Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Može li Arsenal do titule u novoj sezoni Premier lige?

Po mnogima najbolja liga svijeta samo što nije počela, a osim transfera, uvijek su popularne rasprave o favoritima za naslov. Prije početka ove sezone kao glavnog kandidata za naslov kladionice očekivano stavljaju Manchester City Pepa Guardiole.

No, nikad bliže njima nalazi se Arsenal. Već dvije godine Mikel Arteta je svoju ekipu dovodio na korak od titule, a svake godine pritisak prema klubu iz Manchestera je sve veći. Kod “Topnika” je poznato da je svaka sljedeća sezona “njihova”, no ovaj put bi to stvarno moglo biti tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arsenalovi transferi

Lani se od početka ljetnog prijelaznog roka znalo da je Artetina najveća želja Declan Rice. Ove godine situacija je nešto drugačija. Doveo je Arsenal već dvojicu igrača, no dojam je da će se još poslovati na tržištu.

Ricardo Calafiori kupljen je za 40 milijuna eura iz iznenađujuće dobre Bologne, a njemu se planski pridružio mladi engleski vratar Tom Setford. Naime, Setford je primarno doveden kako bi se mogla ispuniti kvota homegrown igrača. Postavlja se pitanje je li takav potez napravljen zbog moguće prodaje Aarona Ramsdalea ili je pak u planu dovođenje neke strane zvijezde.

Kupnja Calafiorija po mnogima nije nešto što je bilo potrebno Arsenalu. Naime, stoperski par koji čine Gabriel Magalhâes i William Saliba je zacementiran dok na lijevoj strani, gdje bi vrlo vjerojatno koristili Talijana, mogu igrati čak četvorica igrača. Lani su to većinski pokrivali Oleksandr Zinchenko, Takehiro Tomiyasu, a da nije bilo rane povrede Jurriena Timbera, Arteta bi i Nizozemca koristio tamo. Osim ove trojice, u klubu je još uvijek i Kieran Tierney za kojeg još nisu stigle nikakve ponude. Unatoč tome što je ta pozicija pokrivena, u Sjevernom Londonu se odluke baskijskog trenera i brazilskog sportskog direktora Edua ne ispituju pretjerano.

Foto: Screenshot (X)

Ono što se smatra potrebnim za ekipu iz crvenog dijela Londona su vezni igrač s ofenzivnim karakteristikama te krilo ili istureni napadač. Što se veznjaka tiče, tamo se da naslutiti mogući dolazak.

Arsenal se već neko vrijeme povezuje s Mikelom Merinom koji posljednjih šest sezona igra u Real Sociedadu. To je realno iz dva razloga. Jedan je prodaja Emilea Smitha Rowea u Fulham. Tim je Arsenal sebi osigurao resurse za kupnju igrača, a isto tako se i oslobodilo mjesto lijevog veznjaka u trojci. Drugi razlog odnosi se na igrače koje je baskijski klub doveo. Oni su potpisali Luku Sučića koji bi u Sociedadu trebao pokrivati poziciju koju igra Merino, a to je lijeva “osmica”.

Ono što je potrebnije Arsenalu je neka napadačka opcija. Imao je Arsenal određene suše golova krajem 2023. Tada su se “Topnici” pošteno ispromašivali te se zazivalo dovođenje napadača. Povezivao se Arsenal s Benjaminom Šeškom, no ta je priča propala kada je odlučeno da će Slovenac potpisati novi ugovor.

Ako Arsenal ne bi ciljao na dovođenje napadača, navijači bi bili zadovoljni kada bi se dovelo krilo koje može odmoriti Bukaya Saku. Lani je Saku “odmarao” Reiss Nelson, no to je velika razlika u kvaliteti te bi tada igra Arsenala patila. Poznato je da je Nico Williams bio meta Arsenala, ali i ta priča je za ovaj prijelazni rok nerealna s obzirom na to da mladi Španjolac ne želi iz Athletic Bilbaa.

Edu je od navijača Arsenala zatražio strpljenje te im je obećao da neće biti razočarani. Što je pod tim Brazilac mislio, još trebamo saznati.

Što očekivati od Arsenala?

Mnogih godina se navijačima Arsenala smijalo kada su najavljivali borbe za naslov. Tih godina stvarno nije bilo nikakvog rezona za takve najave. Međutim, u sezoni 2024./2025., sve osim borbe za naslov bilo bi razočarenje u Arsenalu.

Posljednje dvije sezone “Topnici” pritišču “Građane” te je razlika između ta dva kluba sve manja. Prije dvije sezone smatralo se da je Arsenal posustao zbog neiskustva dok je lani City posljednji dio sezone odradio besprijekorno. Tako je Arsenalova jedna greška u finišu sezone značila da su ostali samo dva boda kratki od titule.

Stil igre Arsenala ne bi se trebao pretjerano mijenjati dovođenjem novih igrača. Arteta je svoj stil odavno usadio svojim igračima te oni koji su već duže u klubu točno znaju što im je činiti. Poznato je da je Bask složio ekipu koja kombinira ono najbolje iz Guardiolinog i Kloppovog sistema. Visoki presing, posjed, česte rotacije u napadu te ono što je krasilo šampionski Liverpool, sjajni prekidi.

Prekidi bi i ove sezone mogli biti ključni za Arsenal. U posljednjoj pripremnoj utakmici na Emiratesu, protiv Lyona, oba gola su zabili iz prekida. Oba su pala iz kornera. Prvi je realizirao Saliba na asistenciju Ricea, a drugi je u mrežu zakucao Gabriel, također na asistenciju Ricea.

Osloniti se samo na prekide bilo bi glupo. No, to i nije ono što Arsenal radi. Oni odavno imaju uigrane načine kako dolaziti do prilika, jedini problem je u fazama bio kako te prilike realizirati. Da je realizacija bila kako treba, Arsenal bi osim najbolje obrane, bio i najbolji napad lige. Ovako su s 91 golom ostali kratki za pet golova.

Upravo spomenuta obrana “Topnika” ponovno bi mogla biti ključna. Dovođenjem Calafiorija Arteta je osigurao da u bilo kojem trenutku na terenu ima četiri visoka i pokretna igrača. Time si je kupio dvije stvari. Jedna je mogućnost odrađivanja visokog presinga, a u tome je najbitnija pokretljivost sve četvorice igrača u obrani. Druga je pak sigurnost na obrambenim prekidima. Od dolaska Nicolasa Jovera, to je ono što krasi Arsenal, a vjerujemo kako se i ove sezone Arsenalovi protivnici neće nazabijati iz prekida.

Od Arsenala zapravo ne možemo očekivati ništa novo. Dvije uzastopne sezone to je ista igra, samo što se realizacija Artetinih zamisli znatno poboljša. Ako je Arsenal iz prve borbe za naslov bio verzija 1.0, onda od ovogodišnjeg očekujemo da bude 3.0.

Ove sezone kadar Arsenala je zdrav uoči početka sezone. Prva jedanaestorka je više-manje poznata te je glavna tema širina kadra. Ako Arsenal popuni kadar te dođe do toga da u borbi za naslov sudjeluje 15 i više igrača, onda bi sezona 2024./2025. napokon mogla biti pobjednička za “Topnike”.

Komentari

Povezano