Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Najbolji hrvatski vratar

U mirovinu nakon ove sezone odlazi najbolji hrvatski nogometni vratar od osamostaljenja Republike Hrvatske – Danijel Subašić. Posljednja utakmica će mu biti na Poljudu protiv Šibenika, momčadi protiv koje je i podigao posljednji trofej u svojoj karijeri, trofej pobjednika Hrvatskog kupa. Zasigurno će u taj susret krenuti od prve minute i biti zamijenjen kako bi primio ovacije i pljesak s punog Poljuda.

Vratar koji se može pohvaliti polufinalom Lige prvaka s Monacom, titulom francuske Ligue 1 s Monacom (2016/17), tri Hrvatska kupa s Hajdukom (2009/10, 2021/22, 2022/23) i srebrom s Hrvatskom reprezentacijom sa Svjetskog prvenstva 2018. godine u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči posljednje utakmice Hajduka ove sezone, Hajduk poziva navijače da dođu u što većem broju ispratiti Subašića u zasluženu mirovinu, a Leko je izjavio kako zaslužuje dostojan oproštaj.

Subašićev nogometni put i upisivanje u vječnost hrvatskog nogometa

Profesionalni debiNK Zadar

Ono što je bilo jako blizu, a na svu sreću nije – Subašić je htio odustati od nogometa. U jednom intervjuu za Večernji List, tadašnji njegov suigrač Danilo Paunović je izjavio sljedeće:

“Suba se htio ostaviti nogometa! Imao je 14-15 godina, rekao da više ne želi igrati. Htio je napustiti nogomet i posvetiti se školi. Nagovarao sam ga da ostane, govorio mu da je dobar, bolji od ostalih i da će uspjeti. To mu je govorio i trener vratara Jakov Pinčić, ali Danijel se nije želio vratiti kod trenera Botunca”.

Prema njegovim riječima, on je odigrao ključnu ulogu u ostanku Subašića u nogometu tako što je uspio nagovoriti oca Miodraga da ga uzme kod 2-3 godine starijih juniora. I tu je eksplodirao.

Subašić je profesionalnu karijeru započeo u omladinskom pogonu NK Zadar, međutim u njegovoj bogatoj karijeri se našao i osječki Metalac. Riječ je o sezoni 2001/02 kada je u svom prijelazu iz juniorskog u seniorski nogomet imao šestomjesečnu epizodu u Slavoniji. No kako je bio tada među mlađima, nije baš puno branio u niželigašu Metalcu. Ipak, brzo se vraća u svoj rodni kraj gdje je opet naišao na probleme. Svađa s vanjskim suradnikom Renom Sinovčićem dovela je do njegove suspenzije od strane uprave kluba. Mogao je samo trenirati, i to s juniorima. Ipak, taj sukob se na kraju izgladio, Subašić se vratio branjenju te će seniorski debi za Zadar upisati protiv Hajduka na Poljudu 27.3.2004. godine u 1. kolu Lige za prvaka kojeg i neće baš pamtiti po dobrom s obzirom na to da je primio čak 5 komada – Hajduk je u toj utakmici slavio rezultatom 5:1.

Seniorski početak i transfer u Hajduk

Sljedeću sezonu u HNL-u, popularni “Suba” će ukupno braniti u 12 susreta, a Zadar će tu sezonu ispasti u 2. HNL. Sljedeće dvije sezone u kojima je branio u 2. HNL, prvo će sa Zadrom završiti na 7. mjestu tablice, a zatim će kroz sljedeću 2006/07 sezonu u “playoff” utakmici protiv tadašnje Pule (današnje Istre 1961) izboriti povratak u elitu hrvatskog nogometa.

Prvu povratničku utakmicu u HNL-u su odigrali baš protiv Hajduka, remizirali su s 0:0. U prvih 10 kola je Subašić sačuvao mrežu 5 puta. Te sezone je ukupno branio 28 puta, a 11 puta je uspio sačuvati svoju mrežu netaknutom. Iduću sezonu će otići na posudbu u Hajduk, što će se na kraju pretvoriti u transfer u redove splitskih Bilih. Tijekom svojih 5 godina provedenih u Zadru, nastupio je ukupno 81 put.

Hajduk Split

Iako je imao na stolu bogatiju ponudu od Dinama, ipak se odlučio za Hajduk, a pritom je izjavio sljedeće:

Mogao sam ići u Dinamo, imao sam poziv u siječnju 2008. godine. Ali, odlučio sam se za Hajduk i nijednog trenutka nisam požalio. Sigurno je da sam mogao dobiti više novca da sam išao u Maksimir, ali je moja želja bio Hajduk.”

U ljeto 2008. posuđen je splitskom Hajduku i odmah je postao redoviti član prvih 11, nastupivši u svih 18 ligaških utakmica u prvoj polovici sezone 2008/09. Tijekom zimske stanke sezone Hajduk je odlučio posudbu pretvoriti u trajni transfer. Subašić je zadržao startersko mjesto u momčadi u drugoj polusezoni, upisavši daljnjih 13 ligaških nastupa za klub. Na početku sezone također je tri puta nastupio za klub u kvalifikacijama za Kup UEFA-e.

Prvu utakmicu u dresu Hajduka je odigrao 17.7.2008. godine u utakmici 1. pretkola kvalifikacija za Kup UEFA-e na Poljudu protiv Birkirkare, a Hajduk je pobijedio rezultatom 4:0. Svoj prvi HNL nastup u dresu Hajduka je odigrao baš protiv Zadra 27.7. te iste godine, Hajduk je slavio rezultatom 1:0. Ono što je zanimljivo, posebno navijačima Hajduka, za Bile je na istim utakmicama debitirao i legendarni Senijad Ibričić.

U 3 sezone provedene u Hajduku skupio je 115 nastupa u HNL-u od čega je uspio upisati 48 clean sheetova. Također, imao je i 14 nastupa u Europi, od čega 4 susreta u skupinama Europske lige, u kojoj je jednom uspio sačuvati netaknutu mrežu – onu protiv Anderlechta koje se svi navijači Hajduka vrlo rado prisjećaju. Što se tiče kvalifikacijskog dijela Europske lige, tu je uspio skupiti ukupno 3 clean sheeta. Sezone 2009/10 je osvojio svoj prvi trofej u karijeri – Hrvatski kup. Nastavno na tu sezonu, te sezone je i pokucao na vrata Hrvatske nogometne reprezentacije, no o karijeri s reprezentacijom nešto kasnije. Nakon zapaženih nastupa u Hajduku, ostvario je transfer u Monaco u kojemu će doživjeti procvat karijere.

Monaco

U siječnju 2012. godine Subašić se pridružio Monacu u Ligue 2. Upisao je 17 nastupa za klub tijekom sezone 2011/12, pri čemu je pet puta sačuvao praznu mrežu. U posljednjoj Monacovoj utakmici te iste sezone je postigao pobjednički pogodak iz slobodnog udarca u 2:1 gostujućoj pobjedi nad Boulogneom. U sezoni 2012/13, Subašić je odigrao važnu ulogu u osvajanju naslova Ligue 2 i stjecanju promocije u Ligue 1. Propustio je samo 3 ligaške utakmice, a 10. kolovoza 2013. debitirao je u Ligue 1 za Monaco u 2:0 pobjedi protiv Bordeauxa.

U toj sezoni u kojoj se Subašić s Monacom plasirao u Ligue 1, kroz brojke s FBrefa ćemo Vam približiti koliko je imao zapaženu ulogu:

  • 35 odigranih utakmica
  • 14 clean sheetova (40% utakmica)
  • Obranio je ukupno 87 od 144 upućenih udaraca (76,3% uspješnih obrana)
  • 0,78 primljenih golova po utakmici

Tijekom sezone 2013/14, koja je bila njegova prva sezona u Ligue 1, Subašić je četiri puta zadržao praznu mrežu i doživio samo jedan poraz u prvih 13 utakmica Monaca u Ligue 1. Subašić je odigrao 35 utakmica te sezone dok je Monaco završio na drugom mjestu. Tijekom sezone 2014/15, Subašić je u osam uzastopnih golova sačuvao mrežu netaknutom u utakmicama Ligue 1, a 8. veljače 2015. njegov niz neprimljenih golova u Ligue 1 završio je nakon 842 minute u gostujućoj utakmici protiv Guingampa. U sezoni 2016/17 Subašić je odigrao važnu ulogu u osvajanju prve Ligue 1 titule nakon 17 godina, kao i dolasku do polufinala Lige prvaka, te je proglašen najboljim vratarom Ligue 1 te godine. U godini 2016. mu je stiglo još jedno priznanje, naime prema izboru Međunarodnog instituta za nogometnu povijest i statistiku se našao na desetom mjestu liste najboljih vratara svijeta!

U pobjedničkoj sezoni kada je s Monacom osvojio Ligue 1, prema podacima s FBrefa, statistički je zabilježio sljedeće brojke:

  • 36 odigranih utakmica
  • 17 clean sheetova (47,2% utakmica)
  • Obranio je ukupno 84 od 112 upućenih udaraca (76,8%)
  • 0,78 golova primljenih po utakmici

S Monacom je u Ligi prvaka prvo u sezoni 2014/15 stigao do četvrtfinala kada su ukupnim rezultatom 1:0 ispali od Juventusa, zatim je u sezoni 2016/17 stigao do polufinala gdje su opet ispali od istog kluba, ovaj put ukupnim rezultatom 4:1 za talijanskog predstavnika.

Dolazimo do sezone 2019/20, a Subašić je propustio početak sezone zbog ozljede tetive te ga je zamijenio Benjamin Lecomte, koji se pridružio Monacu u srpnju 2019. godine. Međutim, Lecomte je nastavio biti u prvih 11 čak i nakon što se Subašić oporavio od ozljede. Subašić je degradiran u rezervu i nije nastupio niti u jednoj utakmici tijekom cijele sezone, a 8. lipnja 2020. je najavio odlazak, nakon što je proveo osam i pol godina u Monacu. Za klub iz Kneževine je ukupno nastupio 292 puta, od čega je uspio sačuvati mrežu netaknutom 111 puta. Nakon toga bio je jedno vrijeme bez kluba, vratio se u Zadar i stalno je trenirao, a zatim je stigao poziv koji se ne odbija – vratio se u Hajduk dovršiti nogometnu priču. Inače, Subašić drži rekord s najviše nastupa kao hrvatski vratar u Liga Peticama od osamostaljenja RH – 192 nastupa, a iza sebe je ostavio Vedrana Runju sa 187, Zdenka Miletića s 34, Maura Ravnića s 33 i novopridošlicu na listi Ivu Grbića koji je do sada upisao 31 nastup.

Povratak u Hajduk

Nakon godinu dana bez angažmana odlučio se vratiti u Hajduk, kako i sam kaže to se ne može odbiti. U razgovoru za službenu stranicu Hajduka dao je sljedeću izjavu:

“Ne znam kako vam opisati osjećaj. Možda je čak i bolji nego kad sam prvi put došao. Drago mi je što sam imao tu čast da se vratim u Hajduk. Vraćam se kući, sve znam. Nije sve isto, Hajduk se mijenja, puno je pozitive. Bio sam u Zadru, trenirao sam sa svojim Zadrom, ali sam i stalno individualno trenirao. Zaželio sam se nogometa, adrenalina. Fali ti to, a adrenalina na Poljudu nikad ne fali. Vratio sam se kući, na pravo mjesto.”

Nije puno branio za Hajduk otkada se vratio, međutim takav iskusan vratar uvijek dobro dođe. Mnogi od njega mogu puno naučiti. Na koncu će završiti i s dodatna dva trofeja u svojoj bogatoj karijera – dva Hrvatska kupa.

Hrvatska reprezentacija

Zasigurno njegov najveći uspjeh u karijeri je došao 2018. godine u Rusiji kada je s hrvatskom reprezentacijom došao do prvog povijesnog finala, no ipak se osvojilo drugo mjesto porazom od Francuske rezultatom 4:2. No, krenimo redom.

Subašić je debitirao za Hrvatsku reprezentaciju do 21 godine u prijateljskoj utakmici protiv Danske 1. ožujka 2006. godine. Tijekom iste godine s mladom reprezentacijom je odigrao ukupno 6 međunarodnih utakmica, uključujući dva natjecateljska nastupa u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2007. do 21 godine.

Godine 2009. pozvan je u Hrvatsku reprezentaciju na punoj međunarodnoj razini, a za reprezentaciju je debitirao 14. studenoga 2009. u prijateljskoj utakmici protiv Lihtenštajna u Vinkovcima, odigravši punih 90 minuta i zadržavši praznu mrežu u Hrvatskoj 5:0 pobjedi. U svibnju 2010. odigrao je još dvije međunarodne utakmice u prijateljskim utakmicama, u gostima kod Austrije i Estonije, pri čemu je u obje utakmice sačuvao praznu mrežu. Nakon što se 2014. godine Stipe Pletikosa povukao iz međunarodnog nogometa, Subašić je postao prvi vratar Hrvatske.

U svibnju 2016. je izabran u konačni popis od 23 igrača Hrvatske za Europsko prvenstvo 2016. u Francuskoj. Subašić je branio u svim utakmicama Hrvatske u skupini, a posebno je odigrao ključnu ulogu u pobjedi Hrvatske nad Španjolskom 2:1 obranivši jedanaesterac Sergiu Ramosu, označivši prvi poraz Španjolske na ovom natjecanju još od Europskog prvenstva 2004. Taj obranjeni jedanaesterac je zapravo imao jednu malu tajnu koju je kasnije otkrio. Najveću pripomoć je imao u tadašnjem klupskom kolegi Ramosa – Luki Modriću, a izjavio je sljedeće:

Tajna? Luka je kazao Srni, a Srna je kazao meni da pričekam i idem desno. Ispalo je super.”

Hrvatska je prošla u osminu finala kojeg se baš i ne želimo baš prisjećati. Igralo se protiv Portugala, otišlo u produžetke, a u 117. minuti je hrvatsku reprezentaciju izbacio Ricardo Quaresma. Nakon ispadanja od Turske na Europskom prvenstvu 2008. godine, još jedno bolno iskustvo. No takva ispadanja su se morala kad tad vratiti. I nije dugo trebalo, samo dvije godine kasnije krenula je bajka – Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Subašić je bio stalni vratar Hrvatske tijekom cijelog tog turnira. Odigrao je ključnu ulogu u utakmici osmine finala Hrvatske protiv Danske. Junak te večeri je tada po vrijednosti bio tek 32. vratar na Svjetskom prvenstvu, a ipak je ispisao stranice u tada 88 godina dugoj povijesti Svjetskih prvenstava obranivši tri jedanaesterca u raspucavanju redom Christianu Eriksenu, Lasseu Schöneu i Nicolaiju Jørgensenu. Tako je izjednačio rekord portugalskog golmana Ricarda kada je na Svjetskom prvenstvu 2006. godine obranio udarce Franka Lamparda, Stevena Gerrarda i Jamieja Carraghera.

Svojom izvanrednom predstavom u osmini finala je Hrvatsku odveo do četvrtfinala protiv domaćina Rusije i nove drame u raspucavanju jedanaesteraca. Međutim, opet je bio na nivou. Obranio je ukupno dva udarca – Fjodoru Smolovu i Máriju Fernandesu te opet omogućio prolazak dalje Hrvatskoj u sljedeću fazu gdje su izabranici Dalića izbacili Engleze i plasirali se u prvo povijesno finale hrvatske reprezentacije u kojoj je nažalost bila poražena od Francuske.

Subašić je po završetku Svjetskog prvenstva najavio povlačenje iz hrvatske reprezentacije. Ukupno je upisao 44 nastupa.

Suba hvala ti za sve i uživaj u zasluženoj mirovini!

Subašić odlazi u mirovinu, a i za sebe ima puno ispisanih stranica svoje bogate karijere. Došao je polako, na tiha vrata i ostati će vječno upisan i zapamćen, upravo kao i lik na njegovoj majici za koju se zarekao da će ju nositi do kraja karijere. Taj lik imenom i prezimenom Hrvoje Ćustić za kojeg se nikada ne smije zaboraviti, a za to se i dodatno pobrinuo Suba. Ne moramo se uopće ni zapitkivati kome je posvećivao sve svoje pobjede i obrane, odgovor je jasan. Koliko god ga bolila ta njegova nesretna duga lopta nakon koje je Ćustić stradao, na toliko toga je Ćustić i ponosan što je Subašić sve uspio ostvariti u karijeri. I za to sve Suba jedno veliko HVALA i uživaj u mirovni ljudino!

Komentari

Povezano