Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Joshua je prijetnja svima, a Ngannou ima 20 milijuna razloga za opravdati debakl

On nije smio biti sa mnom ovdje, to je jedina istina” – izjavio je Conor McGregor, nakon borbe protiv Eddieja Alvareza u studenom 2016. godine. Irac je u tom meču slavio nokautom u drugoj rundi te tako postao prvi “dvostruki prvak“ u povijesti UFC-a. Conor je tada pokazao, kako u borilačkom svijetu postoje razine, do kojih neki jednostavno nikada ne mogu stići.

Anthony Joshua napravio je isto ono, što je “Notorious“ napravio prije sedam i pol godina. Britanac je nokautom doslovno “uspavaoFrancisa Ngannoua i udarcima mu pojasnio, kako mu mjesto nije s njim u ringu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvod u meč

Prošlo je malo više od godinu dana od trenutka kada je stasiti Kamerunac napustio okrilje najveće organizacije slobodne borbe. Dugi pregovori i zavrzlame s predsjednikom UFC-a Danom Whiteom su završili tako što je Ngannou postao “free agent“ te je mogao slobodno birati svoj daljnji tok karijere. Odlučio se za PFL, koji mu je u ugovoru dozvolio mogućnost nastupanja na boksačkim priredbama, što je “Predatoru“ bila velika želja.

U listopadu prošle godine Francisova želja se ispunila, Kingdom Arena bila je mjesto okršaja Kamerunca i Tysona Furyja. Nakon 10 rundi boksa, Gypsy King je slavio podijeljenom odlukom sudaca. Ngannou je u trećoj rundi rušio Furyja te na opće iznenađenje cijele borilačke javnosti, pružio jako dobar otpor neporaženom WBC prvaku. Dojam koji je ostavio mu je donio novi veliki meč te novu novčanu injekciju u njegovoj karijeri. No, Joshua se pokazao kao preveliki zalogaj za bivšeg UFC prvaka.

Spavanje u Kingdom Areni

Nakon samo pet mjeseci, Ngannou se vratio u Saudijsku Arabiju i Kingdom Arenu, kako bi se suprostavio Anthonyju Joshui. „AJ“ je u meč ušao s tri uzastopne pobjede, s nadom u produljenje niza i povratka k vrhu. Medijska hajka, presice, najave, Francisova povijest nokauta, meč s Furyjem… Ništa od navedenog nije omelo Joshuu, a Britanac je na najbolji mogući način pokazao što znači prava boksačka vještina. Teško je nešto konkretnije reći o meču, koji nije trajao niti pune dvije runde.

Od samog starta vidjela se ogromna razlika u kvaliteti, a zadnji direkt s kojim je Joshua srušio Ngannoua u prvoj rundi bio je Francisov početak kraja. Jasno, kada se početak kraja nazire u prvoj rundi, znamo da je borac u ogromnim problemima. U drugoj rundi, Britanac opet ruši Kamerunca, no potonji se ne predaje te ustaje.

Međutim, Francisa će taj potez skupo koštati, s obzirom da ga je ubrzo desnim krošeom, Joshua poslao u “carstvo snova“. Ovaj nokaut dosta podsjeća na drugi meč između Stipe Miočića i Ngannoua kada je Kamerunac u UFC-ovom Apexu brutalno nokautirao američkog Hrvata. Štono se kaže: “how tables have turned“.

Ovakav Joshua prijetnja je svima

Bila je ovo četvrta pobjeda u nizu, za olimpijskog pobjednika iz Londona 2012. godine. U svakom od narednih mečeva, Joshua izgleda sve bolje i bolje. Britanac je odlično izgledao u svom prošlom meču, kada je svladao Otta Wallina prekidom kojeg je zatražio kut borca iz Švedske. Jučerašnji nokaut samo je dokaz njegove uzlazne putanje, a iskustvo te ratovi koje je prošao mu mogu samo pomoći u trećem pohodu na svjetske titule.

Eddie Hearn, menadžer koji vodi karijeru 34-godišnjeg Britanca, istaknuo je kako se nada pobjedi Furyja nad Oleksandrom Usykom te najvećem meču u povijesti britanskog boksa. Donedeavno bi se većina složila kako je tu Fury veliki favorit, no posljednja izdanja oba borca zasigurno su promijenila taj dojam među borilačkim fanovima.

Ovakav Joshua može svakomu nauditi, a vidjeli smo da mu je dovoljan jedan udarac da završi borbu. Činjenica da je prvi čovjek ikada koji je nokautirao fizičkog monstruma kao što je Ngannou zasigurno pokazuje o kakvom se opasnom udaraču radi. Porazi su utjecali na psihu Joshue što je on i sam priznao, ali sada kaže kako se osjeća bolje nego ikada. Njegov govor tijela, kretnje i udarci to potvrđuju, a nokauti govore sami za sebe.

Francisu je mjesto u MMA

Ngannou je bio pun samopouzdanja pred ovaj meč, no zasigurno da će velika količina tog samopouzdanja nestati nakon ovog debakla u Rijadu. Imao je Kamerunac uporište u kvalitetnom okršaju s Furyjem, ali evidentno je da se precijenio i olako shvatio Joshuu. Njegovo mjesto rezervirano je za slobodnu borbu i to si on sam mora priznati.

Međutim, kada stvari pogledamo iz drugog kuta, za ovaj debakl Francisu se nema što zamjeriti. Ušao je nakon iznenađujuće dobre borbe s Furyjem, u meč s borcem koji nije prvak te ima tri poraza u karijeri te se donekle mogu vidjeti razlozi Ngannouove pretjerane samouvjerenosti. Između ostalog, Kamerunac ima 20 milijuna dolara razloga, s kojima može opravdati ovaj težak poraz.

Summa summarum

Boksački fanovi se nadaju sudaru titana između Furyja i Joshue, no nešto se pita i Usyka. Britanski fanovi boksa željno iščekuju taj meč i treba otvoreno priznati, da koliko god Usyk bio kvalitetan te opasan, nikada neće privući pozornost kao što to rade “AJ“ i “Gypsy King“. Na Tysonu je da pobjedi Ukrajinca te omogući svojim sunarodnjacima, a i ostaloj boksačkoj javnosti taj dugo iščekivani meč.

S druge strane, Francisa gotovo sigurno čeka opasni Renan Ferreira u PFL-ovom oktagonu. Dug oporavak je ono što predstoji Kameruncu pa postoji velika mogućnost da se taj meč održi tek sljedeće godine. U međuvremenu, nadamo se kako će Ante Delija osvojiti još jednom PFL teškaški turnir pa možda ponovno odmjeriti snage s Ferreirom. Pobjedom bi Delija, praktički ukrao “money fight“ Brazilcu te na taj način omogućio svim fanovima u regiji meč s Ngannoum.

Jasno, mora se dosta toga poklopiti, ali u životu ništa nije nemoguće. Dokazao je to i Francis Ngannou, koji je od siromaštva u Kamerunu i posuđivanja 200 000 dolara od bivšeg UFC prvaka Kamarua Usmana, stigao do milijuna na Arapskom poluotoku, točnije u Rijadu.

Komentari