Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Ne mora uvijek lijepo – Xavi će vratiti Barcelonu gdje pripada

Kada je, 6. studenog 2021. godine, Xavi Hernández preuzeo Barcelonu, mišljenja su bila podijeljena. Neki su odmah rekli da “od toga nema ništa”, dok su neki uzbuđeno klicali legendi kluba i produktu slavne La Masije, očekivajući da će se na stadion Camp Nou vratiti slavna tiki-taka.

Međutim, već više od dvije godine, Xavija barem svaki mjesec sele van klupe. On je, istini za volju, imao probleme, ali je nedvojbeno poboljšao situaciju u katalonskom klubu. Nova runda traženja glave ovog stručnjaka došla je na početku ove sezone. Barcelona se nalazi na trećem mjestu, četiri boda iza Girone (tko bi rekao da će se to ikada dogoditi?) i dva iza Real Madrida. Iza Barcelone je Atletico Madrid sa samo dva boda zaostatka. Uzgred, Barcelona ima najviše primljenih pogodaka i najmanje postignutih golova od prve četvorke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laik bi rekao, to je to, Xavi out. Ipak, treba stati na loptu, sagledati situaciju na terenu i jednom za sva vremena pojasniti zašto Xavi treba ostati trener Barcelone, a može se izvući argument da mu se treba dati sve vrijeme ovog svijeta na klupi ponosa Katalonije.

Od odlaska Pepa Guardiole, koji je sa sobom odnio pregršt uspjeha, Barcelona je promijenila čak osam trenera. U istom periodu, Real Madrid je osvojio pet Liga prvaka, a do uspjeha u La Ligi došao je u dva navrata čak i Atletico Madrid. Neko normalno razmišljanje bilo bi – nešto je trulo u pokrajini Kataloniji.

Redom su se iza Guardiole mijenjali Tito Vilanova, Gerardo Tata Martino, Luis Enrique, Ernesto Valverde, Quique Setien, Ronald Koeman, nakratko Sergi Barjuan te konačno Xavi. Sve to u 11 godina, što znači da je u prosjeku životni vijek trenera na klupi Barce bio nešto malo dulji od godinu dana. Još je manji kada uzmemo u obzir da su od ovih 11 godina, Enrique i Valverde su imali po tri godine na klupi. Dakle, za šest trenera – pet godina.

Upravo taj nedostatak stabilnosti doveo je do situacije da Barca nije ozbiljno konkurirala za Ligu prvaka, osim u dvije sezone (osvajanje s Enriqueom i corner taken quickly situacija protiv Liverpoola). Dovelo je i do situacije da je financijski klub upao u probleme, igrači su odlazili i bili zamijenjeni s preplaćenim, trećerazrednim rješenjima. Dovelo je i do otvorenih sukoba između trenera i igrača, nelogičnih odabira, previranja i svega drugog što dolazi od manjka stabilnosti. Kako mislite da bi se situacija odvila da, zbog igre koja nije na nivou onoga što navijači Barce žele a za što bi većina klubova na svijetu ubila, sada i Xavi “dobije nogu”? Dovelo bi do tog kruga svega što je spomenuto iznad.

Možemo se, barem u par linija, pozabaviti i igrom katalonskog kluba. Točno je da ove sezone nije počelo najbolje. Tri neriješena rezultata, poraz od mrskog rivala u El Classicu te generalno neuvjerljiva igra. Ipak, i sa svim tim Barcelona je od vrha udaljena samo utakmicu i pol. Uz to, ta razlika nije od Real Madrida, koji je manje od jedne utakmice udaljen od Barce, već od Girone, momčadi koja će, izgledno je, doći do pola sezone ovim tempom i onda ipak morati usporiti. Ako pogledamo razliku kao dva boda, što je realnije nego gledati kao četiri od kluba koji je na vrh zalutao, ne čini se loše.

Uzgred, Barcelona je apsolutno uništena ozljedama. Redom su padali i Frenkie de Jong, Robert Lewandowski, Ronald Araujo, Jules Kounde, Pedri te mnogi drugi. Kada vam na centarforu, mjestu gdje je prethodne sezone Lewandowski postigao 23 pogotka, počinje Ferran Torres, onda znate da postoji problem. Pri tome valja spomenuti da je Barcelona još pod bremenom teških ekonomskih problema, zbog čega nije bilo realno očekivati široku klupu. Većinom su tu mladi igrači, koji su pokazali da se na njih može računati – to govori i treće mjesto te malen zaostatak za vrhom.

Krunski argument za ostanak Xavija je ustvari povijest, i to ne daleka. Ovo su činjenice – od otkaza Valverdeu (dobio je otkaz na polusezoni, kada je Barcelona bila na prvom mjestu), znate li koji je rezultat naredna dva trenera koja su na klupi Barce ukupno dobila skoro dvije godine? Jedan Kup kralja, kojeg je osvojio Ronald Koeman i tako vjerojatno sebi kupio još koji mjesec na klupi. Setien je bio promašaj, Koeman još veći, a novca za nekoga s iskustvom nije bilo – to je realnost Barcelone.

Međutim, u svojoj jednoj i pol sezonu na klupi katalonskog giganta Xavi ima dva trofeja i izgledan plasman u drugu fazu Lige prvaka. Možda vam drugi dio zvuči kao šala, da bi slavna Barcelona to smatrala uspjehom, ali opet – to je realnost. Xavi u prve dvije sezone (prva jest bila nepuna i tada mu je Koeman ostavio šest bodova iz četiri utakmice) nije uspio proći u nokaut fazu Lige prvaka, a sada će to napokon uspjeti. Daleko od toga da će moći konkurirati za sami vrh, ali se sigurno neće dogoditi nekih 8-2 protiv Bayern Munchena, ili ono što se desilo protiv PSG-a, kada je Kylian Mbappe radio što je htio na terenu i to dok je još za Barcu igrao Lionel Messi.

Dakle, uz sve ovo što je rečeno, bilo bi moronski, idiotski, kretenski i dodajte ovdje još 10 sinonima, da se sada Xavi pošalje na odjel za nezaposlene. Ako uprava Barce želi povratak na Koemane ovog svijeta, na to da Eintracht Frankfurt nadigrava njihovu ekipu u drugorazrednom europskom natjecanju, da Real Madrid bude jedini klub u Španjolskoj kojeg uopće i vrijedi spominjati u razgovorima o potencijalnim osvajačima Lige prvaka – by all means, go for it.

Ipak, ako je cilj stabilnost, izlazak iz financijske krize, rezultati bez obzira na igru i borba za sami vrh u svim natjecanjima, Xavi mora ostati tu gdje je. On nije idealan trener, niti je inovator kao Pep i netko tko će promijeniti nogomet zauvijek, ali on to ne treba biti. Sjetimo se, Zinedine Zidane je u četiri sezone na klupi Real Madrida osvojio tri titule Lige prvaka, dvije titule u La Ligi i masu drugih trofeja. A kada je prvi puta otišao, klub je imao rasulo koje je trajalo – gle čuda, dok se Francuz nije vratio. Uz to, ne manje važno, Real Madrid ima novca za “vađenje kestenja iz vatre”, Barcelona nema.

Stabilnost je ključ i početak svakog uspjeha. Xavi nije mnogo stvari, ali jedno jest – stabilizator. Zato treba ostati trener Barcelone, a za sve one koji mu žele vidjeti glavu na pladnju, samo treba postaviti jedno pitanje – želite li opet na klupi Koemana? Da, tako sam i mislio.

Komentari

Povezano