Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Milan je sve radio dobro, ali Newcastle je dobio što je htio

Skupina F Lige prvaka je bila ona prema kojoj su bile uprte oči većine javnosti s obzirom na popis klubova koji se u njoj nalaze. PSG, Milan, Borussia Dortmund te Newcastle tvore tu skupinu smrti, a upravo je susret Milana i Newcastlea bio jedan od dva s kojim smo ušli u novu sezonu najelitnijeg klupskog natjecanja.

S poprilično različitim raspoloženjem su oba kluba ušla u ovaj susret. Milan nakon teškog poraza od Intera rezultatom 5:1, a Newcastle nakon pobjede nad Brentfordom 1:0. Nije se to baš očitalo na terenu jer je Milan izgledao puno bolje, pogotovo u prvom poluvremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od prethodne tri utakmice u Serie A, Stefano Pioli je napravio jednu taktičku izmjenu. Do sada smo vidjeli kako prilikom izlaženja s loptom Milan 4-3-3 pretvara u 3-2-5. Ovoga puta je formacija ostala 4-3-3 s široko postavljenim bekovima i krilima, dok je Newcastle vršio svoj presing centralno.

Omogućilo je to Mikeu Maignanu da srednje dugim loptama pronalazi svoje bekove čime je Milan zaobilazio presing gostiju. Maignan je isto tako mogao slati i duge lopte na Oliviera Girouda ili Rafaela Leaa čime su oni izvlačili svoje čuvare i tako otvarali prostor za utrčavanje drugih igrača, često Thea Hernandeza.

Time je Milan kontrolirao u potpunosti igru po sredini terena te su lakoćom dolazili do zadnje trećine terena. Tamo je pak bilo problema, no ne toliko kreativnih, koliko onih u konverziji. Naime, Milan je uputio u prvom poluvremenu čak 15 udaraca pri čemu ih je 7 išlo u okvir. Otkako Opta mjeri podatke (sezona 03/04), Milan nikada nije uputio toliko udaraca u okvir u prvom poluvremenu.

Newcastle je svjesno prihvatio ulogu autsajdera u utakmici, što možda i nije trebao s obzirom na igrače s kojima raspolaže, no vjerojatno trener Eddie Howe pamti da je i Manchester City prošle sezone remizirao pet od šest svojih gostujućih utakmica i tako osvojio naslov. Igranje na nulu je bila zadovoljavajuća opcija.

Možda najbolji podsjetnik Howeu na to da u ovakvim utakmicama valja biti oprezan je bio onaj trk Rafaela Leaa kada je nanizao nekoliko igrača i pokušao pucati petom na kraju. Newcastle je postavljanjem Longstaffa na desnoj strani srednjeg reda te postavljanjem Jacoba Murphya kao desnog krila pokušao kontrolirati tu širinu koju Milan može preko Leaa iskoristiti, i čak uz sve to se događalo da imaju problema s njim.

Nažalost po Milan, svi ti udarci, koji su rezultirali xG-om od 2.08, nisu ušli u mrežu, velikom zaslugom i Nicka Popea. Iako nije bila baš svaka intervencija vanserijska, pozicionirao se jako dobro na svaki šut te su mu reakcije bile vrhunske. Nevjerojatno je da i dalje nakon brojnih utakmica u kojima je znao briljirati nije prvi izbor na golu engleske reprezentacije.

Slika
Foto: Opta Analyst

Milan nije mogao držati takav tempo kroz drugo poluvrijeme, no i tada su bili puno opasniji od dva kluba, pogotovo kada je svježinu u sredini terena donio Tijjani Reijnders. A kada pričamo o sredini, moramo istaknuti sjajnu partiju jako često kritiziranog Rade Krunića koji je dao 7 ključnih dodavanja, izgubio samo jedan duel na cijeloj utakmici, imao 91% točnih dodavanja od čega 4/5 točnih dugih lopti i 4/6 točnih centaršuteva. Onim dodavanjima Maignana na stranu bi se često jedan od veznjaka Newcastlea morao izvlačiti da zatvara tu stranu, a to je Kruniću otvaralo u sredini puno prostora za dirigiranje igrom, što je radio jako dobro.

Newcastle je u posljednjim minutama opasno zaprijetio udarcem Longstaffa i to je nekako bio i pokazatelj po što su oni došli. Iako raspolažu novcima kakvim ne raspolaže nitko, i dalje je Newcastle klub koji nije vidio europsko natjecanje jako dugo te u kojem igraju igrači koji nemaju tko zna kakvo europsko iskustvo. Zbog toga je za njih bod na ovakvom gostovanju uspjeh, pogotovo nakon svih tih šansi Milana. No, taj jedan bljesak je pokazao da su mogli i malo više riskirati, pogotovo u tranziciji.

Newcastle će se tako vratiti kući zadovoljan s bodom, dok Milan može žaliti za propuštenim. Njihovi navijači doduše mogu biti zadovoljni s nastupom i s Piolijevim postavkama igre, ali u ovakvoj skupini će se teško nadoknaditi domaće utakmice u kojima dominiraš, a ne uzimaš bodove. A na domaće utakmice će se Newcastle uzdati, jer u čitavoj prošloj sezoni i na početku ove imaju samo dva poraza pred svojim navijačima, i to protiv Arsenala i Liverpoola.

Komentari

Povezano