Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Mislav Karoglan: Pukovnik ili pokojnik

Do pauze moramo uzeti sve bodove, imamo puno prostora za napredak“. Ovu rečenicu izjavio je trener Hajduka, Mislav Karoglan nakon slavlja protiv Varaždina u četvrtfinalu Kupa, a uoči susreta s Istrom 1961, Goricom i Lokomotivom. Hajduk je uoči reprezentativne pauze imao imperativ osvojiti svih 9 bodova, no nije uspio.

Ne samo da nije uspio, već je Karoglan jučer i u svom trećem okršaju s Lokomotivom ostao bez pobjede. Gosti iz Zagreba su upisali 2:1 pobjedu, a Hajduk je do svog pogotka došao duboko u sudačkoj nadoknadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret je odlučio igrač koji uopće ne bi trebao biti u Hajduku

Dvadeset i tri minute. Toliko vremena trebalo je Dinu Mikanoviću da uspije zaraditi dva žuta kartona. Prvu javnu opomenu, Mikanović je prikupio već u 4. minuti susreta nakon prekršaja na Silviju Goričanu. Zdrav razum nam govori da kada imaš javnu opomenu, pogotovo tako rano u susretu, trebaš pripaziti u svakoj svojoj idućoj reakciji. No, desni bočni Hajduka napravio je upravo suprotno. Mikanović je bio krajnje neoprezan te zbog opasne igre đonom, opravdano zaradio drugi žuti karton. Ozljedama Fahda Moufija i Mihaela Žapera, trener Karoglan bio je primoran postaviti Niku Sigura u vezni red, a tek treću opciju na desnom beku Mikanovića ubaciti u prvih 11.

Nema se tu što zamjeriti Karoglanu, ovo je isključivo krivica sportske politike kluba. Jasno, teško je predvidjeti ozljede, ali možda bi bilo bolje da je treća opcija na desnom beku netko perspektivan iz omladinske škole ili npr. Niko Đolonga. Dino Mikanović nije kvaliteta za Hajduk i to već i ptice na grani znaju. Nedopustivo je da su toliki novci uloženi u ovu momčad, a u ključnim trenutcima sezone, igrač koji je nedorastao trenutnom Hajduku praktički odlučuje prvenstvo. Kako su klub napustili Josip Vuković, Jani Atanasov, Dimitrios Diamantakos i sl., tako je i klub odavno trebao napustiti Dino Mikanović, zbog manjka kvalitete. Bilo je pitanje trenutka kada će njegova nogometna (ne)inteligencija isplivati na vidjelo. Priče o borbenosti su za malu djecu, uostalom, tako se i ja koji pišem ovaj tekst mogu boriti za Hajduk. Od ljubavi prema klubu se ne živi. Bitna je samo kvaliteta.

Foto: HNK Hajduk Split

Ivan Lučić je katastrofalan u nastavku sezone

Samo tri minute nakon crvenog kartona, Hajduk prima pogodak. Nakon kornera, najbolje se snašao Robert Mudražija i pogodio za 0:1. Kod pogotka Lokosa Ivan Lučić reagirao je loše, točnije, uopće nije reagirao. Ostao je na ničijoj zemlji i zbunjenim pogledom ispratio pogodak gostiju. Hajdukov vratar kriminalno je reagirao i desetak minuta ranije. Jon Mersinaj nakon jednog prekida zatresao je gredu, a Lučić neshvatljivo ostaje ukopan na crti i omogućava Lokosima veliku prigodu. Drugi pogodak Mudražije prošao je Lučiću kroz noge, a to dovoljno govori o njegovoj reakciji i u toj situaciji.

Daleko je Lučić od one forme koja ga je krasila u prvom dijelu sezone, kada je bio jedan od najboljih pojedinaca Bijelih. Reakcija kod poništenog gola Rijeke u prvom kolu nastavka, pa onda reakcija u Osijeku, a bome i u Varaždinu. Svi ti pogoci sugeriraju očigledan pad forme kod Hajdukove jedinice. Imao je Lučić problema s virozom i sitnom ozljedom, ali Bože moj, ako čovjek nije spreman neka brani Lovre Kalinić. I dalje smatram da je Lučić kvalitetniji vratar od Kalinića, no ponekad je potrebna promjena ne nužno zbog kvalitete, već pozitivnog šoka, a znamo svi koliko je Kalinić znači svlačionici Bilih. Sitni detalji odlučuju prvaka, a Hajduk evidentno puca sam sebi u nogu, kada na teren ne šalje 100% spremne igrače.

Dominik Prpić mora biti opcija ispred Josipa Eleza

Jedan od onih koji nije na 100% je Josip Elez. Hajdukov stoper imao je tešku ozljedu kuka, a njegov oporavak bio je dugotrajan. Evidentno je da se Elez muči, a i sam je priznao kako je njegovo tijelo u raspadu. Mudražija ga se olako riješio prije drugog pogotka te smatram kako je neozbiljno od strane Hajduka koji se bori za naslov, imati stopera koji je daleko od svog “primea”. Dominik Prpić zaslužuje ulogu trećeg stopera u rotaciji, ponajviše zbog svoje prodornosti na stoperskoj poziciji, brzine, agilnosti. Uz to, pokazao je u susretu s Istrom kako mu i duel igra nije slabija strana, s obzirom da se uspješno “hrvao” s Antom Ercegom.

Livajin penal je sramotan

Što je najgore u cijeloj ovoj priči, Hajduk uopće nije igrao toliko lošu utakmicu. Dapače, Bijeli su odigrali bolju utakmicu nego kada su pobijedili Istru 1:0. Hajduk dobro ulazi u nastavak susreta te u 55. minuti zarađuje najbolju moguću prigodu, a to je kazneni udarac. Marko Livaja pristupio je izvođenju najstrože kazne, no Nikola Čavlina zaustavio je njegov pokušaj. Kapetan Bijelih odlučio se za “panenku“ u jednom od najvažnijih trenutaka sezone. Ideja “panenke“ sama po sebi nije loša, ali njegova realizacija bila je razočaravajuća.

Pogledao sam bezbroj nogometnih utakmica, ali ovo je prvi put da sam vidio da netko ne puca “panenku“ po sredini gola. Livaja je pucao u svoju lijevu stranu i Čavlina mu je to lakoćom obranio. Meni kao navijaču Hajduka, manje bi me zasmetalo da je Čavlina uhvatio “živu” loptu, nego ovo što se desilo. Livaja kao Livaja, želio je ispasti faca i zasigurno je želio najbolje, no mora snositi posljedice i podnijeti kritike. Ovakav penal, u najmanju ruku, je sramotan.

Foto: HNK Hajduk Split

Otkaz Karoglanu neće ništa promijeniti

Nova promjena trenera neće puno toga donijeti Hajduku. Istina, pozitivan šok koji je uslijedio dolaskom Karoglana sugerira drugačije, no Karoglan je tada imao znatno lakši raspored u odnosu na onaj koji sada slijedi Hajduku. Ova momčad ima kvalitetu za postati prvak, bez obzira što su neki igrači nedorasli Hajduku. Do kraja sezone ima još 9 utakmica, 9 finala. Rijeka je sada na +4 te ima sve u svojim rukama, ali ako Hajduk bude pravi zasigurno će se pružiti prilika za podizanje toliko željenog naslova.

Karoglan sada ima dva tjedna priprema uoči paklene završnice sezone. Na njemu je da izvuče najbolje iz ove momčadi, a nova trenerska smjena bila bi stvarno previše. Na trenerskoj burzi trenutno ne postoji niti jedno ime koje je vrijedno smijene Mislava Karoglana. Ponavljam, Hajduk danas nije izgledao uopće loše za razliku od pojedinih susreta u kojima su u konačnici slavili. Presudile su dvije gluposti Mikanovića i Livaje, a ni Ivan Lučić nije pomogao svojom izvedbom.

Prevelik broj ozljeda zasigurno je faktor koji može obraniti Karoglanovu poziciju. Teže ozljede imaju Dario Melnjak i Mihael Žaper te se njihov povratak očekuje tek iduće sezone. Fahd Moufi, Filip Uremović, Josip Brekalo i Ivan Perišić će zaigrati u posljednjem krugu prvenstvu te će Hajduk zasigurno biti puno jači i opasniji. Karoglan će imati najjači kadar u ligi, posebice povratkom Perišića, stoga više neće imati opravdanja. Uslijed toga, Karoglana treba ostaviti na klupi do kraja sezone i pružiti mu priliku da postane pukovnik ili pokojnik.

Komentari

Povezano