Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

MVP i zašto Jokić više nego Embiid?

Prema današnjim podacima, Joel Embiid je jako blagi favorit za osvajanje MVP nagrade. Na svojoj strani ima 790, a Nikola Jokić 788 bodova. Ujednačena borba, međutim puno više argumenata na svojoj strani ima Jokić.

Kendrick Perkins je bio ogorčen što Embiid nije igrao u nedavnom susretu između Philadelphije u gostima kod Denvera te je izjavio da će pri glasanju imati upravo to na umu. Podsjećamo, već smo pisali o tome, Embiid nije nastupio na Jokićevom tlu još od 11.09.2019. godine.

Embiid je ove sezone propustio 14 utakmica, a posljednji igrač koji je osvojio MVP nagradu s toliko propuštenih utakmica je bio Bill Walton u sezoni 1977/78. Te sezone je Portland bio na dobrom putu da obori rekord za najviše pobjeda u sezoni, sve dok Walton nije slomio nogu. Dok je on igrao, Portland je imao omjer pobjeda i poraza 50:10, dok je bez njega taj omjer bio 8:14 što dovoljno govori koliko je bio ključan igrač za svoju ekipu. Usporedbe radi, Philadelphia ove sezone bez Embiida ima omjer 9:5, dok Jokić ove sezone nije nastupio 8 puta, a Denver je bez njega na omjeru 3:5.

Bivši košarkaš NBA i Eurolige, Malcolm Delaney je sjajno opisao očitu razliku između Embiida i Jokića. Izjavio je sljedeće: “Embiid je domintantan, Jokić je također dominantan, međutim on sve igrače oko sebe čini boljima. To je najveća razlika između njih dvojice. Jokić radi apsolutno sve.”

Bivši NBA igrač J.J. Redick je u jednom podcastu žustro napao Jokićeve “hejtere” te ih zapitao “koji k*rac gledate?”. Argumentirao je koliko je Jokić zapravo koristan, skoro svakog igrača je podigao ove sezone u brojkama i efikasnosti na veći nivo, a izdvojit ćemo dio izjave: “…jer ja kad gledam Jokića, ja vidim dominaciju, ja vidim nekoga tko čini suigrače boljima.”.

Nikola ove sezone prema podacima StatMuse prosječno bilježi skoro triple-double učinak kojeg može do kraja sezone utvrditi, trenutačno je prosječno na 24,9 poena, 11,9 skokova i 9,9 asistencija. Denver se nalazi na prvom mjestu Zapadne Konferencije s omjerom pobjeda i poraza 51:24 te je gotovo sigurno da će i završiti na toj poziciji.

S druge strane, Embiid ove sezone prosječno bilježi 33,2 poena, 10,2 skokova i 4,2 asistencije, a Philadephia se trenutno nalazi na trećoj poziciji Istočne Konferencije s omjerom pobjeda i poraza 50:26 .

Nikola Jokić MVP

Kratica MVP ima značenje “most valuable player”. U prijevodu, najkorisniji igrač. Dakle stvar je zapravo jednostavna. Sve brojke i argumenti su na Nikolinoj strani. Za svoju ekipu je od ogromnog značaja i korisnosti, bez njega sigurno ne bi ni približno bili prvom mjestu tablice. U košarkaškom smislu ga je užitak gledati, koristi inteligenciju i podiže cijelu ekipu na viši nivo. Mnogima očito smeta što nije atletičan i slično što je danas za NBA nepojmljivo, međutim Nikola svima iz sezone u sezonu dokazuje kako se košarka igra i glavom, a ne samo fizikalijama. Podsjetimo, ukoliko Jokić osvoji MVP nagradu postat će tek četvrti igrač u NBA povijesti koji je osvajao tri uzastopne MVP nagrade. To su još samo uspjeli Bill Rusell (1960-63), Wilt Chamberlain (1965-68) i Larry Bird (1983-86). Svaka čast Embiidu na ovoj sezoni, brutalne brojke i partije su iza njega, međutim Jokić i dalje radi nevjerojatne stvari te definitivno zaslužuje ove sezone MVP nagradu.

Komentari

Povezano