Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Novo čudo iz Salzburgove radionice

Erling Haaland, Sadio Mane, Karim Adeyemi, Patson Daka, Dominik Szoboszlai. Popis je to tek nekolicine igrača koji su igrali u Red Bull Salzburgu i zaludjeli tržište. Neki od njih već godinama haraju najboljim ligama Europe, neki se nadaju da će tek harati, a ima i onih poput Benjamina Šeška koji još čekaju odlazak iz kluba. Zainteresiranih ima već neko vrijeme, a samo je pitanje tko će i kada isplatiti Salzburgu milijune za mladog Slovenca.

I dok je Šeško na radaru europskih megamomčadi, Salzburg već radi na novom projektu koji obećava. Mnogi skauti i analitičari vjeruju da je on najbliže Haalandu što će Salzburga dati svijetu, a radi se o najvećem talentu Obale Bjelokosti u novije doba, Karimu Konateu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Start iz snova

Konate je ove sezone započeo kao prvotimac Salzburga. U utakmici protiv WSG Tirola je zabio 2 gola, a pri tom osvojio i svaki drugi duel na tlu, dao 3 ključna dodavanja, upisao 4 od 6 uspješnih driblinga te je iznudio 2 prekršaja.

Ovo mu je bila 3. službena utakmica za Salzburg ove sezone pa je tako u 1. kolu prvenstva protiv Altacha asistirao za gol, dok je u kupu zabio dva i asistirao za jedan.

Prošle sezone je Salzburg koristio Konatea u samo 9 utakmica, pri čemu je tek jednom zaigrao u prvoj postavi. U tih 9 utakmica je zabio 3 gola i jednom asistirao, a ako znamo da je ukupno sakupio tek 198 minuta nogometa, onda vidimo da je dao ofenzivni doprinos za Salzburg svakih 49 minuta i 30 sekundi provedenih na terenu.

Dijete afričke La Masije

Konate je bio vruća roba u Obali Bjelokosti kao mladić, no na scenu je stupio kada je potpisao za ASEC Mimosas, klub koji zovu La Masijom Afrike. U Mimosasu je Konate gazio s 20 golova u 29 ligaških utakmica te 7 golova u 8 utakmica tamošnjeg CAF Konfederacijskog kupa.

Salzburg je primijetio talent i platio Mimosasu 3,5 milijuna eura. Klub koji je do sada najviše zaradio na Aruni Dindaneu prije 22 godine, 1,4 milijuna eura, je sada dobio ozbiljan novac za tu ligu i uvjete.

Konate je pri dolasku u Salzburg poslan u Liefering gdje se kale igrači Red Bulla i tamo je pomeo konkurenciju s 15 golova i 2 asistencije u 19 utakmica.

Hibrid Haalanda i Nkunkua

Ono što vidimo od Konatea su slične stvari koje vidimo od igrača proizašlih iz iste radionice igrača, bilo da se ona nalazi u Salzburgu ili Leipzigu. Naime, Konate je visok 1,78 m, no fizički je silovit u maniri Haalanda, a ima i tu potrebnu inteligenciju kretanja u 16 metara te ubojitost pred golom.

Dok na riječ wonderkid danas vežemo igrače sa sjajnim driblingom i playmaking sposobnostima koji će izgledati atraktivno na terenu, Konate nije u potpunosti takav. On je tipična pouzdana špica koja s obzirom na godine nevjerojatno lako pronalazi prazan prostor unutar 16 metara i pozicionira se u šanse za gol. Pri tome mu pomaže što je ekstremno brzo kao mladić razvio sposobnost zabijanja s obje noge i glavom.

Međutim, vremenom je Konate razvio i mogućnost igranja na krilu te smo vidjeli sve više njegovih izlazaka u širinu, naročito na lijevi bok, te 1 na 1 prodor driblingom kojeg usavršava. Njegov ulazak s boka u sredinu i šut desnicom je postao dodatni arsenal uz već spomenuto kraljevanje u 16 metara.

Upravo zbog toga se doima kao nekakav hibrid Nkunkua i Haalanda pri čemu nije još na toj razini kao oni, ali sama činjenica da je na tragu oba ta igrača paralelno, ga čini potencijalno zastrašujućim oružjem u napadu ukoliko se pravilno razvije u Salzburgu.

Komentari