Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Martin Ødegaard: novi vođa Arsenala

Prije deset godina, još uvijek mladi Norvežanin, Martin Ødegaard bio je na probi u Arsenalu. Davne 2014. Norvežanin se nije odlučio za crveni dio Sjevernog Londona iako se po riječima Arséna Wengera u razgovoru s Freddiem Ljungbergom Arsenal “borio kao lud” ne bi li doveo talentiranog veznjaka. Ødegaard se odlučio za Real Madrid te je Arsenal stavljen na čekanje.

Sedam godina je prošlo prije nego li je Norvežanin napokon zaigrao za Topnike. Sedam godina u kojima je Ødegaard bio na posudbama u Heerenveenu, Vitesseu i Real Sociedadu bez da je imao zapaženu ulogu u klubu iz Madrida. Siječanj 2021. godine. Četiri dana prije isteka zimskog prijelaznog roka, Ødegaard je došao na još jednu posudbu, ovaj put na posudbu koja će mu promijeniti nogometnu karijeru. Mikel Arteta odlučio se na još jedno nogometno oživljavanje, doveo je Ødegaarda u Arsenal i nekako ga uvjerio da je to pravi put za njegovu karijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih 18 mjeseci u Arsenalu

Kada je došao u siječnju 2021. Norvežanin nije bilježio brojke kakve očekujete od igrača kojeg dovedete iz Real Madrida. Nisu navijači Arsenala bili potpuno kupljeni Ødegaardom, ali sličnost s jednim Nijemcem o kojem će poslije biti riječi je određenim navijačima golicala maštu. Nije u toj prvoj polusezoni koju je odigrao za Arsenal sve prštalo od asistencija i golova, ali način kojim je Norvežanin kontrolirao loptu je bio dovoljan da ga neki zavole. Većina navijača je čak bila i ravnodušna prema njemu. Za vrijeme ljetnog prijelaznog roka među navijačima se više zazivao dolazak Jamesa Maddisona. Za Mikela Artetu to nije bila opcija, on i Edu Gaspar su htjeli samo Norvežanina, a i Norvežanin je htio samo Arsenal.

U prvoj sezoni odluka o dolasku u Arsenal mu se rezultatski nije isplatila. Arsenal je sezonu završio na petom mjestu što je značilo povratak u europska natjecanja, ali ne u Ligu prvaka što je za navijače bilo veliko razočaranje s obzirom na to da su većinu vremena proveli među četiri najbolja tima u Premier ligi. Unatoč tome, Ødegaard se pokazao svijetu. Pomalo izgubljen i zaboravljen, u Arsenalu je dobio kontinuitet. Kontinuitet kojim je napokon kupio i svoje navijače.

Kapetanska traka i borba za naslov

Druga puna sezona u Arsenalu donijela je pravog Ødegaarda, odnosno verziju njega koju su svi očekivali. U toj sezoni Norvežanin je bio najbolji strijelac Arsenala s 15 golova, a ubilježio je i velik broj asistencija od kojih se najviše ističe ona za Gabriela Martinellija na Silvestrovo u gostima kod Brightona.

Tom asistencijom podsjetio je na Mesuta Özila. Norvežanin možda nije dosegao broj asistencija koje je njemački igrač imao u sezoni 2015./2016. kada je Özil bio na korak do rekorda. Ipak, sličnosti između ova dva igrača itekako postoje. Kontrola lopte, vizija igre koju rijetki imaju, ali i sposobnost da se nalaze u situacijama za postizanje pogotka su ono što ih povezuje. Obojica imaju određenih problema s realizacijom koji se nadoknade čestim dolascima u šanse.

Ono što Ødegaarda izdvaja ili razlikuje od Nijemca njegove su radne navike na terenu i liderske sposobnosti. Potonju karakteristiku prepoznao je i Arteta koji mu je odlaskom Pierrea-Emericka Aubameyanga uručio kapetansku vrpcu. Čini se kako je odluka koju je donio Baskijac i opravdana. Na terenu nerijetko vidimo Norvežanina kako “mobilizira” svoje igrače, kako vodi svojim primjerom što se najviše vidi na presingu. Nebitno koja minuta se igrala, ako Arsenal nema loptu u nogama sigurno ćete uočiti plavokosog igrača kako svojim gestikulacijama za vrijeme trka zove svoju ekipu u pritisak.

Unatoč fenomenalnoj sezoni, Arsenal je na koncu ispustio naslov, što svojim kiksevima, što ozljedama dvojice bitnih igrača. Međutim, Odegaard se i u sezoni koja je slijedila pokazao kao važna karika “Topnika”.

Treća sezona i bitka za naslov do samog kraja

Sezona 2023./2024. bila je, odnosno još uvijek je bitna klubu iz crvenog dijela Sjevernog Londona. Vratili su se u Ligu prvaka nakon sedam godina, a u ligi su nastavili tamo gdje su stali sezonu prije. Još jednom su se uključili u borbu za naslov s Manchester Cityjem dok su u Ligi prvaka dosegli uspjeh neviđen na Emiratesu još od 2010. godine. U tome je u utakmici s Portom dosta pomogao Norvežanin. Njegova asistencija za Leandra Trossarda, a kasnije i realiziran jedanaesterac u raspucavanju lansirali su “Topnike” u četvrtfinale gdje su ispali od Bayerna.

Odegaard u usporedbi s ostalim veznjacima u ligama Petice, Izvor; FBref

Ødegaard je i ove sezone nastavio s dobrim igrama. U prvom dijelu sezone zabijao je više nego što to radi u završnici. Razlog se može tražiti u količini udaraca koje je Norvežanin uzimao. Početkom sezone izgledalo je kao da je Arteta na Football Manageru uključio opciju shoot on sight jer čim bi Ødeggard ugledao protivnička vrata bi uputio udarac. Kako je sezona tekla dalje i kako se Arsenalov vezni red uigravao, Norvežanin se češće odlučivao na kreiranje prilika. Kreirao je 16 velikih prilika od kojih je osam završilo asistencijom. Ødeggard je zabio i osam golova u Premier ligi te će u posljednja tri kola pokušati doći barem do jednog dvoznamenkastog učinka, a moguće da uspije i u naumu da ostvari “double-double”.

Foto: Guliverimage (Mark Cosgrove/News Images)

Bez obzira na to kako ova sezona završi za Arsenal, Ødegaard je svoj obol u pokušaju da s trona skinu “Građane” dao. Također, završi li Arsenal prvi, drugi ili treći neće njegovu odluku o dolasku učiniti krivom.

Ja i Arsenal. U mojoj se glavi činilo kao dobar spoj.” Rekao je to Odegaard u intervjuu za The Players’ Tribune.

On je svoju karijeru “oživio”, pokazao se svijetu, pokazao se Premier ligi te je probudio uspavanog diva sa sjevera Londona koji se vraća na mjesto koje mu pripada.

Komentari

Povezano