Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Nordsjælland: mladi klub svijetle budućnosti

Kako u životu, tako i u sportu, uvijek postoji netko ili nešto što će te pokrenuti u pravom smjeru, a ovo je priča o danskom Nordsjællandu koji, daleko od pozornosti javnosti, radi jako kvalitetan posao uz prave ljude i zdrav projekt.

Nordsjælland je klub koji se smjestio u istočnoj Danskoj, točnije u Farumu. Farum je grad na sjeveroistoku otoka Zealand udaljen 20 kilometara od glavnog grada Danske Kopenhagena, stoga postoji veliki rivalitet između Nordsjællanda i Kopenhagena. Nadimak ovog mladog kluba su Tigrovi, u suprotnosti od rivala čiji je nadimak Lavovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tigrovi su mlad klub koji je nastao rebrendiranjem Faruma BK nakon Brixtofte skandala 2002. godine. Naime, tadašnji Farum BK se po prvi i posljednji put natjecao pod tim imenom u prvoj ligi danskog nogometa, u sezoni 2002./2003. Tu sezonu su završili na trećem mjestu kvalificiravši se za Kup UEFA po prvi put u svojoj povijesti, međutim uspjeh kluba zasjenio je skandal koji je uključivao Petera Brixtoftea. On je tada bio predsjednik kluba, te je sredio da općina namjerno preplaćuje socijalne usluge kupljene od privatnih tvrtki, koje bi zauzvrat sponzorirale nogometni tim Farum. Brixtofte je bio prisiljen odstupiti s mjesta predsjednika i klub je bio blizu bankrota. Tako je klub koji je osnovan 1991. godine, nakon prvog značajnijeg uspjeha, zamalo završio u raljama bankrota i pred gašenjem, no spas je ipak pokucao na vrata u obliku novog investitora.

U ožujku 2003. godine Farum BK je kupio AKP Holding, holding tvrtka lokalnog biznismena Allana K. Pedersena u pokušaju da se klub udalji od skandala Brixtofte. Farum BK je preimenovan u FC Nordsjælland nazvan po regiji Sjeverni Zealand (danski: Nordsjælland) kako bi klub predstavljao regiju i grad u kojem se klub nalazi.

Od 2003. na ovamo uspjeli su samo jednom osvojiti naslov prvaka Danske, u sezoni 2011./12., sezonu kasnije su bili viceprvaci, nakon čega je uslijedio rezultatski pad. U sezonama 2009./10. i 2010./11. su bili osvajači Danskog kupa.

U svojoj povijesti su samo jednom igrali u skupinama europskih natjecanja, a to je bilo u sezoni 2012./13. kada su u skupini E Lige prvaka igrali s Chelseajem, Juventusom i Shaktarom iz Donetska te završili na posljednjem mjestu.

Prošlu sezonu su u regularnom dijelu sezone završili na prvom mjestu tablice, međutim nakon championship play-off dijela natjecanja su u konačnici zauzeli drugo mjesto s 4 boda manje od prvaka Kopenhagena.

Ove sezone su u prvenstvu krenuli s 4 pobjede i 1 porazom, dok su u Konferencijskog ligi stigli do play-offa gdje će svoje snage odmjeriti s Partizanom. U međuvremenu su došli do rekordnog transfera i ostali bez svog napadača Ernesta Nuamaha koji je u startu sezone upisao 5 pogodaka i 1 asistenciju.

No u čemu je tajna ovog kluba koji je ostvario takav transfer? Odgovor je jednostavan – rad s akademijom.

Right to Dream akademija

U 2015. godini Right To Dream, grupa s više klubova i više akademija koja je započela kao nogometna akademija u Gani, preuzela je Nordsjælland, postavši prva afrička organizacija u povijesti koja je kupila europski nogometni klub.

97% dionica Allana K. Pedersona kupila je Pathways Group organizacija, a Tom Vernon preuzeo je mjesto novog predsjednika.

Vernon je pokrenuo Right to Dream 1999. godine kada je bio glavni skaut Manchester Uniteda u Africi. Prvi odabir mladih igrača u Akademiju, smještenu nedaleko od Accre u Gani, ostao je čak i boraviti u njegovom domu.

Jedan od najbitnijih razloga zbog kojih se odlučio na kupovinu Nordsjællanda jest taj da Akademija za svoj rad bude nagrađena kako treba kada igrači naprave sljedeći korak u karijeri, a pritom je izjavio sljedeće:

“Imate igrače koji napuštaju Right To Dream zbog transfera od 150.000 do 200.000 dolara u švedske klubove, a onda ih 18 mjeseci kasnije prodaju za 3 ili 4 milijuna dolara. Mislite ‘sačekaj malo, obavili smo sav posao i potreban nam je novac za rast naše akademije, pa možemo li napraviti korak naprijed u hranidbenom lancu?'”

Uz sve navedeno, dodatno je izjavio kako cilj Akademije nikad nije bio isključivo novac i profit, već kako bi se cijeli taj projekt uspio održavati, te kako se sav novac uložen u njega vraća i koristi za unapređenje Akademije.

Od preuzimanja kluba koje Vernon opisuje kao “veliku krivulju učenja”, Nordsjælland je postao poznat po tome što stvari radi drugačije. Naime, prvi je klub koji se pridružio pokretu za društveni utjecaj Common Goal. Veliki je fokus na razvijanju karaktera, s programom koji je osmišljen kako bi educirao igrače o važnosti uzvraćanja i pronalaženja svrhe izvan toga da budu nogometaši. Postoje kulturne razmjene, mladi igrači iz Danske posjećuju Ganu i obrnuto. Uz to, doniraju 1% ukupnih prihoda kluba od stadiona Common Goalu; cijeli desetočlani menadžment tim dao je obećanje od 1%; i svi ugovori, uključujući klupsku administraciju, igrače i osoblje, sadržavat će obvezu od 1% s mogućnošću “opt-outa” tj. izlaska iz ugovorne obveze.

Također im je cilj naučiti mlade o jako lošem utjecaju društvenih mreža na ljude. Puno igrača se pogubilo u društvenim mrežama i izgubilo fokus na ono bitno, što je potez za svaku pohvalu.

Otkako je Right to Dream akademija preuzela klub, puno danas poznatih igrača je prošlo kroz klub. Uz već navedenog Nuamaha tu imamo sljedeće pojedince: Mohammed Kudus, Mikkel Damsgaard, Simon Adingra, Andreas Skov Olsen, Emiliano Marcondes, Andreas Schjelderup, Emre Mor, Mathias Jensen

Tigrovi su prošlu sezonu bili najmlađa momčad Europe prema podacima CIES-a, što dodatno govori koliko im se nogomet zasniva na povjerenju mladim igračima.

Izvor: CIES

Uloži kvalitetno, višestruko će ti se vratiti

Nordsjælland, uz Right to Dream akademiju koja zaista kvalitetno radi, ima potencijalno zdravu i svijetlu budućnost, kako kluba, tako i mladića s kojima rade. Uz ovaj rekordni transfer će akademija dobiti dobru vrijednost novca za dodatna ulaganja, a i sami mladi igrači u danskom klubu imaju sjajan primjer kako ih boravak u Nordsjællandu može podignuti na neku višu i kvalitetniju razinu o kojoj svi kao djeca sanjaju kada obuku svoje prve kopačke.

Komentari

Povezano