Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Nogomet u Rimu je u lošem stanju

Kada bi danas završilo talijansko prvenstvo, niti jedan od rimskih klubova ne bi igrao Europu. Nakon 12 kola se Roma nalazi na sedmom mjestu Serie A dok je Lazio tek deseti.

Posljednji put kada smo imali takvu situaciju za rimske klubove se igrala sezona 04/05 kada je Roma bila na osmom mjestu, a Lazio trinaestom, no čak vam i ovdje dajemo krivi podatak jer je Roma upala u kup UEFA kao finalist kupa, dok je Lazio ušao u Intertoto kup jer su svi klubovi iznad njih odbili igranje istoga. Da bi smo pronašli sezonu u kojoj zadnji puta niti jedan od dva rimska kluba nije izborio nikakav oblik europskog natjecanja, moramo se vratiti skroz u sezonu 88/89.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lazio je prošle sezone završio na drugom mjestu te su u jednom trenutku čak izgledali i kao nekakva prijetnja Napoliju, dok je Roma dovođenjem nekolicine igrača ovoga ljeta postala klub s trećom najvećom potrošnjom na plaće u ligi.

Te činjenice bi sugerirale da će se klubovi u pitanju boriti za nešto više. I dok je malo preuranjeno i pretjerano reći da su iz te borbe ispali jer šesto mjesto koje vodi u Konferencijsku ligu bježi Romi samo za dva boda, a Laziu za tri, niti jedna ekipa nije pokazala konkrentiji angažman zbog kojeg zaslužuje to mjesto.

U prošlom je kolu odigran gradski derbi između ta dva kluba. Uobičajeno jedna od najvatrenijih utakmica je imala dobru uvertiru kada je Maurizio Sarri nazvao dvoboj Rome i Slavije Prag u Europa ligi prijateljskom utakmicom, na što je Jose Mourinho odgovorio: “Možda je razlika između trenera koji je osvojio 26 trofeja u svojoj karijeri i onoga koji je osvojio tek njih par ta da su ovom uspješnijem treneru sve utakmice bitne, da niti jedna nije prijateljska”.

Međutim, umjesto vatre dobili smo pitomi derbi koji dobro karakterizira i čitav dosadašnji dio sezone Lazija i Rome. Navijači su dizali svoje transparente, bilo je pirotehnike, bilo je pogrdnih povika, folklor je bio tu, no to je bilo to. Roma je par dana prije izgubila od Slavije Prag pri čemu je Mourinho u medijima sasuo paljbu po svojim igračima te je rat sa Sarrijem brzo zaboravljen.

Dapače, dva trenera su se grlila i smijala zajedno te tenzija praktički nije bilo. U posljednjih 58 utakmica između ove dvije ekipe smo vidjeli 38 crvenih kartona, no ovoga puta nije bilo niti jednoga. Mourinhov je stožer u dvije sezone sakupio 24 crvena kartona te su platili ukupno nešto više od 200,000 eura kazni, no ovoga puta nije bilo niti kartona niti eura kazne.

Na terenu je izdano sedam žutih kartona, no ništa nije izbilo u ozbiljan konflikt. Ustvari, igrači Rome su pomagali igračima Lazija da se oporave od grčeva tako što su im istezali noge. Ne kažemo da ovakve utakmice moraju sadržavati nerede i probleme, no jednostavno smo na to navikli, a nije pomoglo ni to što nismo vidjeli tko zna kakav nogomet.

Ukupno su bila upućena tek tri udarca u okvir gola te je jedino konkretno o čemu smo mogli pričati bila pogođena grada Luisa Alberta i poništen gol Ricka Karsdorpa. Kod Lazija to i ne čudi jer im je ove sezone napadačka igra nikakva. Ciro Immobile i Valentin Castellanos su zabili svaki po samo jedan gol iz igre, dok je Lazio općenito tek na 13. mjestu po broju očekivanih golova, odnosno 10. po zabijenim.

Što se dublje istražuju metrike to više pronalazimo problema u momčadi Lazija. Čak i nemaju toliko loše brojke po pitanju ulazaka u protivničku trećinu te broju progresivnih lopti, no čim to pokušamo pretvoriti u ulaske u 16 ili u akcije za udarac, tu Lazio nalazimo redovito među najslabijim momčadima lige. Samo su dvije ekipe gore od njih po broju udaraca u okvir tijekom 90 minuta.

Roma izgleda nešto bolje s trećim najboljim napadom lige, ali je za njih jako dobro maskiranje problema odradila ona utakmica protiv Empolija u kojoj su slavili sa 7:0. Mourinho redovito spominje kako svi imaju novaca osim njega, ali realnost je da je Roma ipak uložila određeni novac prije par sezona, kao i da su plaće brojnim igračima, a uostalom i njemu, na većoj razini nego brojnim im kolegama iz klubova koji su trenutno iznad njih.

U bitnim i teškim utakmicama Mourinho je i dalje prenegativno nastrojen, a ima kadar koji bi mogao raditi puno više. Umjesto pokušaja kontrole ili sastavljanja nekog plana te se utakmice najčešće svode na to da Roma pokušava ukrasti pobjedu nego li je zaslužiti. Mourinho će dakako izmisliti putem novi niz neprijatelja te će i dalje biti miljenik navijača jer dva ulaska u finale europskog natjecanja i jedno osvajanje se ne zaboravljaju tako lako, no dojam je da ovaj kadar može igrati bolji nogomet od ovoga,

Možda onda i taj izostanak frcanja iskri na samoj utakmici između Lazia i Rome nije bio iznenađujuć. Obje ekipe su se uljuljuškale u svojevrsnu sigurnost znajući da potencijalni kiks može samo dodatno rasplamsati strasti nakon poraza od Slavije Prag kod jednih, odnosno nedavnog poraza od Bologne u ligi kod drugih. Sarri i Mourinho su si dali zagrljaj mira, ali to ne mijenja činjenicu da njihove ekipe moraju raditi puno više od viđenoga ako itko u Rimu misli ponovno uživati u nogometu.

Komentari

Povezano