Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Nogometni terorizam jaše dalje

“Provukli su se”. Rečenica koju ste vjerojatno najviše puta čuli kada ste pričali s nekime ili čitali nešto o utakmici Engleske i Slovačke. Ako ste je gledali, gotovo je sigurno da ste to i pomislili, jer drugog opisa za još jedan nogometni terorizam Engleske koji je ipak nagrađen prolaskom u četvrtfinale nema.

Engleska je bila na rubu zasluženog ispadanja. Čak i ne toliko zasluženog na temelju te utakmice protiv Slovačke, koliko na temelju svega prikazanog u grupi B. Tek dva zabijena gola, kreiranih prilika nešto više od Škotske i Srbije, a na razini Slovenija i Albanije, i najdosadniji nogomet. To je bila ostavština Engleza nakon grupne faze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izostanak konkretne nogometne ideje, kao i nekakvih vidljivih taktičkih solucija poput bazičnih formiranja trokuta ili pak utrčavanja bekova iza krilnih igrača je bio viđen i protiv Slovačke. Jedna od najtalentiranijih momčadi na ovom prvenstvu u četvrtoj uzastopnoj utakmici je izgledala kao da se radi tek o nakupini igrača koji se vide po prvi put.

Energetska potrošnja je zasigurno jedan od uzroka za loše partije Engleske na ovom prvenstvu, no neke probleme se upozoravalo puno prije prvenstva, konkretno na onaj lijeve strane na kojoj ne mogu funkcionirati desnonogi bek i igrač koji traži halfspace i centralni prostor.

Pozivanje Lukea Shawa se doimalo kao solucija koja će vremenom ispraviti tu manu, no Shaw nije bio spreman niti za četvrtu utakmicu na ovom prvenstvu zbog čega se postavlja pitanje koja je njegova svrha u momčadi i zašto nije pozvan barem jedan prirodni lijevi bek. Kieran Trippier je bio tako jedini igrač koji je pokušavao raširiti zadnju liniju Slovačke što jednostavno nije bilo dovoljno.

Engleska je praktički do kraja susreta izvela tek jedan napad koji je izgledao smisleno i koji je podsjetio na kvalitete tih igrača viđene u klupskom nogometu. Jude Bellingham je odvukao pozornost na desnoj strani, Harry Kane je primio loptu na nekih 25 metara i proigrao Trippiera na kontra strani koji je bio sam, a ovaj je uposlio Phila Fodena u sredini koji je zabio gol, no koji je poništen zbog zaleđa.

Možda bi situacija bila drugačija da je Bellingham bio taj koji napada prostor, a Foden onaj koji je odvukao protivnika, što također ukazuje na problematiku postavljenih uloga u Engleskoj, no bilo kako bilo napad je imao smisla.

Za razliku od prethodnih utakmica, Engleska je unatoč problemima s loptom u nogama izgledala defenzivno stabilno. U ovoj utakmici, pogotovo u prvom poluvremenu, smo vidjeli koliko Kyle Walker ima problema s držanjem linije i koliko je pozicijski neodgovoran. Njegova sposobnost da na račun svoje brzine rješava situacije jedan na jedan, ili da lovi igrače u tranziciji, je često bila krucijalna za Manchester City, no Engleska igra neki drugi nogomet gdje njegove mane ne ostaju skrivene. Slovački napad za gol je djelovao toliko jednostavno da je doveo u pitanje i najbolji engleski element igre viđen u grupnoj fazi.

Na poluvremenu Gareth Southgate nije ništa mijenjao. Dapače do 84. minute mu je jedina zamjena bila ona Colea Palmera umjesto Trippiera pri čemu nitko nije točno znao tko sada seli na lijevu stranu i što će točno Engleska igrati.

Podsjećalo je sve na Island 2016., novinarska pera su već bila naoštrena, a Southgate bi vjerojatno u medijima bio pokopan kao malo koji izbornik do sada. No, u 95. minuti se probudio madridski gen Bellinghama.

Akcija za gol je djelovala izrađeno. Dugi aut Walkera, prijenos glavom Marca Guéhija i udarac Bellinghama, no i sam strijelac gola za 1:1 je kasnije izjavio da ne voli takve situacije. Odnosno, da ne želi da se momčad nalazi u situaciji gdje on neki čarobnim potezom u sudačkoj nadoknadi mora vaditi svoju momčad. Isto tako je nadodao da je to ono što igrači Real Madrida rade, a ovo je bio upravo takav scenarij. Iz nužnosti, a ne iz plana, je Engleska zabila pogodak za 1:1.

Slovačkoj se nije moglo ništa zamjeriti jer ovo nije bio onaj tip utakmice gdje samo čekaš da ekipa koja dominira posjedom i prilikama zabije taj gol. Tih prilika gotovo pa nije bilo te je sasvim logično da protiv napadački toliko inertne momčadi zatvoriš prilaze. Uostalom, vidjeli smo što je bilo potrebno. Potez genija koji je bio na rubu toga da izađe iz igre jer je Southgate i rekao da je razmišljao o tome.

Psihološki udarac je bio prejak, a Englezi su nakon samo minute u produžecima zabili za 1:1 i to na asistenciju Ivana Toneyja koji je u igru uveden pred sam kraj regularnog vremena. Sada su Slovaci bili ti koji su morali zabiti iz nužde, no njihov mag na terenu nije postojao.

Umjesto medijske paljbe i gotovo pa sigurne smjene, Southgate će povesti ovu momčad još barem jednom, u četvrtfinalnoj utakmici protiv Švicarske. Engleska je još jednom favorit, uostalom zbog ždrijeba je i prvi favorit prvenstva, ali sada je sasvim jasno što će bit glavni generator njihovog potencijalnog uspjeha. Splet okolnosti, sreća i potezi individua. Jer očekivati drugačiju utakmicu od njih nakon četiri odigrane ovakve je teško. No, ako im se potrefi da odu do kraja, neće pretjerano mariti za to, koliko god da su marili nakon prolaska grupne faze. Uostalom, nisu ni Portugalci 2016.

Komentari

Povezano