Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Moyesova pobjeda u finalu dvaju svjetova

Jedna od draži nogometa je što mu se može pristupiti na različite načine. José Mourinho je obilježio posljednjih 20 godina sa svojom igrom koja se prvenstveno zasnivala na čvrstoj obrani i brzim tranzicijama. Pep Guardiola je nanizao brojne trofeje igrajući savršen pozicijski nogomet koji se bazira na velikom posjedu i visokoj frekvenciji napada. Jürgen Klopp je u Dortmundu i počecima Liverpoola igrao agresivni presing na protivničku zadnju liniju. U sinoćnjem finalu nismo gledali pregršt prilika, ali smo zato imali dvoboj dvije različite ideje o tome kako bi trebalo igrati nogomet.

Nakon što je prošle sezone Roma osvojila prvo izdanje UEFA Konferencijske lige, ove sezone su se za taj pehar u finalu susreli Fiorentina i West Ham. West Ham je tražio svoj prvi veliki trofej nakon 43 godine te bi s eventualnom pobjedom David Moyes ispisao povijest kluba. S druge strane, Fiorentini je ovo bilo drugo finale ove sezone. Poraženi su u finalu Talijanskog kupa od Intera te su sinoć imali sličnu grešku kao i u tom finalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FIORENTINA JE UZ NAPOLI NAJDOMINANTNIJA TALIJANSKA  MOMČAD U POSJEDU

Vincenzu Italianu je ovo druga sezona na klupi Fiorentine te njegova momčad ima jasne postulate u igri. Fiorentina je sinoć igrala u 4-3-3 formaciji. Od značajnijih promjena, Luka Jović je dobio prednost na mjestu centralnog napadača umjesto Arthura Cabrala te je Christian Kouamé započeo na lijevom krilu. U sredini terena su igrali Rolando Mandragora, Sofyan Amrabat i Giacomo Bonaventura koji bi bio najviše postavljen od veznih igrača kada bi Fiorentina pritisnula protivnika. Fiorentina je iza Napolija momčad s najvećim posjedom u Serie A. Fiorentina kroz pozicijski nogomet strpljivo gradi svoje napade gdje se Amrabat spusti između stopera te se bekovi postave visoko.  Amrabat se pokazao široj javnosti na Svjetskom prvenstvu u Kataru gdje je pružao odlične partije u dresu Maroka. Marokanac je bitan za ovu momčad u izgradnji igre te je vrlo dobar igrač u obrani. Sinoć je Amrabat imao najviše dodira s loptom od svih igrala na terenu (96), imao je 7/9 duge lopte te je oduzeo 4 lopte. S obzirom na to da mu ističe ugovor s Fiorentinom na kraju iduće sezone, vjerojatno ćemo ovog sjajnog Marokanca već ovo ljeto vidjeti u nekom od elitnih klubova.

Fiorentina u izgradnji igre, lijevi bek Biraghi (označen žutim trokutom) je postavljen visoko

Momčad Vincenza Italiana želi ući u zadnju trećinu preko bočnih pozicija iz kojih se onda upućuju ubačaji u kazneni prostor. Fiorentina je ove sezone u Serie A i Konferencijskoj ligi druga momčad s najviše točnih centaršuteva po utakmici. Veliku ulogu u tome ima lijevi bek Cristiano Biraghi. Biraghi je ove sezone najbolji asistent svoje momčadi te od svih igrača Fiorentine ima najviše ključnih dodavanja po susretu. Nažalost po „ljubičaste“, David Moyes je toga bio svjestan te je dobro pripremio svoju momčad za finale.

MOYESOV STIL IGRE I PRILAGODBA

David Moyes je odlučio da njegova momčad izađe u 4-2-3-1 formaciji u kojoj smo gledali West Ham veći dio ove sezone. Za razliku od Italiana, škotski strateg ima drugačiju viziju igre. Njegove momčadi nemaju problem prepustiti posjed protivniku te se braniti u srednjem do niskom bloku. Za razliku od Fiorentine, „čekićari“ su u Premier ligi treća momčad s najmanjim posjedom te imaju najmanje driblinga po utakmici u nacionalnom prvenstvu. West Ham nije momčad koja igra oku ugodnu igru, ali imaju svoje postulate. U igri prema naprijed je cilj loptu prebaciti što prije na protivnički dio terena gdje Michail Antonio ulazi u duele i pokušava osvojiti loptu (Antonio je protiv Fiorentine ušao u čak 19 duela). Ako Antonio ne uzme prvi duel (sinoć ih je osvojio 11/19), ostatak momčadi izlazi visoko te pokušava osvojiti „drugu loptu“ i brzo kreirati šansu za pogodak.

Obrana West Hama je imala veće prilagodbe za finale nego napadački segment. David Moyes je postavio momčad u 4-4-2 blok i zatvorio Fiorentinu tamo gdje je najopasnija. Lucas Paqueta je bio zadužen za čuvanje Amrabata kada bi Marokanac bio postavljen ispred stopera Fiorentine. Krila West Hama su bila veoma bitna u obrani jer su zatvarala bočne koridore te su čuvali bekove Fiorentine. Jarrod Bowen je odlično markirao Biraghija koji je u finalu bio osjetno manje uključen u igru Fiorentine nego je to inače slučaj. Biraghi u prosjeku ima 71 dodir po utakmici te uputi 3.3 ključna dodavanja. Sinoć je Talijan imao samo 50 dodira i jedno ključno dodavanje.

West Ham u fazi obrane, odlično su zatvorili prilaze svom golu

Prvo poluvrijeme je Fiorentina imala čak 69% posjed lopte, ali nisu uputili niti jedan udarac u okvir gola protivnika. S druge strane, West Ham je također kreirao malo prilika. Krila su odigrala vrlo dobro u fazi obrane, ali prema naprijed u većini susreta nisu puno toga donijeli. Jarrod Bowen i Said Benrahma u finalu su imali 0 driblinga, 0 ključnih dodavanja i 0 uspješnih centaršuteva. Oboje su zabili pogodak iz jedinih vlastith udaraca na utakmici koji su nastali nakon pogreške protivnika. Benrahma je zabio penal kojeg je skrivio Biraghi te ga je desetak minuta kasnije zamijenio Fornals. Pogodak Bowena je usporediv s pogotkom kojeg je Lautaro Martinez postigao u finalu kupa. I Bowen i Lautaro su ušli iza leđa loše postavljene posljednje linije Fiorentine te zabili.

MOYES JE SLAVIO U FINALU DVAJU SVJETOVA TE SE UPISAO U POVIJEST

Sinoćnje finale je bilo sudar dvaju svjetova, odnosno dvoboj dva u potpunosti drugačija pristupa taktici i filozofiji nogometne igre. Fiorentina je u drugom poluvremenu bili momčad koja je više riskirala u igri te je Italiano u finalu bio strateg koji je skloniji napadačkoj igri. Moyes je ostao vjeran svojem odlično postavljenom 4-4-2 bloku te je upravo u  89. minuti njegova momčad pokazala kako škotski strateg želi da „čekićari“ napadaju. West Ham je osvojio loptu na sredini terena te je Paqueta odmah uputio okomito dodavanje iza visoko postavljene zadnje linije Fiorentine. Bowen je bio brži od svog čuvara te svojim pogotkom donio prvi veliki trofej West Hamu nakon 43 godine.

David Moyes vjerojatno odlazi iz West Hama nakon ovog finala. Škotski trener je često bio kritiziran da živi „u svome svijetu“ te da ne igra atraktivan nogomet. Većina njegovih kritičara ima viziju da West Ham igra upravo nogomet kakav je igrala Fiorentina. Moyes se kroz svoj period u West Hamu nije obazirao na te kritike, ostao je u „svom svijetu“ te ispisao povijest koju mu nitko ne može oduzeti. West Ham je pod njegovom palicom uzeo svoj prvi europski trofej u ovom tisućljeću te će „čekićari“ po prvi put igrati europska natjecanja tri sezone zaredom.

Komentari

Povezano