Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Nego, što ćemo s Havertzom?

Arsenal je u 4. kolu Lige prvaka lakoćom svladao Sevillu s 2:0. Gabriel Martinelli i Bukayo Saka su terorizirali bekove španjolske momčadi čijim problemima se ne vidi kraj. U La Ligi su upisali tek dvije pobjede u 11 utakmica te se nalaze na samo četiri boda od zone za ispadanje, dok u Ligi prvaka imaju osvojena dva boda nakon četiri utakmice.

Nakon poraza od Newcastlea, Arsenalu je dobro došla jedna ovako lakša utakmica u kojoj su umalo Sevillu pustili bez ijednog udarca. U 97. minuti je Mariano Díaz uputio prvi udarac Seville i tako pokvario nepogrešivu partiju Arsenalove obrane. Ipak, u tom savršenstvu je trn u oku navijačima Arsenala po tko zna koji put ove sezone bio Kai Havertz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ćemo analizirati Havertzove brojke ove sezone, one su jednostavno kriminalne. Zabio je penal protiv Bournemoutha, asistirao je za Martinelliju protiv Cityja i to bi bilo to od njegovog učinka. U Premiershipu i Ligi prvaka je ukupno kreirao dvije velike prilike, postotak uspješnih driblinga mu je na mizernih dvadesetak posto, nije pogodio niti jedan centaršut u sezoni, osvaja manje od pola duela u koje ulazi te je više puta napravio prekršaj nego li je pucao na gol.

To je samo dio kategorija u kojima je Havertz upisao negativan učinak. Pozitivnih nema puno, ali one doduše pokazuju da Havertz ne mora biti potpuno beskoristan. Radi solidan pritisak na protivnika te je odmah iza Sake i Oleksandra Zinčenka po broju starteva na loptu po utakmici.

Kroz veći dio sezone Havertza se koristilo na poziciji lijevog veznjaka u središnjoj trojci što jednostavno nije funkcioniralo. Odlazak Granita Xhake i ozljede Thomasa Parteya, koji doduše ipak više operira na desnoj strani terena, su ostavile svojevrsnu rupu koju je Arteta popunio s Havertzom samo zato jer se radi o igraču koji je kroz karijeru prošao valjda svaku rolu u veznoj liniji, pogotovo igrajući za Chelsea.

Havertz je pokazao da ne može biti opskrbljivač na toj strani terena jer nema dovoljno dobre sposobnosti penetracije prostora s loptom u nogama, niti je posebno jak kada treba dati dodavanje koje će presjeći protivničku liniju.

U zadnjih nekoliko utakmica je Havertz prebačen na desnu stranu gdje stvari izgledaju nešto bolje, ali ne radikalno. S obzirom na to da mu je jača lijeva noga, na toj strani se od njega traži više da manipulira defenzivnim blokom nego li da prodire kako bi to trebao raditi da je na suprotnoj. Međutim, ni tu Havertz nije pokazao da je najbolji.

Ako se sjetimo nekih njegovih kvalitetnijih partija u Chelseaju, onda ćemo vidjeti da su one uglavnom dolazile kada je Havertz bio postavljen na poziciji napadača. Kada usporedimo primjerice njegovu uspješnost u zračnim duelima dok je igrao napadača s onom Mitrovića, Kanea ili Toneyja, vidjeti ćemo da je Havertz imao bolje brojke od njih.

Havertz jednako tako ima izuzetne brojke u remećenju protivničke izgradnje igre. Oduzima loptu i zatvara kanale dodavanja bolje nego većina napadača u ligi. Kao igrač koji prima loptu iza srednje linije, a ispred protivničkih stopera koje drži na leđima, Havertz funkcionira sasvim solidno. Uz to, vidjeli smo u onih 15 minuta protiv Cityja kada je gurnut u tu poziciji da njegova link-up igra s krilima može bit jako dobra.

Međutim, Havertza se toliko forsiralo ove sezone daleko od gola i protivničkog šesnaesterca da je u međuvremenu izgubio i ono malo samopouzdanja koje je imao kada ulazi u opasne situacije u tom prostoru. Vidjelo se to jasno u prvoj minuti susreta protiv Seville kada je propustio sjajnu priliku. No, ušao je u tu priliku, jako dobro interpretira prostor bez lopte te je njegov ulazak odnosno trk u 16 metara definitivno jedan od njegovih jačih elemenata igre.

Problem je što je protiv Seville na poziciji napadača igrao Leandro Trossard. Unatoč tome što nisu za igru dostupni ni Gabriel Jesus ni Edward Nketiah, Havertz opet nije dobio priliku kao napadač iako je na toj poziciji igrao jako solidnih 15 minuta protiv Cityja. Da stvar bude gora po Havertza, Trossard je pokazao izuzetno dobru link-up igru sa Sakom i Martinellijem. Saka mu je asistirao za svaki gol koji je zabio ove sezone u svim natjecanjima, a Martinelli s njime lakše pronalazi izolacijske situacije u kojima napada protivnika 1 na 1. Uz to, doima se kao potencijalno i najbolji finišer od svih igrača u klubu.

Trossardov učinak će tako udaljiti Havertza od njegove idealne pozicije, a kada se u konkurenciju vrati Martin Ødegaard, on će zauzeti poziciju desnog veznog, što znači da se Havertz opet vraća na lijevog gdje je pružao najslabije partije. Ukoliko bude tako, Havertz će zabetonirati svoj status igrača na kojeg je nepotrebno bačen novac.

Dijelom je kriv on, ali dijelom i činjenica da nikada nije dobio kontinuiranu priliku igrati na poziciji koja će mu najviše odgovarati. Bilo kako bilo, u očima navijača Arsenala će biti promašaj, neovisno o nekim kvalitetama koje posjeduje, zbog čega bi njegova avantura u ovom klubu mogla trajati poprilično kratko. Spasiti ga može jedino neka nova providnost Artete ili nove ozljede u prvih 11 Arsenala.

Komentari

Povezano