Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Mathys Tel je budući Bayernov superstar

Njemački Bayern iz Münchena je klub koji na prvu ne djeluje kao jedna razvojna stanica mladih talentiranih igrača i činjenica je da direktno iz svoje Akademije, još od Davida Alabe i Thomasa Müllera, nisu izbacili igrača na razini prvotimca takvog kluba.

Međutim veliku kompenzaciju je tijekom prethodnih godina izvršila njihova skautska služba koja je uspjela primijetiti Sergea Gnabryja, Joshuu Kimmicha, Kingsleya Comana, kada nisu bili ni približno na nivou na kojem su trenutno, a posebno mjesto tu zauzimaju Jamal Musiala i Alphonso Davies koji dovedeni ispod radara, da bi u posljednje 3 godine postali možda i ponajbolji igrači na svojim pozicijama i jedni od najvećih i najperspektivnijih talenata trenutno u nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, koliko god njih dvoje trenutno značili rezultatima Bayerna, u posljednjih se godinu dana pojavio još jedan mladić koji u svojoj drugoj pravoj profesionalnoj sezoni postaje ključan adut Bayerna kada se lomi utakmica i gotovo da nema utakmice ove sezone na kojem svojim potezima i učinkom nije pridonio osvojenim bodovima. Ujedno, ne manje važno, postao je i miljenik navijača, s obzirom na to da često slušamo izjave koliko voli klub što pokazuje preko društvenih mreža i situacija gdje je malim navijačima Bayerna poklanjao dresove te pristao na sliku i zagrljaj. Njegovo je ime Mathys Tel.

Rođen je 27.4.2005., a prije nego što je počeo živjeti san u Bayernu, Mathys je svoje prve nogometne korake započeo u klubu u pariškom predgrađu JS Villiers-le-Bel gdje je, zanimljivo, od 2012. do 2016. bio perspektivni stoper, da bi svoju avanturu u omladinskim selekcijama nastavio u Paris FC-u gdje je boravio samo godinu dana. Nakon toga su uslijedili periodi u AS Jeunesse Aubervilliers od 2017. do 2019. godine i na kraju u Montrouge FC 92 gdje se isto nije proveo dugo, da bi ga konačno primijetio i doveo Rennes u ljeto 2020. godine.

Upravo se u nekih od prvih mečeva za Rennes više aklimatizirao na uloge u ofenzivnom dijelu terena, što je itekako primjetila i iskoristila mlada reprezentacija Francuske do 17 godina, s kojom se u ljeto 2022. godine okitio titulom Europskog prvaka, a na turniru je postigao 3 gola uz podijeljene dvije asistencije.

Odmah je napravljen korak više, te je pozivom za U19 selekciju još više bljesnuo na sceni reprezentativnog nogometa za mlade, s obzirom da je u 5 kvalifikacijskih utakmica za tu selekciju postigao 5 golova. Nije se istaknuo samo statističkim učincima, već je i pored tih golova bio najbolji igrač na terenu od svakoj od tih utakmica i predstavljao opasnost u svakom napadu gdje je imao loptu. Ljudi su ga već tada počeli uspoređivati s Thierryjem Henryjem i Karimom Benzemom zbog profinjenosti koju ima s loptom za igrača koji može pokriti i poziciju devetke i krilnog napadača. Već tada je taj usitnjeni korak koji ima prilikom driblinga na malom prostoru neodoljivo podsjećao baš na Arsenalovu legendu, a samo spuštanje u međuprostor te odigravanje kroz protivničke linije iz njega vuče dosta paraleli sa stilom kojeg ima nekadašnji napadač Real Madrida.

Rennes ga je odlučio nagraditi, te je u sezoni 2021./2022., s nepunih 17 godina debitirao za prvi tim francuskog prvoligaša. Brojni treneri iz kluba su interno za njega pričali kao možda i o najvećem potencijalu kojeg su do sada imali, a ne smijemo zaboraviti da su upravo u ovom klubu ponikli igrači poput Ousmanea Dembelea i Eduarda Camavinge koji su i igrački ostavili dosta veći trag u klubu.

Bayern je iznenadnim odlaskom Roberta Lewandowskog krenuo u potragu za njegovom zamjenom, te su se odlučili za dosta nesvakidašnji potez, a to je dovesti igrača koji neće biti instant zamjena za legendarnog Poljaka, već mladog igrača kojeg će kroz godine razvijati i koji će rasti uz mentorstvo ostatka iskusnijeg društva.

Pregovori s Rennesom nisu bili laki, a uprava francuskog kluba je odbijala sve pristigle ponude. Šef skautske službe Bayerna, Marco Neppe i tadašnji sportski direktor Hasan Salihamidžić su ostatku uprave predali sve izvještaje o ovom klincu uz riječi da se ne smije propustiti prilika za njegov potpis i da se radi o igraču koji bi već za par godina mogao biti skoro pa nedostupan ako ga neko drugi ugrabi. Na kraju se dogovorilo da se ide “all-in” po Tela, te su izdvojili čak 20 milijuna eura plus određene bonuse koji bi transfer mogli prebaciti i preko 25 milijuna eura za igrača koji je tek napunio 17 godina i koji je upisao samo sedam seniorskih nastupa u svojoj karijeri!

Znajući koliko se ovaj klub zna cjenkati, u Bayernu su bez razmišljanja prihvatili Rennesov maksimalni zahtjev, a iz uprave Rennesa su im stovremeno poručili da su prihvatili ponudu samo zato što je igrač počeo forsirati svoj odlazak, premda je prvobitni plan s Telom bio da se kroz koju godinu postavi rekordni izlazni transfer kluba kojeg trenutno drži Eduardo Camavinga. Zanimljivo je da je, prilikom dolaska, Telu nuđen i broj 9, ali ga je na svoju ruku odbio jer nije želio nositi ikakav pritisak na sebi, smatrajući kako je za njegov rast najbolje imati manje odgovornosti na samom početku svoje karijere.

Bayern je u prošloj sezoni ušao u eksperiment sa sustavom bez klasičnog napadača, ali se Tel lako snalazio i u takvom sustavu, te je u kup utakmici protiv Viktorije Köln postao najmlađi strijelac u povijesti kluba sa 17 godina i 126 dana, srušivši rekord kojeg je prethodno postavio Jamal Musiala protiv Schalkea u kolovozu 2020. godine sa svojih 17 godina i 205 dana.

Francuz je u ostatku sezone dobijao šansu na žličicu, ali se vidjelo da ima ono nešto, da se s loptom kreće drugačije nego neki njegovi vršnjaci, a u konačnici je uspio upisati ukupno 6 pogodaka u svojih 28 nastupa u sezoni, uz napomenu kako je u barem 80% tih utakmica na terenu bio tek posljednjih 20 minuta utakmica. Jasno je bilo da se radi o velikom zalogu za budućnost, ali i da će uskoro morati početi dobijati više prostora, kao što su ga dobijali i Davies i Musiala, ako želi biti na njihovom nivou.

Tijekom ljetnog prelaznog roka se dosta špekuliralo da bi Tel mogao otići na posudbu, a za lokacije su se spominjali Eintracht Frankfurt, Augsburg, ali i klubovi izvan Bundeslige. Dolaskom Harryja Kanea i ostankom Erica Maxima Choupo-Motinga bilo je jasno da na poziciji devetke Mathys neće imati prostora i da bi za njega najbolje bilo da ode na bilo kakvu posudbu. Taj se narativ gotovo i ostvario nakon što je u debaklu Bayerna protiv RB Leipziga u Superkupu i porazu od 3:0 prilikom jednog gola zaostatka promašio 2 stopostotne prilike, a na startu drugog poluvremena uspio uništiti još jednu izglednu priliku. Uslijedili su veliki napadi po ovom mladiću na društvenim mrežama, među kojima i neki na rasističkoj osnovi, i izgledalo je da bi njegov san mogao postati velika noćna mora, dok su iz kluba sve više provjeravali ponude koje su stizale.

Kao dokaz koliko je mentalno jak, Tel je odbio svaku od ponuda koju je imao, te je javno izjavio da ne želi otići jer Bayern smatra svojim domom i da će ako treba radije igrati i tih par minuta ovdje, nego 90 u nekom drugom klubu te da se želi dokazati svim kritičarima nakon loše predstave u Superkupu.

Odmah u prvom kolu protiv Werdera u pobjedi od 4:0 je ušao na samom kraju utakmice i postigao fenomenalan gol za konačni rezultat i svojom proslavom rukama preko usta jasno poslao poruku svima koji su ga otpisali i još jednom potvrdio svoj ostanak u prvaku Njemačke.

U sljedećem kolu protiv Augsburga nije upisao ni gol ni asistenciju, ali je u tih 20 minuta svoje igre još jednom radio razliku prema naprijed i izazivao bi nemir u obrani gostiju svakim svojim napadom, da bi nakon par dana u meču protiv Gladbacha pored novih opasnosti koje je radio pred protivničkim golom uspio postići gol u 87. minuti utakmice za pobjedu i potpuni preokret Bayerna.

Netko bi rekao da je to slučajnost, ali je Mathys i na to odgovorio nakon što je ulaskom protiv Bayer Leverkusena na 1:1 ponovno donio ekipi neku novu energiju, a ujedno je i sjajnom asistencijom kod gola Leona Goretzke zamalo donio Bayernu nova tri boda. Uslijedio je europski klasik protiv Manchester Uniteda, gdje je nastala totalna panika na kraju utakmice kada je Casemiro smanjio rezultat na 3:2, ali je Tel u svojoj trećoj minuti na terenu uspio postići novi gol te je zaustavio čudesni povratak Uniteda.

Isti je podvig ponovio u ovom kolu Lige Prvaka kada je pred kraj utakmice postigao gol za novi preokret Bayerna protiv FC Copenhagena, a uspio se upisati u strijelce u demoliranju Bochuma u Bundesligi i Münstera u susretu DFB kupa.

Mathys Tel u usporedi s drugim napadačima u ligama Petice, Izvor: FB ref

Ovim je golovima trenutno vodeći igrač u “Ligama petice” po omjeru datih golova i odigranih minuta, s frapantnim podatkom da postiže gol na svakih 49 minuta svoje igre te ih u sezoni trenutno ima šest a uz njih i spomenute dvije asistencije.

Ovo više nije slučajnost, već postoji određen uzorak gdje se vidi da ovaj mladić ima taj X faktor u sebi i da u utakmicama kao protiv Augsburga ili Leipziga u prethodnom kolu Bundeslige uspijeva raditi razliku i donositi napadačku prevagu Bayernu, čak i kada direktno ne sudjeluje u samom golu.

Ovo je ujedno i još jedna potvrda da u Francuskoj postoji jedno nevjerojatno gnijezdo talenata koje se proširuje iz sezone u sezonu i da će A selekcija imati nove slatke muke u budućnosti kada se bude pripremao spisak pozvanih igrača u napadačkom dijelu terena. Novi izbornik U21 reprezentacije Francuske je nedavno izjavio da Tela definitivno ima na radaru i da bi se mogao naći na spisku pred predstojeća U21 natjecanja, gdje bi se mogao pridružiti imenima poput Maloa Gusta, Luciena Agouméa, Ryana Cherkija, Bradleya Barcole, Castele Lukebe, Warrena Zaire Emerija, Lesleya Ugochukwua i mnogih drugih potencijalnih igrača sljedeće generacije.

Nema sumnje da, ako ga zdravlje posluži da ga čeka jedna fenomenalna karijera, a s obzirom na to da je već ovako rano u klubu koji puca visoko, trofeji neće izostajati i već kroz par sezona pa ako ne i već ove sezone može biti jedna od udarnih figura za potencijalno osvajanje Lige Prvaka. Prema njegovim riječima, dolazak Harryja Kanea mu je puno značio, te svakog dana od njega nauči nešto novo, a ioako za sada fenomenalno ordinira na krilnim pozicijama, nije isključeno da se ustali i na poziciji središnjeg napadača ili u paru s Englezom.

Već se sada može reći da sa svojih trenutnih 18 godina radi jednaku, ako ne i veću razliku kao neki igrači koji je tek krenu raditi u svojim srednjim 20-tim godinama. Kao najbolji primjer toga u Bayernu su Serge Gnabry i Kingsley Coman. Tel već sada samostalno “rješava” kontinuiran broj utakmica, a ako na to nadodamo da se van terena radi o dečku koji već sada gradi fenomenalan odnos s navijačima i postaje miljenik Allianz Arene, te svjesno i pametno donosi svoje odluke, koji se već sada zna nositi s pritiskom i kritikama, izgledno je da se slažu kockice da Bayern i Francuska dobiju novu novog napadača koji će obilježiti naredni period nogometa.

Komentari

Povezano