Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Napoli, bilo je to nevjerojatno putovanje

22:37 sati je, 4. svibnja 2023. Datum koji će svi navijači Napolia teško zaboraviti. Zapravo, Napoli je upravo postao prvak Italije s punim zaslugama pet kola prije kraja prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošla nedjelja se činila kao prava situacija, Inter je zaustavio Lazio, Napoli igra kod kuće protiv rivala Salernitane, stadion je bio pun, između ostalog… Ali nogomet ponekad zna biti nemilosrdan i nekoliko minuta prije kraja gol Die, je pokvario napuletansku feštu. No, trebalo je samo pričekati nekoliko dana, a fešta nakon osvojenog boda protiv Udinesea konačno može početi.

Posljednji Scudetto stigao je prije 33 godine, a tada predsjednik tada bio je Ferlaino, ali glavnu ulogu je imao Diego Armando Maradona. U cijeloj svojoj povijesti momčad iz Campanije je osvojila samo 2 naslova prvaka, ali današnjim povijesnim rezultatom dolaze do 3, stigavši Romu na 3 Scudetta, te prestigavši Lazio koji je talijansko prvenstvo osvojio 2 puta. Sigurno su rezultati velikana poput Juvea, Milana i Intera daleko, ali danas je važan dan za Napoli, predsjednika i za cijeli grad Napulj. No, ovaj Scudetto rezultat je dugog, mukotrpnog puta punog zamki, koji je započeo u Serie C u ljeto 2004. godine, kada je talijanski poduzetnik Aurelio De Laurentiis odlučio kupiti Napoli.

Kronologia Napolia, od 2004 don 2023

Od bankrota do Serie A!

U 2004. tvrtka Napolija bankrotira, a Aurelio De Laurentiis (Talijanski filmski producent i poduzetnik, osnivač poznate tvrtke u talijanskoj filmskoj produkciji i distribuciji, Filmaura) odlučuje preuzeti većinski dio tvrtke Napoli, te je registrira u C1 (treća talijanska liga), ali pod imenom “Napoli soccer“. U 2 sezone, pod vodstvom Edoarda “Edija” Reje (trenera kojeg ćemo kasnije gledati na klupi Hajduka u sezoni 2009/10) momčad dolazi do promocije u Serie B. U Serie B vraća se ime “SSC Napoli” ili Società Sportiva Calcio Napoli.

Sezona 2006./07. sezona je definitivnog preporoda i povratka, Napoli dolazi posljednjeg kola, 10. lipnja 2007. sa sudbinom u svojim rukama. Momčad Reje je druga, dok je njihov protivnik Genoa treća. Dvije momčadi mogle bi zajedno proslaviti plasman u Serie A, u slučaju remija u Piacenzi, i međusobni remi baš između Genoe i Napolija. Momčad iz Emilie remizira s Triestinom, a u isto vrijeme na stadion Ferraris u Genovi, utakmica Genoe i Napolija je završila s rezultatom od 0:0. Fešta za obije ekipa je zapoćela, i Napoli se tako vraća u Serie A samo 3 godine nakon bankrota.

Prve godine u Serie A i povratak u Europu!

U prvoj sezoni u Serie A ekipa Reje stiže do osmog mjesta. Prije svega zahvaljujući rastu Ezequiela Lavezzija i Mareka Hamšíka, koji je najbolji strijelac sezone Napolija s 9 golova bez ijednog penala. “El Pocho” Lavezzi ulazi u srca navijača jer je Argentinac i po kosi kojom podsjeća Maradonu. Zahvaljujući izvrsnom plasmanu u Serie A, Napoli se kvalificira u Intertoto kup, a potom i u Kup UEFA.

U sljedećoj sezoni rezultati se malo mijenjaju, a nije slučajno da dolazi i prva promjena na klupi. Reju mijenja Roberto Donadoni, ali Napoli je daleko od izvrsnih rezultata prethodne sezone i prvenstvo završava kao dvanaesti. Bivša zvijezda Milana potvrđena je i za sezonu 2009./10., no 6. listopada 2009 stiže još jedan novi trener, Walter Mazzarri.

S Mazzarrijem će Napoli postići izvrsne rezultate. U prvoj sezoni završava šesti, i mnogo puta ekipa je u stanju preokrenuti rezultate u zadnjim minutama, kao kad su preokrenuli 2:0 protiv Milana i došli do 2:2. Najbitnija pobjeda je protiv Juventusa u Torinu s rezultatom od 3:2, a golove su postigli Datolo i Marek Hamšík koji je zabio dva. Napoli je tako pobjedio Staru Damu doma nakon 21 godine čekanja.

U sezoni 2010./11. Napoli je prvenstvo završio na trećem mjestu, plasiravši se u Ligu prvaka, nakon 21 godine i samo 7 godina nakon bankrota. U talijanskome kupu su stigli do četvrtfinala, gdje ih zaustavlja Inter na penale. A u Europa ligi prolaze skupinu, ali Villareal ih odmah izbacuje, nakon remija na San Paulu i poraza s rezultatom od 2:1 na Estadio de la Cerámica. Novi napadač Edinson Cavani, koji je stigao iz Palerma, se dokazao u odličnoj formi i prvu sezonu u dresu Napolija završio je s 33 golova u 47 nastupa.

Prvi trofej i dolazak Rafa Beniteza!

Sezona 2011./12. bit će još važnija, Napoli prolazi skupinu Lige prvaka, i to tešku skupinu s Bayern Münchenom, Manchester Cityjem i Villarrealom. Ipak, u osmini finala predat će se Chelseaju, nakon pobjede u osmini finala na San Paolu od 3:1. Chelsea koji će biti budući osvajač Lige prvaka. U prvenstvu su završili peti, no najveće zadovoljstvo Napoli je ostvario u Talijanskome kupu, izborivši finale protiv Juventusa. Mazzarrijeva momčad je s 2:0 pobijedila do tada neporaženu momčad Antonija Contea, s golovima Cavania i Hamšíka. Ovo je prvi trofej za De Laurentiisa kao predsjednika, te četvrti Talijanski kup u povijesti Napolija.

U idućoj sezoni (2012./13.) u prvenstvu Napolitanci su čak završili drugi, iza Juventusa. Cavani je prvi strijelac Serie A s 29 golova. Urugvajac je drugi u povijesti Napolija koji je postao najbolji strijelac u talijanskome prvenstvu nakon Maradone u sezoni 1987/88. Izvrsni rezultati u Talijanskom kupu se ne ponavljaju, a i u Europskoj ligi Mazzarrijeva momčad ispada vrlo rano. Napoli je u Superkupu izgubio od Juventusa koji mu se revanširao za poraz u finalu Talijanskog kupa prethodne sezone. Na to ljeto su Napoli napustili Walter Mazzarri i Cavani, a na njihovo mjesto stigli su Rafael Benítez i prije svega Gonzalo Higuaín iz Real Madrida!

Posvećenje i dolazak Sarrija

Dolaskom Beníteza u ljeto 2013. Napoli traži posvećenje za protagonista i u Italiji i u Europi, a na ruku idu i De Laurentiisova ulaganja. Naime, iz Reala stižu Higuaín i Callejón koji pokazuju dobrotu napuljskog projekta. Uz Lorenza Insignea, koji je stigao sezonu ranije iz Pescare, a posljednjih dana stiže i Dries Mertens. Tu su temelji Sarrijevog čarobnog Napolia. Rezultati su dobri, u prvenstvu se vraćaju u zonu Lige prvaka, treći su. Ali opet je u Talijanskom kupu Napoli ubrao još jedno zadovoljstvo, pobjedom u finalu protiv Fiorentine u Rimu s rezultatom od 3:1, a strijelci za Napoli su Insigne (dva gola) i Dries Mertens, dok jedini gol Fiorentine postiže Juan Manuel Vargas. Drugi trofej s potpisom De Laurentiisa i peti Kup Italije. U sljedećoj sezoni stiže i Kalidou Koulibaly, a stižu i drugi važni rezultati. U doigravanju za ulazak u grupnu fazu Lige prvaka, Napoli je eliminiran od Athletic Bilbaa, ali najbolje iskorištava Europa ligu, došavši do polufinala, gdje ih čeka Dnjipro Nikole Kalinića, a snovi o slavi su nestali nakon remija u Ukrajini i poraza kod kuće. Benítez i Napoli ipak donose kući jedan trofej, osvojivši drugi talijanski Superkup u povijesti Napolija, porazivši Juventus na jedanaesterce. Napoli je stabilna stvarnost i ponovno se kvalificirao za europsko natjecanje za sezonu 2015./16., završivši na petom mjestu lige. Kao rezultat osiguravanja plasmana u Europa ligu. Na ljeto dolazi odlučujući potez za Napoli, Benítez se oprašta i na njegovo mjesto iz Empolija dolazi Maurizio Sarri.

Od Higuaínovih 36 golova do borbe za Scudetto!

S Mauriziom Sarrijem Napoli igra predivan nogomet, temeljen na formaciji 4-3-3, koja pojačava karakteristike svakog pojedinog igrača. Od veznjaka koji zabijaju golove, poput Hamšíka, od vanjskih napadača koji stvaraju poput Insignea i Callejóna do naravno Gonzala Higuaína, koji u prvenstvu 2015./16. postiže 36 golova, apsolutni rekord u Serie A u to vrijeme.

Napoli ulazi tako u Ligu prvaka s drugim mjestom u prvenstvu, no na ljeto se događa nešto što nitko nije očekivao. Higuaín je plaćen rekordnih 90 milijuna eura i završava kod Massimiliana Allegrija, u Juventusu. Milik dolazi kao zamjena, ali se ozljedio na samome početku sezone, za mnogo navijača izgleda kao ogromni problem, a u stvari se ispostavlja kao odlučujućim u povijesti Mertensa i Napolija. Sarri odlučuje iskoristiti Belgijca kao lažnu devetku, i Dries “Ciro” Mertens, kako su ga počeli zvati navijači Napolija, postiže 28 golova. Napoli se dokazao kao treća sila u Serie A za sezonu 2016./17.

U idućoj sezoni stiže praktički savršeno prvenstvo, Napoli skuplja 91 bodova, što je rekord za napuljske momčadi. Četiri kola do kraja, Napoli se čak približio Juventusu na 1 bod, zahvaljujući Koulibalyjevom golu koji je donio pobjedu u Torinu protiv Bianconera. Ali u najbitnijem trenutku su izgubili od Fiorentine i propustili pobijediti Torina, predajući Scudetto Juventusu.

Od Ancelottija do Gattusa

Nakon odličnih rezultata pod vodstvom Maurizija Sarrija, toskanski trener se oprašta od Napulja. Na njegovo mjesto dolazi još iskusniji trener s kojim De Laurentiis planira napraviti definitivan iskorak, Carletto Ancelotti je tako postao trener za sezonu 2018./19.

Momčad nije uspjela ponoviti fantastično prvenstvo prethodne sezone, ali je ipak završila druga iza Juventusa. U Ligu prvaka ispada u grupnoj fazi, zbog vrlo komplicirane skupine s Liverpoolom i Paris Saint-Germainom. Tog ljeta kapetan Marek Hamšík napušta Napoli, nakon 520 nastupa i 121 gola, kao najbolji strijelac u povjesti Napolija.

Sljedeća godina (2019./20.) također je bila bez uspjeha i vrlo teška, pogotovo zbog cijele pandemije i COVID situacije, koja je podjelila sezonu u dva komada. U ligi u dva mjeseca nisu upisali niti jednu pobjedu. U Ligi prvaka uspijevaju proći skupinu, prolazeći kao drugi. No, izostanak rezultata u Serie A dovodi do prekida odnosa između Napolija i Ancelottija. Na njegovo mjesto dolazi još jedna bivša zvijezda Milana, Gennaro “Ringhio” Gattuso. S njim se stanje u prvenstvu ne popravlja i Napoli završava kao sedmi. Dok je u Talijanskom kupu, napoletanska momčad ostvarila još jedno zadovoljstvo pobjedivši Juventus u finalu, opet na jedanaesterce. Bio je to šesti kup u povijesti Napolija. Sezona je postala bitna i jer je Dries Mertens je prestigao Hamšíka, i postao tako najbolji strijelac u povjesti Napolija.

“The Big 3” od Napolia pod De Laurentiisom

Tog ljeta iz Lilla stiže Victor Osimhen, ali prva godina za Nigerijca je prepuna ozljeda, i napadač je daleko od onog šta su navijači očekivali. Sezona je za samog Osimhenu teška, zapravo Napoli stiže sa sudbinom u svojim rukama u zadnjem kolu kod kuće s Veronom, pobjeda bi momčad plasirala u Ligu prvaka. Ipak, Gattusova momčad nije uspijela pobjediti Veronu, i tako Juventus završava među prva četiri. U kupovima momčad ispada u polufinalu Talijanskog kupa porazom od Atalante. Dok je u Europa ligi prošao skupinu, u kojoj se susreo i s Rijekom pobijedivši je oba puta. Utakmica na San Paolu protiv momčadi Simona Rožmana puna je emocija, jer je odigrana dan nakon smrti Diega Armanda Maradone. Nakon prolaska skupine, Azzurri se ipak predaju Granadi. Na kraju sezone Gattuso se oprostio, također zbog veze koja s De Laurentiisom nikad nije procvjetala. Na njegovo mjesto dolazi Luciano Spalletti.

Spalletti i oproštaj povijesne grupe!

Luciano Spalletti napokon uspijeva vratiti vedrinu u ekipi, a rezultati nisu slučajni. Više od pola sezone Napoli je bio u punoj borbi za Scudetto s Milanom i Interom, no u drugome dijelu sezone ekipa je napravila nekoliko presudnih kikseva, poput poraza od Empolija ili onog na domaćem terenu od Milana. Momčad koju vodi Insigne ipak uspijeva završiti među prva četiri u ligi, na trećem mjestu.

Na kraju sezone dolazi do oproštaja igrača koji su godinama vodili De Laurnetiisov Napoli, poput Insignea, Koulibalyja, Mertensa i Fabiána Ruiza. Insigne napušta Napoli kao drugi najbolji strijelac, sa 122 gola u 434 nastupa. Na njihovo mjesto dolaze budući heroji i prvaci Italije Kvicha Kvaratshkelia, Kim, Raspadori i Simeone. Napoli je spreman ispisati povijest i osvojiti po treći put naslov prvaka za grad Napulj i njegove navijače.

Transferi Napolia na Ljeto 2022
Komentari

Povezano