Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Može li Dinamo protiv Betisa?

Dinamo danas na Benito Villamarínu igra prvu utakmicu doigravanja za osminu finala Konferencijske lige protiv Real Betisa. U moru turbulencija koje iz tjedna u tjedan gledamo u domaćem prvenstvu, na ovu utakmicu se iz plavog tabora gleda kao na nekakvu usputnu smetnju.

Samo nekoliko godina nakon što se toliko iščekivao prvi prolazak grupe i “europsko proljeće”, Dinamovi navijači u potpunosti su indiferentni prema dvomeču sa šestom ekipom La Lige. Kladionice također ne daju prevelike šanse Dinamu pa se nameće logično pitanje: Može li Dinamo protiv Betisa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Betis ukratko

Real Betis kao klub nastao je tako što su 1907. Sevillu Balompié osnovali studenti Politehničke akademije. Nakon što se Sevilla FC razdvojila, jedna frakcija, Betis Football Club, spojila se sa Sevillom Balompié 1914. i Real Betis Balompié je dobio svoje ime. Riječ ‘Betis’ izabrana je jer je izvedena iz ‘Baetis’, rimski naziv za rijeku Guadalquivir koja teče kroz Sevillu.

Klub je u svojim ranim godinama osvojio nekoliko regionalnih trofeja, uključujući Kup Seville četiri puta unutar između 1910. i 1915. Struktura nacionalne španjolske lige stvorena je 1928. godine, a Betis je počeo u drugoj ligi s jednim ciljem – doći do La Lige. To su izborili 1932. kada su postali prva momčad iz Andaluzije u najvišem rangu španjolskog nogometa.

Godine 1935., pod vodstvom irskog menadžera Patricka O’Connella, o kojem se može napisati još jedan cijeli tekst, Betis je pobijedio Real Madrid i osvojio La Ligu. Samo 12 godina kasnije, Betis je završio u financijskim problemima koji su rezultirali padom do treće lige.

Unatoč tome što je pao u poretku, Real Betis je nastavio privlačiti veliku publiku. Njihova strastvena i odana potpora u gostima postala je poznata kao ‘Green March’. Navijači su sigurni da je upravo vrijeme provedeno u trećoj ligi ključno za trenutni identitet Real Betisa, Navijači su ostali uz klub kada je bio na najnižoj razini i pokazali da im rezultat nije najvažniji.

Betis nikada nije ponovio naslov u La Ligi iz 1935., ali su imali razdoblja tijekom kojih su bili izuzetno konkurentni. Poslije uspješnih 80-ih, Betis se početkom idućeg desetljeća našao u financijskim poteškoćama. Klub je spašen novcem kojeg su prikupili navijači uz ulaganje tadašnjeg dopredsjednika Manuela Ruiza de Lopere.

U ovom stoljeću su nekoliko puta ispadali u drugu ligu, dok su se u najviši rang za stalno vratili u sezoni 2014./15. No, u prvih pet sezona nakon povratka samo su jednom bili u prvih deset, a dolaskom Manuela Pellegrinija dva puta su završavali šesti i jednom peti.

Sevilla je bila prvi klub u istoimenom gradu, osnovan malo prije Seville Balompié. S obzirom na to da je Betis u sadašnjem obliku nastao uglavnom zahvaljujući razlazu unutar Seville, razumljivo je da je rivalstvo između dva kluba preživjelo tako dugo i ostalo toliko vatreno.

Seviljski derbi poznat je i kao ‘Veliki derbi’, koji je odigran 140 puta. Sevilla je uspješnija sa 65 pobjeda, dok je Betis na 40 pobjeda. S obzirom na to da stadione razdvaja nešto više od kilometra, kadrovi Seville iz zraka često pokazuju oba stadiona u istoj snimci.

Betis je jedan od rijetkih klubova u Španjolskoj, osim Real Madrida i Barcelone, koji ima osjetnu navijačku bazu van grada u kojem se nalazi. Do toga je došlo zbog masovnog iseljavanja radničke klase iz Andaluzije tijekom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća.

Kako Betis igra?

Postoji svojevrsna ideologija zbog koje Real Betis uvijek smije igrati na samo jedan način – napadački. S klupe ih vodi za to idealan čovjek, Manuel Pellegrini kojeg je uvijek krasila reputacija trenera koji teži upravo takvom nogometu.

Pellegrini je po dolasku promijenio neke stvari kojima je stabilizirao Betis, ali opet zadržao stil nogometa koji navijači odobravaju. Betis više nema veliki posjed lopte kao u prošlosti, popravili su svoju tranzicijsku obranu i uspostavili čvrstu i pouzdanu bekovsku četvorku s agresivnim dupliranjem. Na tim temeljima su izgradili jedan od najboljih napada La Lige.

U napadu igraju okomit i kombinatoran nogomet. Krila im služe za niske ubačaje koje lovi Willian José. Dolaze s ogromnim brojem igrača u završnicu i nerijetko se događa da igrač na ubačaju ima četiri ili pet opcija za uputiti loptu.

Po izgubljenoj lopti, Betis odmah traži reposjed. Minimalno dva igrača napadaju protivnika s loptom čime guše mogućnost kontre. Ukoliko se početni pritisak savlada, Betisu često zna nedostajati igrača u obrambenoj tranziciji. Uz nekoliko brzih dodavanja, protivnik (u ovom slučaju Dinamo) može probiti prvu obrambenu liniju i s osjetnim viškom u broju igrača doći u završnicu.

Tu se može ispriječiti Guido Rodriguez koji je među najboljim igračima lige po oduzetim loptama. Njih najčešće prosljeđuje Iscu koji orkestrira napadom Betisa. No, na Dinamovu sreću obojica su trenutno ozlijeđeni te će Betis muku mučiti da bi nadomjestio njihov učinak.

Betisova najjača strana je zasigurno napadačka tranzicija. Kad ukradu loptu, Isco, a sada Nabil Fekir projuri kroz sredinu popraćen s nekoliko suigrača. Dva suigrača napadaju širinu, dok druga dvojica okupiraju protivničke stopere.

Najveća slabost ove momčadi je obrambeni dio igre. Sustav koji igraju je iscrpljujuć pa ne čudi da je Betis jedna od najgorih momčadi La Lige kada su u pitanju golovi primljeni nakon 75. minute. Osakaćeni brojnim ozljedama, nemaju dubinu kojom bi isti ritam držali svih 90 minuta.

Također, vrlo su osjetljivi na brojne promjene pozicija. Nakon što protivnički igrači nekoliko puta promjene poziciju, obrambeni igrači Betisa često ostaju izgubljeni i bez puno ideje kako to pokriti. Ako Bruno Petković bude raspoložen, a suigrači spremni za pronaći prostor, Dinamo će na račun toga stvoriti nekoliko prilika koje će se morati realizirati.

Što Bog da i sreća junačka

Betis je u Konferencijskoj ligi završio tako što je u skupini Europske Lige sa Spartom Prag, Rangersima i Arisom završio na trećem mjestu. Upravo te dvije utakmice sa Spartom Prag (doma dobili 2:1, u Pragu izgubili 1:0) pokazuju da Dinamo ako je na potrebnoj razini može biti konkurentan protivnik.

Betis je izraziti favorit u današnjem ogledu, kao i za prolaz u dvomeču. S time se slažu i kladionice koje kvotu na prolaz Betisa stavljaju na 1,40. Ipak, možda će igračima Dinama dobro doći da se za promjenu od njih ne očekuje puno.

Još od prvog kola i poraza od Hajduka, u Dinamu je u svakoj utakmici nervozna atmosfera i imperativ pobjede. Sada u dvomeč s Betisom ulaze u potpunosti rasterećeni s prilikom da dokažu da ima još ulja u svići. Uostalom, i veća čuda su se događala.

Komentari

Povezano