Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Milan ima problema, a najveći je onaj što im zvijezde igraju kao da ih nije briga

Nakon odigrana tri kola u talijanskoj Serie A, Milan se nalazi na 14. mjestu s osvojena dva boda. Nakon remija s Torinom u prvom kolu na San Siru, Milan je otišao na gostovanja kod Parme i Lazija, a s njih se vratio s jednim bodom. Parma ih je svladala s 2:1, dok su s Lazijom odigrali 2:2.

Inter i Juventus kao njihovi glavni konkurenti su otišli na sedam bodova, dok se Napoli s Antoniom Conteom na čelu vratio nakon poraza od Verone 3:0 i upisao dvije pobjede. Milan pak nije ni blizu tom rezultatu, a ne može se reći da nisu bili aktivni na tržištu igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupljeni su Alvaro Morata, Strahinja Pavlović, Emerson Royal, Youssouf Fofana te je na posudbu stigao Tammy Abraham. Na papiru prijelazni rok ne izgleda loše jer nije bilo niti značajnih odlazaka. Odlazak Oliviera Girouda ili pak prodaja Charlesa De Ketelaerea, koji je ionako bio posuđen prošle sezoni Atalanti, su bili već otprije poznati poslovi, posudbe Tommasa Pobege i Yacinea Adlija su razumljive, dok možda pomalo čude posudbe Pierrea Kalulua i Alexisa Saelemaekersa. Ona Kalulua čisto zbog širine na stoperskim pozicijama, dok Saelemaekersa zbog jako solidne izvedbe u prvom kolu protiv Torina.

Ipak, niti jedan od taj izlaznih transfera ne bi trebao jako pogoditi Milan kada pričamo o kvaliteti igre. A nakon odigrane tri utakmice, poprilično je jasno da ulazni i izlazni transferi imaju najmanje utjecaja na početnu formu kluba. Problem se najviše očituje kroz potpunu indisponiranost i nebrigu najvećih zvijezda kluba, kroz neke taktičke probleme i u konačnici kroz izostanak povjerenja u trenera.

Paulo Fonseca je već pri dolasku u Milan bio gotovo pa neželjena osoba. Navijači Milana su bili poprilično jednoglasni sa željama nakon odlaska Stefana Piolija. Klub je zauzeo drugo mjesto na tablici, ali među top 11 klubova lige prošle sezone, niti jedan nije primio toliko golova kao Milan. Želja je bila pronaći trenera koji će popraviti obranu.

Prvi na listi uprave kluba je bio Julen Lopetegui što je izazvalo revolt navijača. Društvenim mrežama se proširila oznaka #Nopetegui, a preko 10.000 navijača je potpisalo peticiju protiv njegova dovođenja. Lopetegui se nije ničime osobno zamjerio navijačima Milana, već su oni jednostavno smatrali da nije dobar trener. Koliko je dobra bila ta procjena je vrlo upitno jer se radi o čovjeku koji ima najbolji ligaški skor u modernoj povijesti Seville, no uprava je popustila, makar oni tvrdili da reakcija navijača nije bila jedini razlog.

S obzirom na to da nisu mogli dovesti Thiaga Mottu, Antonia Contea ili Roberta de Zerbija, što su sve bile želje navijača, uprava je ponudila kompromis u obliku Fonsece. Fonseca je prije dolaska u Milan vodio Lille u dvije sezone s kojim je došao do petog i četvrtog mjesta, dok je prije toga vodio Romu, a iskustvo u Serie A je nešto što Talijani cijene.

Navijači su nevoljko pristali na njegov dolazak, a Fonseca ih je pokušao kupiti na presici pred početak prvenstva kada je izjavio kako je cilj kluba osvojiti naslov prvaka. Već nakon remija s Torinom je splasnula ta euforija, a sada nakon tri odigrane utakmice bi ga vjerojatno neki od navijača zamijenili za Lopeteguija.

Prva utakmica nije završena pozitivnim rezultatom za Milan, no u njoj ne leži toliko srž problema koliko u onim ostalima. Imao je Milan problema na bokovima, svaki centaršut je djelovao opasno, Davide Calabria je bio na beku igrač manje, u napadu je Rafael Leao jedini ušao u ozbiljnu priliku, no bilo je i nekih pozitivnih stvari.

Fonseca je pogodio s izmjenama, Alvaro Morata, Noah Okafor i Yunus Musah su unijeli potrebnu živost, a čitavu utakmicu je jako solidno odigrao Saelemaekers koji je uputio nekoliko dobrih centaršuteva i dugih lopti te koji je osvojio sve svoje duele. Međutim, ono što je bilo vidljivo možda tek blago vidljivo u toj utakmici je postalo očito u idućoj. Theo Hernandez i Rafael Leao baš i ne gore od želje za igrom.

U utakmici protiv Parme je Milan primio dva gola na jako sličan način. Kod prvoga je na nepostavljenu obranu Milana Parma povukla po lijevoj strani i onda na desnoj stativi pronašla igrača koji zabija, a kod drugoga smo gledali istu stvar, samo ovoga puta iz nešto izraženije kontre. Kod oba gola Hernandez nije ispratio svog igrača te je njegova nonšalancija skoro pa odisala nepoštovanjem.

Talijanski Sky Sports je analizirao oba gola, točnije trk Hernandeza, te su izračunali da mu je brzina trka kod prvog gola bila 21 km/h, dok je kod drugog bila 17 km/h. U oba slučaja je Hernandez bio čak 9 km/h sporiji od igrača koji su zabili gol. Ako se vratimo na Europsko prvenstvo, Hernandez je tamo postizao brzine od čak 35.7 km/h što ga je svrstavalo među najbrže igrače Europe.

Hernandezov izostanak trke i voljnog momenta ga je preselio na klupu za utakmicu s Laziom, a tamo je završio i Rafael Leao. Iako je asistirao za jedini gol Milana protiv Parme, Fonseca je procjenio da niti njegovo zalaganje nije zadovoljavajuće. Za medije je trener Milana dakako dao izjavu kako se radilo o taktičkoj odluci koja im je konkretno odgovarala za ovu utakmicu, no očito je da se radi o dubljem problemu.

Leao i Hernandez su na teren ušli u 70. minuti, a par minuta kasnije je igra pauzirana kako bi se igrači osvježili. I dok je čitava momčad otišla na konzultacije s trenerom, Leao i Hernandez se nisu priključili momčadi. Hernandez je kasnije rekao kako nisu bili žedni jer su ušli pred par minuta što opovrgava snimka na kojoj se vidi kako odlazi na drugu stranu gdje uzima bočicu vode.

Bivši igrač Milana Massimo Ambrosini je za DAZN prokomentirao da nije bilo lijepo vidjeti scenu u kojoj dva glavna igrača kluba ne dolaze na okup s ostalima, a prozvao ih je i Paolo Di Canio na talijanskoj televiziji. To se nije svidjelo Leau koji je na Twitteru objavio sliku Di Cania s podignutom desnicom.

Milan je doduše primio dva gola od Lazia na isti način kao i od Parme i bez Leaa i Hernandeza na terenu što ukazuje da Fonseca mora ozbiljno poraditi na tom segmentu. U toj je utakmici Pavlović bio taj koji je ispao krivac za golove, no Pavlović je jako često ostavljen da sam brani široke prostore protiv igrača bržih od njega. Pored grešaka je zabio gol te spasio još jedan te pažnja ne bi trebala biti usmjerena protiv njega.

Fonseca je nakon te utakmice izjavio da ne treba od muhe raditi slona te je potvrdio verziju priče koju su iznijeli Hernandez i Leao, no sve to djeluje kao da je na klimavim nogama. Nema podršku navijača, ima očitih taktičkih problema, a njegova dva ključna igrača vrlo vjerojatno ne pršte od želje da igraju na razini koja bi mu mogla spasiti posao.

Možda se i ne radi o sabotaži, ali ako je ovo razina igre koju će njih dvojica pružati kao drugi i treći kapetan kluba, onda razmirice i nisu potrebne jer će takvu lijevu stranu probiti svi od Coma i Venecije do Intera i Juventusa.

Komentari

Povezano