Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Mijo Caktaš: Zatvorenik Osijeka

Rekorder po promašenim jedanaestercima u HNL-u Mijo Caktaš potpuno je nestao s radara. S njim i njegov trenutni klub Osijek. Vratimo se malo na ljeto 2023. Prije početka sezone, Osijek je najavljivao borbu za sami vrh SuperSport HNL-a.

Neki bi rekli s razlogom, s obzirom na kadar koji posjeduju. Za razliku od Hajduka i Dinama gdje pritisak na rezultate ponajviše dolazi od strane navijača, u Osijeku je prije početka sezone veći pritisak dolazio od strane uprave. No, daleko je to od prave istine. Ne treba kriviti pojedince, ali Osijek je zadnjih par prijelaznih rokova odradio jako loše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako u igračkom kadru, tako i u trenerskom. Pritom ne mislim na kvalitetu igrača i trenera, nego na trenutak i uklapanje u trenutni tim. Podbačaj poput Rene Pomsa trebao je biti opomena vodstvu Osijeka. Ruku na srce, svakom treneru treba dati vremena da pokaže što zna. No, na domaćoj sceni ima puno boljih stratega koji čekaju svoju šansu.

Svi znamo da je u HNL-u kratak rok trajanja većine trenera. Ako je Liverpool mogao “istrpjeti” Kloppa, zašto jedan Osijek ne bi istrpio Stjepana Tomasa primjerice. Pod vodstvom Tomasa Osijek je, predvođen tada sjajnim Caktašem, briljirao na početku sezone. Šestica Belupu na otvaranju prvenstva donijela je brzu euforiju među navijače Osijeka. Zavladala je najveća euforija u zadnjih par sezona, barem nakratko.

Ne treba nam puno da se sjetimo ludog preokreta protiv Rudeša u idućem kolu. U režiji Caktaša, koji je zabio hat-trick u drugom dijelu, Rudeš je prosuo važna 3 boda na startu. Ni sami nismo znali koliko važna u tom trenutku. Mijo se ni tu nije zaustavio pa je nastavio zabijati redom Istri, Adani, Gorici i Lokomotivi.

Onda kreće policijska potraga za Mijom koji je stao na uvodnih 7 golova u SuperSport HNL-u i na tome ostao sve do danas. U njegovu obranu, stali su i ostali pa je tako Mijo i dalje najbolji strijelac lige.

Danas Osijek vodi iskusni Zoran Zekić. Bez obzira na njegovu sjajnu premijeru protiv Hajduka i bogatu trenersku karijeru, Zekić u ovom trenutku nije trener za Osijek. Barem ne za HNL standarde, gdje se trenera “trpi” maksimalno par mjeseci. Zeka trenutno nema ekipu koja odgovara njegovom stilu igre.

Osijek gaji i pokušava igrati napadački nogomet kojeg je “ugradio” Stjepan Tomas na početku sezone. Da bi se pokazali pravi rezultati pod Zekićem, sigurno će trebati duži period. No, pored 4 milijuna izbornika u Lijepoj Našoj. Zorane, neće ti biti lako.

Sami navijači, vođeni sjajnim početkom sezone, inzistiraju na tome danas. U Zekićevim izjavama nije teško primijetiti kako to nije onaj Zekić kojeg svi znamo. U gotovo svakoj izjavi nakon utakmice djeluje u grču i spominje samo igru svoje ekipe i kako nije zadovoljan.

Zekić (i Sopić) vode bitku za hrvatskog “Mourinha”. Barem prema izjavama nakon utakmice. Željko je ostao isti, ali Zoran ne. Očito se nešto “dublje” odvija iza zavjesa Opus Arene. Dok je vodio Slaven Belupo, znao nas je nasmijati s brojnim izjavama i impresionirati načinom defenzivne igre svoje ekipe.

U drugom susretu protiv Hajduka, vidjeli smo svu nemoć kadra Osijeka da posluša ono što Zoran zapravo želi. Osijek je u tom prvom dijelu izgledao kao Solin u doba Joška Jeličića, a Hajduk kao Bayern. Samo što Zekić nije sklon krađi lopti. U tom susretu Zekić je krenuo s čak 8 defenzivnih igrača. Brzo je shvatio da je pogriješio što je i sam priznao.

Određeni treneri u HNL-u trenutno se nalaze u krivim klubovima. Pritom, ne treba odmah pomisliti na Jakirovića. Bez obzira na loše rezultate Dinama otkad je on na klupi, Dinamo ima igru. Jakirović i dalje luta u potrazi za idealnih 11, ali svaki lonac eventualno nađe poklopac. S druge strane, Dinamo na psihičkom nivou djeluje puno jači nego njihov jučerašnji protivnik Osijek. Nikada “ne gube glavu” na kraju susreta. U njima živi njemački mentalitet za razliku od balkanskog u Osijeku i većine klubova u SuperSport HNL-u.

Iako je Dinamo na dramatičan način došao do 3 boda, ipak ih je zaslužio više od Osijeka. Jakirović je, u pripremi utakmice, primarno pokušao spriječiti kontre Osijeka kao njihovo jako oružje pod vodstvom Zekića. No, na jednoj su zaspali. Osijek je lutao tijekom cijelog susreta i u par situacija došao do dobrih prilika ponajviše zahvaljujući pogreškama Dinamove obrane. Kod gola Antona Matkovića, zaspala je cijela momčad Dinama.

Matković je u stilu Cristiana Ronalda projurio pored Zagorca i pokazao o kakvom talentu se radi. Strah, koji se osjeti kod većine prvotimaca Osijeka, je pobijedio u svakom “mrtvacu” Osijeka jučer. Možda je i to razlog zašto je Zekić polako krenuo “gurati” mlade snage Osijeka poput spomenutog Matkovića i Prekodravca. Doduše, radio je nešto slično i u Slaven Belupu.

Nevjerojatan je broj jedanaesteraca i prilika koje su igrači Osijeka promašili u ovoj (i prošloj) sezoni. Osijeku najviše fali dobar psiholog koji će uvjeriti igrače da mogu puno više. Zinedinea Zidanea ne smatram dobrim trenerom u ogledu taktičkih mogućnosti, ali je iznimno moćan u psihološkom dijelu. Što on ima govoriti Luki Modriću kako da igra. Tolike zvijezde u Madridu je dovoljno dobro “odgojiti” da rezultati izađu na vidjelo.

I sam Ancelotti je daleko od Guardiole i Kloppa u taktičkom smislu. Tek kada se posloži psiha cijele ekipe Osijeka, onda se može ugraditi sistem u ekipu. Osijek je zadnji put na Maksimiru slavio davne 2018. godine pogotkom Gabrijela Bobana kojem ovim putem želim uspješnu sezonu u Posušju. Od odlaska Mile Škorića, Osijek traži vođu svoje ekipe.

Kada je doveden Caktaš, mnogi su mislili da je upravo on taj. Zatočenik Osijeka imao je veliku šansu u posljednjim trenucima jučerašnjeg susreta poravnati na 2:2, ali nije uspio izaći iz zatvora. Osijek je ovim porazom definitivno otpao od borbe za prva tri mjesta u ligi. Nešto što smo i ranije naslućivali.

U obranu Jakirovića, negativan niz Dinama započeo je ozljedom glavnog igrača Bruna Petkovića. Kada je Bruno na 100 posto, strahuje i Real Madrid. Već na jučerašnjem susretu, “zakrpani” Petković je pokazao koliko znači svojoj ekipi. Kad god je primio loptu, igrači Osijeka nisu imali rješenje za njega.

Petković i Livaja su definitivno koplje iznad ostalih u SuperSport HNL-u. Tko to ne vidi, možda bi trebao pratiti golf i Gareth Balea. Šteta što Bruno Petković i Marko Livaja nikada neće iskoristiti puni potencijal svog talenta kao najbolji igrači SuperSport HNL-a. Barem na klupskoj razini. Mogli bi igrati u puno jačim ligama da oni to sami žele.

Osijek svoga Livaju (ili Petkovića) i dalje traži. Što se događa s Mijom i treba li Osijek vjerovati Zoranu Zekiću do kraja sezone, glavno je pitanje na istoku Hrvatske. Kada je Mijo u formi i u prvom sastavu, Osijek djeluje puno odlučnije u zadnjoj trećini. Svi su bolji barem 5 posto kada Mijo izađe na travnjak. Možda bi Zekić trebao gurnuti Miju u prvi plan jer vremena, za čekanje Lovrića i ostalih, više nema.

I sam Kristijan Lovrić nije ni blizu onog iz Gorice. Ako uprava planira zadržati Zekića, trebaju mu dati puno vremena (i prostora) da ekipu prilagodi željenom sustavu igre. Isto mislim i za ostale ekipe HNL-a. Jedan od recepata za uspjeh kluba, u rezultatskom smislu, je pronaći idealnog trenera i dati mu maksimalno vremena i prostora. Ako ništa, barem jednu cijelu sezonu za početak.

Jedno je sigurno, veseli nas nastavak najluđe sezone HNL-a u povijesti.  Zimski prijelazni rok nas redovito iznenadi s par zanimljivih transfera. Osijek i Dinamo će sigurno više mijenjati u odnosu na Hajduk i Rijeku. Karoglan i Sopić djeluju puno odlučniji i sretniji s idealnom jedanaestoricom.

Za Ofenzivu piše: Luka Jurić-Grgić

Komentari

Povezano