Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Ocjenjivanje svakog izbora prve runde NBA Drafta 2024

NBA Draft je jučer službeno završio, a mi vam donosimo analizu i ocjene za svaki izbor prve runde.
1. Atlanta Hawks: Zaccharie Risacher, SF, JL Bourge

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjena: 4-

Risacher je postao favorit za prvi izbor tek nakon što je Alex Sarr iz osobnih razloga odbio napraviti pre-draft trening za Hawkse. 206 centimetara visoko krilo šuterskih predispozicija će se poprilično jednostavno uklopiti u sastav Hawksa na čelu s Traeom Youngom, no njegov najveći upitnik ostaje potencijal koji se čini najniži od prvog picka u prethodnih šest godina.

2. Washington Wizards: Alex Sarr, F/C, Perth

Ocjena: 5+

Sarr je otišao u njemu željene Wizardse koji će od samog početka profitirati njegovim prisustvom u reketu. 213 centimetara visoki Francuz je elitni čuvar obruča u obrani, dok je u napadu pravi primjer lob threata. Sarr, kojeg mnogi smatraju najtalentiranijim igračem na draftu, bit će novi djelić slagalice Washingtona uz svog sunarodnjaka Bilala Coulibalyja i Kylea Kuzmu.

3. Houston Rockets: Reed Sheppard, G, Kentucky

Ocjena: 4+

Sheppard je šutirao nevjerojatnih 52 posto za tricu na koledžu te je pravi primjer modernog combo beka. Iako je Houston neumorno pokušao razmijeniti svoj pick, ipak se odlučio za dodatno pojačanje u svojoj već talentom nakrcanoj ekipi pa će biti zanimljivo vidjeti koliku će ulogu Sheppard imati s obzirom na dubinu rostera Rocketsa.

4. San Antonio Spurs: Stephon Castle, PG, UConn

Ocjena: 5

Castleu, koji je odbio trenirati za momčadi koje već imaju startnog razigravača, se ispunila želja. S druge strane Spursi također mogu biti jako zadovoljni jer su dobili jednog od najboljih defenzivaca i playmakera na draftu koji savršeno komplementira Victora Wembanyamu. Amerikanac je borbeni tip igrača kojeg bi svaka momčad poželjela što je dokazao u ovosezonskom osvajanju naslova s UConnom.

5. Detroit Pistons: Ron Holland, F

Ocjena: 3+

Holland je jedan od igrača s najvećim ”stropom” na draftu čija igra oduševljava u brojnim elementima. On je bilježio preko 20 poena u G League Igniteu, a uz scorerski učinak njegove atletske sposobnosti ga čine i opasnim na obrambenoj strani terena. Njegov najveći trenutni nedostatak je šut za tri poena (24 posto), a upravo je to prethodne sezone bio najveći problem Pistonsa. Iako je Holland košarkaš vrsnog potencijala, njegovo uklapanje u petorku s Cunninghamom, Iveyjem, Thompsonom i Durenom stvara sumnje.

6. Charlotte Hornets: Tidjane Salaun, F

Ocjena: 4

Još jedan rano izabrani francuski košarkaš, Salaun, će savršeno upasti na četvorku u Hornetse. Unatoč tome što se Charlotte vjerojatno mogla spustiti na draftu i svejedno izabrati Salauna, najbitnije je da su dobili željenog čovjeka. Mladi Francuz je i dalje poprilično igrački sirov i ima jedan od najvećih tzv. boom or bust potencijala ove godine, no zato posjeduje jedno od najspremnijih tijela za NBA ligu. On je ove sezone u francuskoj ligi pokazivao šuterske bljeskove te uspije li ih prebaciti na NBA razinu ovo bi se mogao pokazati kao pun pogodak Hornetsa.

7. Portland Trail Blazers: Donovan Clingan, C, UConn

Ocjena: 4

Clingan bi lako mogao postati startni centar u NBA ligi. On je vrsni bloker mekane ruke i izvrsnog skoka, no Blazersi su birali poziciju na kojoj već imaju DeAndrea Aytona i Roberta Williamsa III što postavlja određene upitnike. 

8. Minnesota Timberwolves (Spurs): Rob Dillingham, G, Kentucky

Ocjena: 5-

Minnesota je neočekivano uskočila na osmu poziciju davanjem svojih izbora 2029. i 2031. godine. U liku Dillinghama dobili su najboljeg strijelca u izolaciji na draftu koji će savršeno popuniti prošlosezonske napadačke nedostatke koje su Timberwolvesi imali u doigravanju. Element Dillinghamove igre koji je dobio najviše kritika skauta je obrana koju će Wolvesi kao jedna od najboljih defenzivnih momčadi lige moći mudro kriti.

9. Memphis Grizzlies: Zach Edey, C, Purdue

Ocjena: 2+

Memphis je definitivno posegnuo za igračem kojeg je mogao izabrati kasnije. Odlaskom Stevena Adamsa u njihovom sastavu se definitivno stvorila potreba za centrom koji će igrati uz Jarena Jacksona Jr.-a, no ovo će se ipak moguće pokazati pogrešnom odlukom. 224 centimetra visoki Edey sigurno ima svoje mjesto u NBA-u, no zbog njegovih nepopravljivih nedostataka teško ga je zamisliti u velikoj ulozi za Grizzliese koji se osjećaju spremnima za lov na titulu naredne sezone.

10. Utah Jazz: Cody Williams, SF/SG, Colorado

Ocjena: 4

Mlađi brat Jalena Williamsa je vrlo sličan igraču Thundera. Iako će Amerikanac definitivno morati fizički ojačati, njegova obrambena sposobnost već sada treba stvarati određenu dozu optimizma za Jazz.

11. Chicago Bulls: Matas Buzelis, F, G League Ignite

Ocjena: 5-

Bullsi vjerojatno nisu očekivali ovaj ishod. Uzeli su dečka iz Chicaga – 208 cm visoki Buzelis je svestrani igrač ogromnog potencijala te se prije godinu dana smještao u sami vrh drafta iz kojeg je ispao zbog šuterski neefikasne sezone koja se može pokazati samo anomalijom. Nadajmo se da će se Bullsi napokon okrenuti svojoj mladosti koju sad imaju u igračima poput Buzelisa, Josha Giddeyja, Ayoa Dosunmua i Patricka Williamsa.

12. Oklahoma City Thunder: Nikola Topić, PG, Crvena zvezda

Ocjena: 4-

Srpski košarkaš je vjerojatno igrač s drafta čiju igru ljudi iz našeg podneblja najbolje poznaju. Zbog ozljede koljena, Topić će vjerojatno propustiti cijelu narednu sezonu s čime je Thunder sasvim u redu s obzirom na to da već sad imaju dubok roster. Iako je Topić jedan od najinteligentnijih i najboljih razigravača ove godine, teško je zamisliti njegovu rolu u Thunderu koji na bekovskim pozicijama već imaju četiri do pet igrača koji zaslužuju legitimne minute. Sa sigurnošću se može reći da je OKC-u na ovom picku bio potrebniji viši igrač koji može popuniti prošlosezonske nedostatke.

13. Sacramento Kings: Devin Carter, G, Providence

Ocjena: 5-

Carter je bek voljan odrađivanja prljavog posla koji je poznat po svom hustleu. Kingsima ne trebaju zvijezde, već igrači koji će komplementirati De’Aarona Foxa i Domantasa Sabonisa te je zato Carter pravi čovjek za njihovu momčad koju su prošle sezone obilježile ozljede na poziciji beka šutera.

14. Washington Wizards (via Blazers): Carlton Carrington, G, Pittsburgh

Ocjena: 4-

Wizardsima prijeti odlazak startnog razigravača Tyusa Jonesa stoga im je prijeko potreban bio novi igrač na toj poziciji. Svega 18-godišnji Carrington je prirodni scorer, no on je tek prethodne sezone zaigrao na jedinici pa će Wizardsi morati uložiti puno truda u njegov razvoj ako žele imati Amerikanca u važnoj ulozi. Iako su birali pravu poziciju, McCain i Collier su se činili kao sigurniji izbori za franšizu iz glavnog grada.

15. Miami Heat: Kel’el Ware, C, Indiana

Ocjena: 3+

Ware je u posljednjim mjesecima u potpunosti skočio na draft projekcijama što se pokazalo validnim jer je zamalo bio izbor lutrije. Iako je on zanimljiv moderni stretch big koji pomalo podsjeća na Mylesa Turnera, Miami je trebao otići u drugom smjeru. Heat na centru već ima Bama Adebaya, a čini se neizgledno da ćemo gledati Warea i Bama u isto vrijeme na terenu. ”Vice City” se prošle sezone na trenutke zbilja mučio s kreacijom kvalitetnih šuteva koji im Ware neće donijeti.

16. Philadelphia 76ers: Jared McCain, G, Duke

Ocjena: 4+

McCain je jedan od najboljih šutera na draftu (41,8 posto za tricu) s kojim Phila zna upravo ono što dobiva, a to je pouzdanog i zahvalnog igrača na kojeg se Nick Nurse može osloniti unutar rostera koji je sklon promjenama i podrhtavanjima. Iako je teško zamisliti da dvojac McCaina i Tyresea Maxeya može izgledati jako dobro u obrani, rookie će biti prava nadogradnja u odnosu na Cama Paynea koji je mjenjao Maxeya s klupe.

17. Los Angeles Lakers: Dalton Knecht, SF/SG, Tennessee

Ocjena: 5+

Knecht, kojeg su mnogi predviđali u 5-10 rasponu na draftu, je u potpunosti pao te su ga Lakersi “ukrali” na 17. poziciji. 23-godišnjak je bio jedan od najboljih strijelaca NCAA lige te je on pravi primjer plug and play igrača koji će od samog početka raditi razliku za Lakerse. Kao što je i GM Lakersa Rob Pelinka rekao, niti on sam nije očekivao da će im Knecht biti dostupan te su ga zato primili širokih ruku. LeBron James se sa sigurnošću smješkao s kauča znajući da je dobio novo oružje u sastavu Lakersa kojem može izbacivati loptu na tricu.

18. Orlando Magic: Tristan da Silva, F, Colorado

Ocjena: 4-

Iako je da Silva koristan igrač prepoznatljiv po svom šutiranju i obrani, izbor Magica je ostao nejasan. Oni su u potpunosti pretrpani na krilnim pozicijama te je teško vidjeti da Silvu u njihovim skorijim planovima.

19. Toronto Raptors: Ja’Kobe Walter, G, Baylor

Ocjena: 4

Igrač Baylora je u prethodnoj sezoni bio sklon oscilacijama, stoga su Raptorsi koji su u rebuildu prava momčad za njega jer će Walter sigurno dobiti priliku unutar momčadi. Hladan ulazak u sezonu bi ga mogao usmjeriti prema razvojnoj ligi koja bi se mogla pokazati kao korisna za Walterov razvoj.

20. Cleveland Cavaliers: Jaylon Tyson, F, Cal

Ocjena: 4+

Clevelandova krila (Strus, LeVert, Morris, Wade) zračila su nesigurnošću u doigravanju pa je razumljiv smjer u kojem je GM Koby Altman otišao. Tyson je primjer grit & grind igrača koji se može pokazati punim pogotkom u idućem doigravanju.

21. New Orleans Pelicans: Yves Missi, C, Baylor

Ocjena: 3+

Izgleda da je Jonas Valanciunas odigrao posljednju utakmicu za Pelicanse, stoga je bilo logično da će oni posegnuti za centrom. Iako će Missi i Zion Williamson biti jedan od najatletičnijih frontcourtova lige, čini da bi oni bili i potencijalno najgori šuterski dvojac četvorke i petice.

22. Denver Nuggets (via Suns): DaRon Holmes II, F, Dayton

Ocjena: 4

Nuggetsi su tražili zamjenskog visokog igrača iza Nikole Jokića, u čemu bi se Holmes zbog svojih fizičkih predispozicija trebao snaći puno bolje od Zekea Nnajija.

23. Milwaukee Bucks: AJ Johnson, SG, Illawarra

Ocjena: 2

Johnson, koji je proveo prethodnu sezonu u Australiji i bilježio 2,9 poena u prosjeku, jedan je od najnespremnijih igrača prve runde kojem će trebati 2-3 godine da se ustabili unutar lige. Milwaukee nema vremena čekati, a Doc Rivers je već sad pokazao nesklonost davanju minutaže Marjonu Beuchampu i Andreu Jacksonu Jr.-u koji su fizički i psihički ispred Johnsona, što stvara ogromne upitnike oko toga što su Bucksi mislili s ovim izborom. 

24. Washington Wizards (via Knicks): Kyshawn George, SG, Miami

Ocjena: 4

George je prototip 3&D igrača koji će zasigurno imati vremena za prilagodbu na novu ligu u Washingtonu koji je razmijenio Denija Avdiju u čiju bi rolu George mogao ući za koju godinu.

25. New York Knicks: Pacome Dadiet, SG, Ratiopharm Ulm

Ocjena: 3

Knicksima je važan svaki dolar zbog potrebe za produljenjem Isaiaha Hartensteina koji će dobiti ponude diljem lige, stoga su izabrali Dadieta koji će ostati na euro-stash ugovoru u Ulmu. Doista je teško i nezahvalno predviđati što očekivati od mladog Francuza kad jednog dana dođe u NBA.

26. Oklahoma City Thunder (Wizards): Dillon Jones, PF, Weber State

Ocjena: 4-

Jones je svestrano krilo i tip igrača za kojim je Thunder vjerojatno trebao posegnuti s 12. izborom. Ocjena je ipak niža zbog činjenice da su morali razmijeniti pet izbora druge runde u New York Knickse za 26. pick.

27. Minnesota Timberwolves: Terrence Shannon Jr., F, Illinois

Ocjena: 5-

Shannon je jedan od najiskusnijih igrača na draftu – on ima 23 godine te je već dvije godine ponajbolji igrač na Illinoisu. Wolvesima trebaju igraći koji će od prve sekunde pomoći te su u Dillinghamu i Shannonu Jr.-u pronašli dva čovjeka koja će pomoći u nošenju napadačkog tereta kad Anthony Edwards nije na parketu.

28. Phoenix Suns (via Nuggets): Ryan Dunn, SF, Virginia

Ocjena: 5

Sunsi su na samom kraju druge runde dobili uvjerljivo najboljeg defenzivca na draftu. 203 centimetra visoki Dunn ima raspon ruku od čak 220 centimetara, a na koledžu je u prosjeku bilježio 2,3 blokade i 1,3 ukradenu loptu. Dunn se mučio s tricom (20 posto), no u Phoenixu će biti okružen opasnim šuterima što će ga u napadu vjerojatno smjestiti u dunker spot i ulogu cuttera.

29. Utah Jazz: Isaiah Collier, G, USC

Ocjena: 5+

Igrač USC-a je bio 1. rangirani srednjoškolac u državi te su ga ususret prethodnoj sezoni svi projicirali u top pet. Iako ljudi sumnjaju u njegov nesiguran šut s distance i sklonost za izgubljenim loptama, dobiti prijeko talentiranog Colliera s 29. izborom je ogroman value za Jazz. On je lako mogao biti izabran 14. u Wizardse ili 16. u Sixerse, a sad će ga Jazz upariti s Codyjem Williamsom s Colorada.

30. Boston Celtics: Baylor Scheierman, SG, Creighton

Ocjena: 4

Kombinacija visine i preciznosti s distance je “ubacila” Scheiermana u prvu rundu. Amerikanac je savršen novi djelić slagalice Celticsa koji unatoč vrsnoj petorci i dalje traže ljude koji će im pomoći s klupe bez velikih turbulencija. Također, Scheierman bi u budućnosti mogao biti potencijalna zamjena za Sama Hausera kojem bi u narednom free agencyju neki od očajnijih momčadi mogli baciti ponudu koju ne bi mogao odbiti.

Komentari

Povezano