Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Newcastle nije izdržao europski tempo

Newcastle je prema kladionicama bio prvi favorit za prolazak skupine F u Ligi prvaka. Superkompjuteri su prije samih susreta odradili računicu i dali su upravo njima najveći postotak za prolazak skupine i to kao prvoplasirana momčad. Četiri kola kasnije, vrlo je vjerojatno da Newcastle neće proći dalje, a za to se pobrinula Borussia Dortmund koja ih je pobijedila i kod kuće i u gostima.

U onoj prvoj je Edin Terzić svjesno dopustio Newcastleu da postavlja tempo utakmice te da kontrolira posjed lopte kroz veći dio vremena. I ova druga utakmica je imala te elemente, no ne kroz čitavih 90 minuta. Ovoga je puta situacija bila drugačija, a na nju su najveći utjecaj imali umor, ozlijede i jedan žuti karton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Newcastle je u susret krenuo s poprilično nekonvencionalnih prvih 11 pri čemu je desni bek Tino Livramento igrao desno krilo, u prvoj postavi je bio na lijevom beku Lewis Hall, dok je Joelinton gurnut na lijevo krilo kako bi njegovo mjesto u sredini zauzeo Joe Willock. Ove rotacije nisu donijele ništa posebno dobroga za momčad Eddieja Howea te mu je momčad uputila tek dva udarca u prvih 45 minuta čiji je ukupni xG bio 0,14.

Dortmund je odlučio testirati sposobnosti mladoga Halla te su forsirali nekoliko napada preko njega, a u 10. minuti je već dobio i žuti karton. Taj karton je potpuno promijenio njegov pristup utakmici koji je postao puno konzervativniji i pažljiviji. Dortmund je imao dva opasna napada nakon tog kartona baš preko Halla, a u konačnici je on bio jedan od braniča koji nisu dobro zatvorili Marcela Sabitzera, asistenta Niclasu Füllkrugu.

Ono što se Arsenalu dogodilo protiv Newcastlea se dogodilo i Newcastleu u ovoj utakmici. Dosta je evidentan bio teret odigranih 6 utakmica u zadnjih 17 dana, pogotovo ako znamo kakvim tempom Newcastle igra svoje utakmice. Sredina terena nije bila ni približno dinamična kao inače, Kieran Trippier je odigrao jednu od svojih najslabijih utakmica sezone, a Callum Wilson je još jednom bio igrač potpuno odsječen od svega na terenu. Dirao je loptu samo 4 puta u 45 minuta.

U drugom poluvremenu je Howe odlučio povući isti potez koji je povukao u ligaškoj utakmici prije nekoliko dana. Uveo je u igru Anthonyja Gordona te ga je postavio u napad, a uz to je uveo i Miguela Almiróna i postavio ga na desno krilo, dok je Livramenta povukao na beka, a Trippiera prebacio na lijevu stranu. Za razliku od utakmice s Arsenalom, Trippier je ovoga puta izgledao van utakmice i na lijevom beku, ali je zato Livramento bio izuzetno koristan. U drugom je poluvremenu bio jako solidan u duelu, oduzeo je nekoliko lopti te je pokazao da komotno može mijenjati Trippiera kada ovoga nema na terenu.

U prvih petnaestak minuta drugog poluvremena je Newcastle izgledao puno brže i agilnije, a Gordonovo izvlačenje na stranu, utrčavanja veznjaka te dolazak Livramenta iz drugog plana su činili momčad kudikamo opasnijom. Uostalom, u drugom poluvremenu će Newcastle imati trostruko viši xG od onog u prvom poluvremenu. Livramento je umalo bio i asistent u 56. minuti kada je Joelinton promašio sjajnu šansu na njegov centaršut.

Međutim, tu smo dobili presliku one prve utakmice u kojoj je Dortmund dopuštao Newcastleu da ih pritisne samo kako bi im onda izveo kontru. Problem za Newcastle je bio i taj što je Dortmund ovoga puta imao dostupnog Juliana Brandta, uvjerljivo najboljeg igrača Dortmunda ove sezone. Brandt je odigrao fantastičnu utakmicu u kojoj je osvojio pet od šest duela, upisao dva od dva uspješna driblinga, imao tri ključna dodavanja, dvije oduzete lopte i pet pokupljenih “ničijih” lopti, a onda je u 79. minuti iz tranzicije zabio i gol za konačnih 2:0.

Bio je ovo potpuno drugačiji Dortmund od onoga kojeg smo gledali protiv Bayerna i djeluje čak nevjerojatno da ih je isti trener vodio u oba susreta s obzirom na jasnu ideju i viziju u ovom, ali i u onom prvom susretu s Newcastleom, te potpuno promašenu u susretu s Bayernom.

U konačnici, iako se Dortmund pametno postavio u oba susreta, u ovom su ipak bili presudni faktori umora, ozljeda i neiskustva pojedinaca. Frenetičan tempo Newcastlea ipak nije mogao biti održiv na tako zgusnut raspored te je momčad djelovalo potrošeno, a uz to je i problem što je uglavnom te frenetične utakmice navikla igrati, dok su ove utakmice s Dortmundom više počivale na strukturi, tehničkim vještinama i određenom europskom iskustvu što brojnim igračima u ovoj ozlijeđenoj ekipi ipak predstavlja problem.

Komentari

Povezano