Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Odlazak Awaziema je problem

Hajduk je putem svojih službenih stranica objavio da, istekom ugovorene posudbe, nigerijski stoper Chidozie Awaziem napušta klub. I dok je odlazak Nikole Kalinića puno više emocionalno nego čisto nogometno pitanje, odlazak Awaziema objektivno predstavlja ozbiljan problem za trenera Ivana Leku prije samog početka sezone koja kreće za manje od 2 tjedna utakmicom Superkupa protiv Dinama na Maksimiru.

Prema dostupnim informacijama i špekulacijama, u ugovoru o posudbi između Awazeimovog matičnog kluba Boaviste i Hajduka postojala je unaprijed dogovorena otkupna klauzula od cca 2 milijuna eura koju Hajduk nije aktivirao već je pokušao u pregovorima smanjiti cijenu za otkup igrača. Awaziem u Boavisti zarađuje oko 400.000 eura godišnje što sigurno ne predstavlja prepreku Hajduku pa jedino možemo zaključiti da su Splićani očito smatrali da je otkupna klauzula previsoka u odnosu na to koliki je interes drugih klubova za Awaziema ili pak smatraju da na tržištu mogu pronaći bolje rješenje za manji ili isti iznos. No, ima li Hajduk vremena za čekanje i traženje drugih rješenja? Ne baš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Awaziemova sezona je bila daleko od savršene i Nigerijac je u nešto manje od godine dana demonstrirao da može odigrati briljantne utakmice, ali i da može u sekundi pokvariti sve što je dobro radio 90 minuta. Odmah po njegovom dolasku i prvim minutama na terenu je bilo jasno da Hajduk stopera poput njega nema niti ga je imao u bliskoj prošlosti. Njegova brzina i fizičke predispozicije ga jako odvajaju od kalupa uobičajenih stopera u splitskom klubu, ali možda najviše od svega ga ističe činjenica da je opasan u napadačkom skoku te je ove sezone srušio Super Sport HNL rekord kluba kao prvi stoper koji je zabio 5 ligaških golova, a u jednoj sezoni se smjestio na 2. mjesto najboljih strijelaca stopera Hajduka od početka Lige 10 te je ispred njega samo Zoran Nižić s 8 golova na kontu kroz 6 sezona koje je odigrao.

Imao je Awaziem dosta uspona i padova u sezoni iako se može reći da je on cijelo vrijeme držao određenu konstantu dok su se oko njega događale promjene. Trebao je igrati u tandemu s Josipom Elezom, ali se on ozlijedio te su na kraju skupa odigrali svega 9 službenih utakmica od čega je jedna protiv Lokomotive kada je Elez morao izaći iz igre u 34. minuti i do danas se zapravo nije vratio. Nakon toga je Awaziem odigrao nekoliko utakmica u paru sa Stefanom Simićem, pa je nakon dolaska Leke na klupu zaigrao u formaciji a 3 stopera gdje su se oko njega izmjenjivali Toni Borevković, Simić, mladi Dominik Prpić, Dario Melnjak (ovo valjda više nikad nećemo vidjeti) i na kraju još mlađi Luka Vušković. Ta dva mjeseca na počektu Lekinog mandata su bila kaotična te se nitko, pa ni Awaziem nije u tome snašao. Za Nigerijca je sve loše kulminiralo u domaćem 3:4 porazu od Lokomotive gdje je označen glavnim krivcem iako je s odmakom jasno da su baš svi bili krivci za očajne predstave koje je Hajduk tada prikazivao. Zamrznuo ga je Leko tada na klupi (plus što je imao lakšu ozljedu) te se zapravo činilo kako je Hajduk već tada odustao od njegove kupnje. Međutim, nekoliko ozljeda je prisililo Leku da se u završnici sezone okrene stoperskom dvojcu Awaziem – Borevković i Hajduk je zaredao 8 utakmica bez primljenog gola. Awaziem je opet izgledao impresivno kao na početku sezone i želja da ga se zadrži se učvrstila kod većine navijača, a očito i kod struke u klubu.

Brojke ne lažu, a one nam govore da je Awaziem u protekoj sezoni za Hajduk odigrao 36 službenih utakmica od čega 28 u HNL-u. Ukupno je u ligi skupio 2.264 minute, a više od njega su imali samo ključni igrači Hajduka Marko Livaja, Filip Krovinović i Dario Melnjak. Isti igrači su ujedno jedini koji su startali više utakmica od njega. Od svih igrača u klubu koji su nastupili više od 15 puta, prema Sofascore ocjenama su od njega bolji bili samo Livaja, Krovinović i zimsko pojačanje Yassine Benrahou. Uz to je Awaziem bio i treći najbolji strijelac kluba iza Livaje i Jana Mlakara, osvojio je najviše duela (120) uz najbolji postotak (59,11%) od svih igrača u klubu koji su osvojili barem 50 duela u sezoni. Više clean sheetova od njega su skupili samo Livaja i Melnjak. Čak je i u kategorijama dodavanja u vrhu jer je više dodavanja u sezoni od njega imao samo Krovinović. Naravno da nije sve med i mlijeko, pa je tako on jedini igrač Hajduka koji je ove sezone skrivio 2 kaznena udarca, a uz Vuškovića je i jedini koji ima u statistici zabilježnu pogrešku iz koje je protivnik zabio gol. Brojke zapravo potvrđuju dojam da je on Hajduku bio iznimno bitan, a da je jedini razlog zašto sa svojim kvalitetama igra u HNL upravo sklonost da kiksevima pokvari opći dojam. Hajduk dakle gubi igrača koji je bio jedan od ključnih faktora na terenu, a zamjena za njega zapravo ne postoji unutar kadra.

Uzevši u obzir sve navedeno, gubitak Awaziema je problem sam po sebi, ali posebno u kontekstu toga koga Hajduk trenutno ima na raspolaganju za stopersku poziciju. Hajduk na papiru ima 5 stopera, ali to je daleko od realnosti. Najbolji stoper kluba Josip Elez još uvijek nije u punom ritmu treninga, na pripremnim utakmicama još nije zaigrao niti minute, te se na njega očito ne može računati još neko vrijeme. Upitno je i kakav će se Elez vratiti nakon operacije kuka i tako dugačke pauze (od listopada prošle godine). Drugi oporavljenik je Dominik Prpić koji sada igra na pripremama, ali se vraća nakon ozljede i mononukleoze te je upitno koliko je spreman u ovom trenutku. Također, unatoč tome što je dobro igrao kada je dobio priliku, teško je reći da se Hajduk može oslanjati na 19-godišnjaka koji je do sada odigrao samo 7 utakmica za prvu momčad, u početnom razdoblju kada se igra Europa i 4 derbija (Superkup i 3 prva kola prvenstva). Još mlađi od njega je veliki talent Luka Vušković, ali je ionako vjerojatno pitanje dana kada će 16-godišnjak napustiti klub u rekordnom transferu Hajduka.

Budući da su klub (osim Awaziema) napustili još i Stefan Simić i Toni Borevković, jasno je da Hajduk u ovom trenutku ima na raspolaganju samo 2 stopera koji nisu ozlijeđeni, nisu klinci te imaju određen renome i percipiranu kvalitetu da mogu biti prvotimci kluba koji se želi boriti za ulazak u skupine Konferencijske lige i titulu prvaka u prvenstvu. To su dakako Ferro i Zvonimir Šarlija. Međutim, puno je upitnika i oko tog dvojca. Ferro je imao dobar prvi mandat u Hajduku prije 2 sezone, ali je nakon toga potpuno izgubio ritam dok je igrao u Nizozemskoj na posudbi iz Benfice te se u Hajduku cijelo proljeće nekako tražio i nije ugrabio stabilno mjesto u prvom sastavu ispred Awaziema i Borevkovića. On sigurno ima kvalitetu koju je više puta demonstrirao, ali će mu trebati nekoliko utakmica da uhvati sigurnost i stabilnost. Šarlija je pak još veća nepoznanica jer se radi o novom igraču u klubu, a dok ga ne vidimo na terenu u službenoj utakmici jednostavno ne možemo znati kako će se uklopiti i je li klub uopće napravio dobru procjenu kada ga je odlučio potpisati. Njegove igre u Panathinaikosu prošle sezone su bile na dovoljno dobroj razini da se od njega može očekivati ozbiljan doprinos, ali u ovom trenutku je to samo pretpostavka.

Međutim, čak i da su svi stoperi zdravi i spremni, Hajduk više nema profil igrača kao Awaziem. Za niti jednog od stopera u klubu se ne može reći da su posebno brzi ili eksplozivni, a važno je da barem jedan od stopera u paru bude takav posebno uzevši u obzir da Leko želi igrati s visoko postavljenom zadnjom linijom i presingom na suparničkoj polovici. Nije do stopera da sami zatvaraju kontranapade koji se otvaraju protivniku zbog takve igre već je to dužnost cijele ekipe, ali u slučajevima kada se dogode situacije gdje će vezni red ispasti apsolutno je nužno imati barem jednog stopera koji može čuvati brzog napadača na širokom prostoru. Awaziem je to u nužnosti mogao raditi, a za ostale se to ne može reći.

Dva tjedna su dovoljna da Hajduk dovede još jednog stopera u klub koji može istinski zaoštriti konkurenciju, ali izjava sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa kako će se do kraja prijelaznog roka nastaviti pratiti situacija s Awaziemom ne sugerira da on i ostatak struke smatraju da im je pojačanje potrebno odmah i sada. A itekako im je potrebno. Hajdukova sezona se lomi odmah u ovim ljetnim mjesecima – jer koliko god je prvenstvo dugo, Europa se igra sada i bliska budućnost kluba ovisi o tome hoće li Hajduk napokon uspjeti ući u skupine Konferencijske lige. Od nagrada i matchday prihoda bi Hajduk sigurno zaradio više od 8 milijuna eura što je novac koji znači razliku između zadržavanja kompetetivne ekipe i prodaje najvrjednijih mlađih igrača.

Jasno je da Hajduk nema moć dovesti sve igrače koje želi odmah na početku priprema, ali ako će se kompletiranje momčadi čekati do 31.8., to sve može biti uzaludno ako se ne uđe u europske skupine. Prošlo ljeto se tako čekalo famoznu šesticu koja nikad nije došla, a Hajduk je imao ogromne probleme na početku sezone jer je Marco Fossati bio ozlijeđen i jednostavno nije bilo nikoga tko bi mogao efikasno igrati tu poziciju zbog čega je patila igra i rezultat cijele momčadi. Ljudi u klubu su tu mogli naučiti važnu lekciju o tome da se ekipa mora kompletirati na vrijeme, a nama ostaje vidjeti je li ta lekcija usvojena ili će se opet pričati o kružnom toku.

Komentari

Povezano