Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Najbolji bočni tandem svijeta: Álex Grimaldo i Jeremie Frimpong

Uspjesi Bayer Leverkusena ove sezone već su mnogo puta opjevani. Izabranici Xabija Alonsa još uvijek ne znaju za poraz i u igri su za sva tri trofeja. Ponajprije kroz fantastičan kolektiv i vrhunsku taktičku pripremu koračaju prema povijesnom klupskom uspjehu i izdvajanje igrača ponaosob doima se nezahvalnim. Svi su dali značajan doprinos, no ono što je posebno zanimljivo je Alonsovo korištenje bočnog para koji igra u nevjerojatnoj formi, a riječ je naravno o Álexu Grimaldu i Jeremieju Frimpongu.

S Frimpongovim partijama javnost je bila upoznata još prošle sezone, kada je u 48 utakmica upisao devet golova i 11 asistencija. Nizozemac je nominalno wing-back, no u posjedu bi funkcionirao kao klasično krilo, dok bi njegovu bočnu poziciju pokrivao desni stoper. Izniman je fokus Leverkusen stavljao na tu desnu stranu, gdje su operirali Jeremie Frimpong i Moussa Diaby.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diaby je ljetos napustio redove Apotekara i otišao u Aston Villu te se nametalo pitanje kako će sada Leverkusen funkcionirati. Momčad koja se prvenstveno oslanjala na munjevite tranzicije “preko noći” je postala ekipa teži visokom posjedu, kombinatorici i presingu. Filozofija se promijenila, a velike zasluge idu fantastično odrađenom ljetnom prijelaznom roku u kojem su ih pojačali Nathan Tella, Victor Boniface, Granit Xhaka, Jonas Hoffmann, Josip Stanišić i jedan od dva protagonista ovog teksta: Álex Grimaldo.

Álex Grimaldo

Nakon osam godina provedenih u Benfici, Grimaldo je ovo ljeto bez odštete došao u Bayer Leverkusen. Kako sam tvrdi, imao je dosta ponuda, no bio je dovoljan samo jedan poziv Xabija Alonsa kako bi se instantno uvjerio u njegov projekt. S 28 godina na leđima, pokazao se kao late bloomer na najvećoj sceni, što pokazuje činjenica da je tek u studenom 2023. godine debitirao za reprezentaciju. S obzirom na igre koje pokazuje, nemoguće ga je ne vidjeti kao krucijalan kotačić u Furijinom pohodu na EURO 2024.

Još se u Benfici vidjelo da je izuzetan napadački talent; u 303 utakmice za portugalskog velikana zabio je 27 golova i uputio 66 asistencija. U obrani je također bio solidan, no bilo je jasno da je doprinos u napadu njegov apsolutni forte u kojem još ima prostora za napredak. Upravo se to dogodilo u novom sistemu u Leverkusenu, a važnosti tog konteksta svjestan je i sam Grimaldo.

Prošle sezone, kao i cijelu svoju karijeru, bio sam dio obrane s četiri čovjeka. Sada imamo liniju od pet igrača, ali brojke nisu tu zbog formacije, već zbog sposobnosti donošenja više odluka u protivničkoj trećini.

Álex Grimaldo za The Athletic

Kako i sam kaže, igranje s tri stopera i wing-backovima ne mora donositi ništa samo po sebi, ali mu njegova specifična rola omogućava da u potpunosti dođe do izražaja. Leverkusen je poznat po nevjerojatnoj pozicijskoj fluidnosti, igrači si često mijenjaju mjesta ili u potpunosti okupiraju jednu stranu terena. Kako je sam Boniface rekao, nekad ni sam nije siguran koju formaciju igraju. U tom sustavu, Grimaldo jako često ulazi u lijevi međuprostor i djeluje kao veznjak.

S obzirom na njegove kvalitete s loptom u nogama, sposobnost kombinatorike i ubacivanje iz drugog plana, to su idealni uvjeti. Još uvijek obavlja dužnosti klasičnog bočnog igrača, no u manjem volumenu. Kao što se na grafici vidi, svi ključni napadački parametri su mu u porastu. Sada je u boljem položaju za izravnu prijetnju na gol i vrebanje iz pozadine, dok su mu neki parametri poput ubačaja, iznošenja lopte i driblinga u padu. Za takve je segmente igre puno više prostora imao na lijevom beku u Benfici.

Osim role koja mu je namijenjena, najveću ulogu u ovakvom procvatu igra čudesna forma Španjolca. Suluda je činjenica da u 33 utakmice već ima double-double učinak s 11 pogodaka i 10 asistencija. Takav tempo je dugoročno neodrživ; Grimaldo trenutno ima 3.55 očekivanih golova u Bundesligi, a zabio ih je devet. U cijeloj ligi samo Serhou Guirassy i Harry Kane nadmašuju svoje očekivane golove više od njega, a obojica igraju u formi života.

Jedan od glavnih razloga kako to Španjolcu polazi “za nogom” njegovi su dalekometni udarci. Koristi specifičnu tehniku udaranja lopte s potpuno izravnatim unutarnjim dijelom stopala i loptu udara dosta nisko. To omogućuje visok luk i naglo spuštanje točno pred vratara, a to se najbolje vidi u njegovim slobodnim udarcima.

Sport Klub

Osim što je prijetnja s distance, ima jako dobar osjećaj za prostor i kretanje u šesnaestercu, unutar kojeg je zabio šest pogodaka ove sezone, a svaki je došao s lijeve strane. Prekidi su Leverkusenu jedno od glavnih oružja u borbi na svim frontovima, a u Bundesligi su zabili već 12 golova iz takvih situacija, što je respektabilnih 20% ukupnog broja. Grimaldo je tri puta iz takvih situacija bio asistent, a dva puta strijelac.

Jeremie Frimpong

Dok je s lijeve strane opjevani Španjolac, desno dominira Jeremie Frimpong. Deset pogodaka i devet asistencija u 30 utakmica dovoljan su pokazatelj o kakvom se igraču radi. U stopu prati svog kolegu s druge strane po učinku, no od njega je profilno potpuno drugačiji igrač, što se idealno vidi na gornjem grafu.

Dok su obojica usporediva po završnim brojama, posjeduju različite kvalitete preko kojih doprinose momčadskoj igri. Dok je Grimaldo puno uključeniji u igru i skloniji kombinatorici, Frimpong je izolacijski igrač. Njegova glavna vrlina je brzina. Nema potrebe da Nizozemac bude uključen u izgradnju napada jer se tako troši njegova opasnost koju pruža hitrim trkom u dubinu. On ne vrši progresiju posjeda dodavanjima, već driblinzima i prodorima. Jako je moćan u jedan-na-jedan situacijama, a najveća je greška protiv njega ostaviti nečuvan prostor iza leđa.

I dok je to prošle godine ponajprije radio u tranziciji, ove se godine to donekle promijenilo. Zbog rasterećenosti koju je desna strana dobila dolaskom akvizicija, sada na Frimpongu nije apsolutni fokus. Njegove prijetnje često dolaze iz ubacivanja i brzih utrčavanja na drugu vratnicu.

Sport Klub

Zbog svojih izvanrednih napadačkih sposobnosti, obrambene obaveze su mu prilično smanjenje. Najaktivniji je u fazi presinga u protivničkoj trećini, no većinu vremena na terenu funkcionira kao klasično krilo. Ipak, kada situacija to zahtjeva, sposoban je spustiti se i pomoći obrani. Nije sjajan defenzivni igrač, no fizikalije mu omogućavaju brzo vraćanje, promjene smjera i respektabilnu duel-igru.

Korist koju Bayer ima od njegove visoke pozicije mnogo je veća od potencijalnog defenzivnog doprinosa kojeg bi dobio da je Frimpong aktivniji u toj fazi. Moderni nogomet nam pokazuje koliko je bitno imati igrača koji ima sjajnu kontrolu i izolacijsku sposobnost prolaska pored svog čuvara. Na postavljene, duboke obrane takvi su atributi ključ, što jasno pokazuju profili igrača koji danas igraju na krilima: Jack Grealish, Jérémy Doku, Kaoru Mitoma, a upravo je takav i Jeremie Frimpong.

Kada imate takva dva igrača na bočnim pozicijama, rezultat je 21 pogodak i 21 asistencija s još minimalno 15 utakmica do kraja sezone. Grimaldo i Frimpong fantastični su nogometaši s nekoliko elitnih atributa koji dolaze do izražaja zbog sustava u kojem igraju. Konstantno ih dovodeći u situacije gdje su najopasniji, Xabi Alonso je stvorio ofenzivni stroj s dva potpuno različita, ali komplementarna igrača.

Davno su prošla vremena kada je bila relevantna izjava Jamieja Carraghera da su bekovi ili propali stoperi ili propala krila te da nijedno dijete ne želi postati bek kad odraste. Nove generacije igrača posljednjih nekoliko godina konstantno otklanjaju tu tvrdnju, a posljednji je u nizu Leverkusenov ofenzivni bočni par, koji je trenutno – najbolji na svijetu.

Komentari

Povezano