Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Milanovi uobičajeni i neuobičajeni heroji

Milan je napokon uspio. Nakon tri utakmice Lige prvaka bez pobjede i bez postignutog pogotka protiv PSG-a su napravili oboje. Iako je Milan igrao pred svojim navijačima, njihova pobjeda baš i nije bila očekivana s obzirom na poraz od 3:0 protiv istog tog PSG-a prošlo kolo. Imao je PSG svojih prilika i ovoga puta, uostalom zabili su prvi gol na utakmici, no Milan je ovoga puta imao nekoliko raspoloženih igrača.

Prvi na listi je definitivno Rafael Leão koji je u ovoj utakmici pokazao sve svoje kvalitete. Leão je inače igrač kojeg povezujemo s prodorom po krilu, sjajnom driblingu i igri jedan na jedan, ali upravo je ova utakmica pokazala da je on više od toga. Zabio je atraktivan pogodak i imao je svojih karakterističnih prodora, ali je njegovu man of the match partiju su krasile i druge stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova prosječna pozicija je na ovoj utakmici bili čak niža od one Thea Hernándeza što samo govori koliko je Leão defenzivno bio odgovoran. Radio je strahovito puno na toj strani te je uspješno oduzeo loptu tri puta, jednom je presjekao dodavanje te je dva puta očistio loptu iz opasne zone.

Leão je pokazao zavidnu nogometnu inteligenciju prilikom donošenja odluka. Znao je kada treba loptu zadržati, kada je treba dodati, a kada treba krenuti u trk. Imati u ekipi jednog od najtalentiranijih krilnih igrača po pitanju tehnike, driblinga te fizičkih predispozicija, koji istovremeno razvija defenzivnu odgovornost, znanje zadržavanja lopte i igru leđima je strahovita prednost za tu ekipu.

Portugalac je tako u nekoliko navrata doslovno sam odvlačio loptu i svoju ekipu od vlastite trećine do protivničke, prvo dobrom defenzivnom akcijom, a onda vođenjem lopte prema naprijed. U konačnici je utakmicu završio s 10 od 16 uspješnih duela na tlu te pet od devet uspješnih driblinga.

Uz sjajnog Portugalca jedan od heroja Milana je bio i onaj na kojeg smo također navikli unatoč godinama, a radi se o Olivieru Giroudu. Nije Giroud napravio ništa spektakularno, ali je odradio ono što zna na najbolji način zabivši gol preko Milana Škriniara za pobjedu.

Međutim, pored imena na koja smo navikli da spašavaju Milan, vidjeli smo još dvije jako dobre partije igrača koji se inače toliko i ne ističu. Prvi od njih je Davide Calabria koji je konstantno frustrirao Kyliana Mbappéa.

Istini za volju, Calabria je predriblan bio četiri puta, ali je oduzeo loptu pet puta, pet puta je očistio loptu iz opasne zone te je osvojio 7 od 11 duela na tlu. Uz to je imao i sasvim pristojan učinak s loptom u nogama s tri ključna dodavanja i nekoliko dobrih dugih lopti. Calabria je svoju limitiranost nadomjestio, kako se u narodu kaže, kapetanskom partijom te je bio puno veći problem po napadače PSG-a nego li su to očekivali.

Ipak, igrač koji je možda i najugodnije iznenadio na utakmici je bio Ruben Loftus-Cheek. Imao je jednu dobru priliku iz koje je mogao možda i postići pogodak, no bez obzira na to, odigrao je sjajnu partiju u oba smjera.

U obrani je jako dobro pokrivao prostor, izlasci u presing su mu konstantno bili pravovremeni i logični, prvi dodir kojim je primao duge lopte koje je slao golman ili netko iz zadnje linije mu je bio bezgrešan te je nekoliko puta jako dobro povukao loptu prema naprijed, a imao je i kvalitetnih dodavanja.

Iako se radi o hiperboli od usporedbe, poneke njegove akcije su jako podsjećale i na ono što je nekada radio Clarence Seedorf u dresu Milana. Utakmicu je kompletirao s pet od šest uspješnih driblinga, 10 od 12 uspješnih duela, tri izborena prekršaja i dva ključna dodavanja.

PSG je imao veći posjed, veći broj udaraca, dva puta su uzdrmali sam okvir gola, a u konačnici je i xG bio blago više na njihovoj strani, no nisu imali toliko raspoloženih igrača koliko ih je imao Milan. Randal Kolo Muani i Gonçalo Ramos su bili nebitan faktor na utakmici, a Mbappé i Ousmane Dembélé su bili dobro duplirani te je Dembélé nekoliko puta pokazao tijekom utakmice da mu manjka kvalitete u donošenju odluka. Veliko razočarenje je bio i Manuel Ugarte koji je izgubio hrpu duela i čija se igra zasada pokazuje toliko jednodimenzionalnom da se po društvenim mrežama čak neki pitaju posjeduje li on uopće periferni vid s obzirom na grozne kuteve pod kojima odigrava lopte i nesposobnost da vidi protivnike i suigrače na stranama.

Milan je nakon prva tri kola bio u groznoj situaciji, no sada su opet gospodari svoje sudbine, a uz ovakve herojske partije njihovih igrača je nada za prolazak u nokaut fazu natjecanja itekako legitimna.

Komentari

Povezano