Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Liverpool i Chelsea su izvršili svoj plan, ali Liverpool za detalj bolje

Nakon gotovo pa kompletiranog osmog kola engleske Premier lige, gdje se čeka još samo susret Nottingham Foresta i Crystal Palacea, Liverpool nakon osam kola drži prvo mjesto na tablici s jednim bodom ispred Manchester Cityja, odnosno četiri ispred Arsenala i Aston Ville.

Ispred Arnea Slota je bio najteži zadatak u dosadašnjem dijelu sezone. Chelsea je upisao pobjedu na svim gostovanjima u ligi do ovoga, a Liverpoolov jedini poraz ove sezone je došao nakon reprezentativne pauze.  Gosti su se nadali da je pobjeda zapisana u zvijezdama, međutim golovima Mohameda Salaha i Curtisa Jonesa je Liverpoolov pakleni niz utakmica krenuo s pobjedom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u idućih 20 dana klubu s Anfielda nakon utakmice protiv Chelseaja slijede ligaški susreti protiv Arsenala, Brightona i Aston Ville, kup utakmica protiv Brightona te utakmice Lige prvaka protiv Leipziga i Leverkusena.

Liverpool je slavio, no ne može se reći da je bio puno bolji od gostiju u taktički poprilično zanimljivoj utakmici. Enzo Maresca je pomalo iznenadio s početnih 11 postavivši Romea Laviju kao partnera Moisesu Caicedu u sredini terena, dok je Reece James startao na desnom beku. Malo Gusto je prebačen na poziciju lijevog beka koji se uvlačio u centralne pozicije što je davalo Chelseaju dodatnu kontrolu, no ujedno je postalo i jedan od detalja koji su otišli na stranu domaćih.

Chelsea je u ovoj utakmici tražio kontrolu posjeda i tempa znajući pod pretpostavkom da je Liverpool momčad koja uživa u visokooktanskim utakmicama. Međutim, dolazak Arnea Slota je ipak taj prepoznatljiv Kloppov element igre ponešto stišao pa smo tako vidjeli Liverpool koji nije pretjerano često vršio visoki presing, već se pozicionirao u srednji blok.

Slot je tako limitirao brzinu pojedinih igrača Chelseaja te je minimizirao situacije kakva mu se ipak dogodila kod primljenog pogotka do čega ćemo doći kasnije. Chelsea je pokušavao napadati dugim loptama preko zadnje linije, pronalaskom Colea Palmera u desnom halfspaceu, dijagonalama na krila i traženjem izolacije protiv bekova, no ništa nije upalilo.

Najopasniji igrač gostiju, Palmer, je bio u potpunosti limitiran jer je pored sjajnog Jonesa imao redovito na sebi i Codyja Gakpa koji je startao umjesto Luisa Diaza kako bi pružio dodatnu obrambenu stabilnost u tom sektoru terena. Chelsea je pronalazio prostora ispred Liverpoolovog bloka te je dodatan igrač u sredini u vidu Malo Gusta bio očit, no unatoč tome nisu kreirali konkretnu šansu jer bi igrači Liverpoola pojačali fizikalnost u onim trenutcima kada bi meta akcije bio Palmer.

Chelsea je zato imao dosta prostora na stranama te čudi da nisu posegli za češćim 1 na 1 napadima, pogotovo na strani Andyja Robertsona. Izostanak brzine Jadona Sancha je omogućio Trentu Alexanderu-Arnoldu poprilično komotnu defenzivnu utakmicu koji je na kraju imao najviše osvojenih duela, najviše oduzetih lopti i najviše očišćenih opasnosti na utakmici.

S druge strane, u nekoliko navrata se vidjelo da Noni Madueke može raditi ozbiljne probleme Robertsonu, no ta ruta je nasreću po Liverpool korištena rijetko. Chelsea je u konačnici do gola došao nakon jednog neuspješnog bloka na Caicedu u sredini terena, ali još bitnije, nakon lošeg postavljanja zamke zaleđa stoperskog para pri čemu je Virgil van Dijk istrčao na vrijeme, a noga Ibrahime Konatea ostavila Nicolasa Jacksona u poziciji za gol.

Chelsea je čitav susret tražio jednu takvu priliku, a Jackson ju je iskoristio te je nastavio sa svojom sjajnom formom ove sezone. Ono što posebno može veseliti navijače Chelseaja je što je Jackson imao problema prošle sezone upravo s anticipacijom ovakvih lopti, s pravovremenim utrčavanjima u prostor i s prepoznavanjem protivničkih zamke zaleđa. Ove sezone mu je to na visokom nivou, a uz to je i hladnokrvan kad ide oči u oči na vratara.

Za razliku od Liverpoola, Chelsea je stajao poprilično visoko u obrambenoj fazi te su igrali obranu čovjek na čovjeka. Palmer i Jackson su napadali protivničke stopere, Madueke i Sancho bekove, a Lavia i Caicedo veznjake Jonesa i Ryana Gravenbercha. Taktika je u većini slučajeva bila efikasna te je Liverpool nekoliko puta prisilno morao ići na duge lopte prema Diogu Joti i Salahu što nije bilo uvijek uspješno.

Ključni dio u fazi napada za Liverpool su odigrala njihova dva veznjaka. I dok je Gravenberch bio nešto tiši nego li inače, iako je i on nekoliko puta dobro okrenuo svog čuvara čime bi se raspala struktura Chelseaja, kretanje bez lopte Jonesa je uvjerljivo otvaralo najviše rupa u obrani gostiju. Jednom kada bi Jones primio loptu bez igrača na sebi, više nije bilo jasno tko mora držati kojeg igrača.

Kod prvog gola se vidi kada je Levi Colwill morao izaći na Jonesa koji kreće prema naprijed, no Jones proslijeđuje Salahu i ulazi u kazneni prostor, a Colwill pleše između praćenja putanje lopte i kretanja Jonesa. Uslijedio je njegov prekršaj na Jonesu i jedanaesterac kojeg realizira Salah.

Foto: Screenshot (X)

Izoliranje Colwilla da pokriva široki prostor je bi jedan od detalja koji je presudio u ovoj utakmici. Naime, Colwillu njegova fizionomija ne dopušta brze promjena smjera te je njegov svaki okret ili poluokret osjetno sporiji od ostalih igrača na terenu. U tim je situacijama Liverpool djelovao najopasnije te je kasnije i Maresca držao više Malo Gusta na strani kako bi dobio tu osiguranje.

Međutim, ni to nije pomoglo kod drugog gola kada je Salah imao dovoljnu separaciju za centaršut, a Jonesova igra bez lopte je došla još jednom do izražaja. Još u začetku te akcije je Jones krenuo u trk na drugu stativu što nije ispratio nitko. Stoperski par je gledao loptu, James je bio zauzet Gakpom, a lažno postavljanje Darwina Nuneza je samo dodatno omelo zadnju liniju koja je vjerovala da lopta putuje k igraču koji je u debelom zaleđu.

Sudačkih odluka je definitivno bilo diskutabilnih, no u konačnici je rezultat odlučen iskustvom zadnje linije. Oba taktička plana su bila u načelu uspješna, ali kod jedne ekipe se dogodila samo jedna instanca milimetarske greške u postavljanju linije zaleđa, dok su kod druge braniči bili izigrani dobrim kretnjama i pozicioniranjem igrača čija je kvaliteta viša nego li mu se daje kredita. Razloga za optimizam, ali i detalja za popravak, naći će obje ekipe.

Komentari

Povezano