Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Odlazak tihog junaka Hajduka

Kada odete na Hrvatski jezični portal i utipkate pojam „požrtvovan“, dobit ćete sljedeće objašnjenje ove riječi: „koji dužnostima udovoljava ne bojeći se žrtava, vrlo predan“. Upravo se ovim pojmom može opisati igrač kojeg je Hajduk potpisao 1. srpnja 2021. godine.

Riječ je o Janu Mlakaru, Slovencu koji je tada potpisao ugovor do 2025. godine. Mlakar je u klub došao kao drugi najbolji strijelac Slovenske lige gdje je bio centralni napadač Maribora koji ga je doveo na posudbu iz Brightona. Nakon što je posudba istekla, u Brightonu nisu računali na njega te je došao u Hajduk i bio bitan član momčadi koja se nalazila na uzlaznoj putanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doveden kao napadač, većinom igrao na krilu

Sezonu prije dolaska Mlakara, Hajduk je jedva izborio poziciju koja ga vodi u kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Na ljeto se počela slagati ozbiljna momčad gdje su osim Jana došli Filip Krovinović, Josip Elez i Dario Melnjak. Osim pojačanja u igračkom kadru, u klub je došao i Jens Gustafsson kao novi trener.

Gustafsson je postavio Mlakara kao centralnog napadača te je iza njega igrao glavni igrač kluba Marko Livaja. U službenom debiju protiv Lokomotive, Mlakar je pokazao o kakvom je odličnom centralnom napadaču riječ; Slovenac je postigao 2 pogotka, kreirao jednu veliku šansu i osvojio 5/6 duela. Jedna od najvećih snaga Mlakara je fantastična kretnja bez lopte koja mu omogućava da ulazi u izgledne šanse za pogodak. Protiv Lokomotive je postigao dva pogotka, ali imao je također nekoliko promašenih prilika te je u samom debiju bilo vidljivo da Jan može biti jedan od najboljih golgetera u HNL-u.

Kako je vrijeme odmicalo, treneri i igrački kadar su se mijenjali te se počela mijenjati Mlakarova pozicija. Marko Livaja je postao centralni napadač i Jan više nije bio prva opcija u vrhu napada. S obzirom na to da je Livaja većinu vremena zdrav i rijetko izlazi s terena, Mlakarova minutaža kao centralnog napadača je postajala sve manja. Kada je još Nikola Kalinić došao u klub, na Slovenca se kao napadača skoro pa i nije računalo.

Njegova nova pozicija je bila lijevo krilo. Veliki nedostatak njegove igre na krilu je bio što nema kvalitetan dribling niti je u stanju proigrati svoje suigrače. Da mu ova dva segmenta igre nisu jača strana pokazuju i brojke. Prema podacima SofaScorea, Mlakar je prošle sezone u HNL-u imao samo jednu asistenciju, dvije kreirane velike prilike i 0.4 ključna dodavanja te je upućivao samo jedan centaršut po utakmici uz točnost od 22%. Što se tiče driblinga, u prosjeku je imao 0.5 uspješnih driblinga po utakmici. Kada bi se ove brojke usporedile s Emirom Sahitijem, jasno je koji od ova dva igrača je predviđen da igra na krilu. Sahiti je kreirao tri puta više velikih prilika, imao tri puta više ključnih dodavanja po utakmici, tri puta više točnih centaršuteva po utakmici te je imao 1.1 uspješan dribling po utakmici više od Slovenca.

Mlakar također nema kvalitetan udarac s distance. U dvije sezone provedene u HNL-u, nikada nije postigao pogodak van kaznenog prostora. Svi njegovi golovi su došli unutar kaznenog prostora iz pozicija koje najčešće okupiraju centralni napadači.

Druga violina Hajdukovog napada

Krilo je bilo daleko od idealne pozicije za Mlakara, ali on se nikada nije bunio te je i dalje pružao solidne partije. Za jednog napadača je imao impresivnu igru u obrani te je uvijek znao prepoznati gdje se treba postaviti na terenu s obzirom na to gdje se nalazi Livaja i Melnjak koji ima tendenciju otići u napadačku trećinu. Unatoč nedostatku driblinga i mogućnosti da proigra svoje suigrače, Mlakar je svejedno bio drugi najbitniji igrač u napadu. U napadu bi s lijevog krila ulazio u sredinu terena te je svojim golovima značajno doprinio igri Hajduka. U prethodne dvije sezone je bio drugi najbolji strijelac Hajduka; samo je Livaja postigao više pogodaka i imao više udaraca po utakmici. Prošle sezone je Mlakar postigao 11 pogodaka u ligi, niti jedan iz kaznenog udarca. Kada bi se gledali samo golovi iz igre, Livaja bi prošle sezone imao samo dva gola više od Slovenca u HNL-u.

Kako dalje bez Mlakara?

Nakon 81 nastupa u kojima je postigao 21 pogodak i osvojio dva Kupa, Hajduk je prodao Mlakara u Pisu. Talijanski drugoligaš je navodno izdvojio 3.5 milijuna eura što nisu bezazleni novci, ali klub je ipak ostao bez svog drugog najboljeg strijelca koji je odlično surađivao s Livajom te je njegove golove potrebno nadoknaditi. Odlaskom Mlakara se dodatno stanjuje roster na krilnim pozicijama te će Hajduk morati kupiti minimalno jedno kvalitetno krilo. Osim problema na krilu, potencijalnom ozljedom Livaje bi Hajduk bio u ogromnom problemu. Ne samo da bi najbolji igrač kluba bio ozlijeđen, momčad Ivana Leke više ne bi imala niti jednog dokazanog napadača u rosteru. Trenutno je osim Livaje jedini seniorski centralni napadač u klubu 20-godišnji Filip Čuić koji je za Radomlje prošle sezone u prvenstvu postigao 4 pogotka u 22 nastupa.

Uvijek kritiziran zbog onog što nije, nikad pohvaljen zbog onog što je

Mlakar je mogao biti prodan za veće novce u bolji klub da je konstantno igrao centralnog napadača na kojem je mogao davati minimalno 15 ligaških golova po sezoni. Igrama na lijevom krilu je žrtvovao svoj vlastiti razvoj kako bi pomogao momčadi. Uvijek je bio požrtvovan te za to nikada nije dobio pohvale koje je zaslužio.

Unatoč tome što je igrao van svoje pozicije, rijetki se napadači Hajduka u posljednjih 10 godina mogu pohvaliti da su za „Bile“ osvojili dva trofeja i postigli dvoznamenkasti broj golova u jednoj sezoni HNL-a. Njegovim odlaskom u Pisu je Hajduk ostao bez svog tihog heroja koji je učinio sve što je mogao za momčad s Poljuda te će se Hajduk morati pojačati ozbiljnim igračima ako ga želi nadoknaditi.

Komentari

Povezano