Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Najbolje pojačanje Hajduka ove sezone

Yassine Benrahou je u Hajduk stigao kao rezerva. Na kraju se ispostavio pojačanjem koje je podiglo napadačku igru Hajduka, te doprineslo u smislu rasterećenja Marka Livaje i zadavanja dodatnih problema suparničkim obrambenim postavkama.

Kada se priča o njegovom dolasku zakotrljala po društvenim mrežama i prije nego što je službeno potpisao, postavljala su se mnoga pitanja. Najveći problem je pojedincima predstavljala činjenica da je anoniman i dolazi iz tamo neke druge francuske lige. Međutim, igrač s ovakvim karakteristikama i iskustvom igranja u prvoj francuskoj ligi se ipak pokazao kao pun pogodak, premda ga je velika većina nas morala googlati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono zbog čega je i došao u Hajduk jest prilika da ispuni svoj puni potencijal igrajući desetku gdje sve njegove tehničke sposobnosti i vizija izlaze na vidjelo. Objasnio je svoj odabir, dolazak i adaptaciju u Hajduk izjavivši sljedeće:

“Trebao sam doći u Split na ljeto, ali na kraju smo ipak odlučili da dođem u prosincu. Znao sam da se moram izboriti za poziciju i da neću samo pucnuti prstima i stvoriti se u prvoj postavi. Nakon mjesec dana trener mi je dao šansu. Na treningu sam davao sve od sebe i pokušao popraviti igru cijele ekipe. Kad sam krenuo od prve minute mi se činilo kao da sam igrao već godinu dana. Igram na najdražoj poziciji i to je jedna od stvari zbog kojih sam odabrao Split. Uvijek sam igrao na krilima, a sad kad igram desetku mogu ispuniti svoj potencijal. Kad sam se uoči potpisa čuo s trenerom i sportskim direktorom sam shvatio koliko su me detaljno istražili. To mi je dalo ogromno samopouzdanje. Znao sam da će me trener znati koristiti.

Dakle, stigao je iz Nîmesa u koji je prethodno došao iz Bordeauxa kako bi im pomogao da opstanu u Ligue 1 u sezoni 2019/20, što je i uspio, a tu je i već bio zapeo za oko kao igrač koji ima potencijala za budućnost.

Dolazak u Nîmes

Stigao je iz Bordeauxa tražeći minutažu i prostora za daljnji razvoj, a Nîmesu je trebao igrač koji će poboljšati napadački segment igre. Ispostavilo se kao win-win situacija s obzirom na to da je Benrahou redovito igrao od prve minute te je pomogao Krokodilima da opstanu u ligi sa svoja dva gola i tri asistencije u završnici sezone. Uspjeli su skupiti 15 bodova i preživjeti ispadanje u niži rang.

Tu je pokazao kako se dobro snalazi u suparničkoj zadnjoj trećini sa svojom vizijom i pregledom igre. U sezoni nakon što su grčevito izborili opstanak, ispali su već sljedeće sezone u niži rang, a Benrahou će tu zabilježiti sjajne brojke.

U sezoni 2021/22 u Ligue 2 je započeo 33 od 34 susreta te je upisao učinak od 10 golova i 8 asistencija što su brojke za svaku pohvalu i dodatna potvrda o kakvom napadačkom potencijalu je riječ. Izuzetno polivalanetan igrač koji može odigrati više pozicija, iako mu najbolje pristaje pozicija desetke. Dok je s Krokodilima igrao u drugom razredu francuskog nogometa, igrao je na 5 različitih pozicija u 37 susreta te je imao sljedeći učinak:

  • Ofenzivni vezni (9) – 2 gola i 2 asistencije
  • Desni vezni (9) – 4 gola i 1 asistencija
  • Desno krilo (9) – 3 gola i 5 asistencija
  • Centralni napadač (8) – 1 gol i 1 asistencija
  • Lijevo krilo (2) – bez učinka

Bio je redoviti član udarne jedanaestorke, međutim, sredinom ove sezone se ozlijedio i pao u drugi plan, a onda je uslijedio poziv Hajduka. Ukupno je u dresu Nîmesa odigrao 80 utakmica te upisao 14 golova i 13 asistencija. S obzirom na sve, tko god da je iz Hajduka skautirao ovog igrača znao je što točno traži i što će dobiti u njemu.

Dolazak u Hajduk

U pronalasku minutaže i novog angažmana prihvatio je poziv Hajduka. Znao je da ima konkurencije na svojoj poziciji i da će se trebati izboriti za prvu postavu, uspio je, a Hajduk je u njemu dobio sjajnog igrača.

Prvotno je prolazio fazu adaptacije, počinjao je s klupe, a ulogu desetke je uglavnom imao Filip Krovinović. Leko je pokušao s formacijom 3-5-2, međutim neuspješno. Vratio se formaciji 4-2-3-1, a u tome svemu je najveći dobitnik bio Benrahou. Postao je redovitim članom prve postave u ulozi koja mu najbolje pristaje i pritom je upisao 4 pogotka i 5 asistencija te se tri puta našao u SofaScore momčadi kola. Što je točno Hajduk dobio s njim?

Prvo i najbitnije, igra Hajduka više ne ovisi praktički samo o Livaji, već se protivnici moraju fokusirati i na njega koji konstantno traži loptu i kreće se u međuprostorima protivničke obrambene linije, uvijek je aktivan. Dakle, lutajući playmaker koji može biti u središtu svake napadačke igre i time rasteretiti Livaju i dodatno stvarati prostore za suigrače u posljednjoj trećini. Igrač koji zna podvaliti loptu i zabiti, krasi ga lijeva noga, a nije mu loša ni desna. Izuzetno kvalitetan izvođač prekida. Defanzivna igra mu nije baš jača strana, međutim on će tu rolu korektno odraditi. U momčadskom je smislu – jako zahvalan igrač.

Proći ćemo i kroz njegove prosječne brojke po utakmici ove sezone u ligi uz pomoć SofaScore podataka:

  • 1,1 udaraca
  • 0,8 udaraca u okvir
  • 39,5 dodira
  • 2,1 ključnih dodavanja
  • 19,2 (80%) točnih dodavanja
  • 15,6 (68%) točnih dodavanja na suparničkoj polovici
  • 1,2 (63%) točnih dugih lopti
  • 1,7 (63%) prebačenih paseva
  • 1,6 (33%) točnih centaršuteva
  • 1,0 (40%) uspješnih driblinga
  • 2,4 (43%) osvojenih duela na tlu
  • 0,8 pretrpljenih prekršaja

Iza sebe ima lijep početak u Hajduku, uz sjajno predstavljanje na terenu osvojio je i Hrvatski kup. Njegove partije i brojke će sljedeću sezonu zasigurno izgledati još bolje, ključ svega je kako će strateg Hajduka Ivan Leko njegove atribute izvući na maksimum, a koliko toliko defanzivne mane sakriti. Treba mu dati potpunu slobodu, što više moguće ga rasteretiti defanzivnog dijela igre te uz Livaju bi to trebala biti dobitna kombinacija u napadačkom smislu.

Komentari

Povezano