Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Ollie Watkins: Neočekivani igrač sezone

Ollie Watkins drugi je strijelac Premier lige ove sezone s 18 postignutih golova te jedini igrač u najjačoj ligi svijeta s double-double (18 golova i 10 asistencija) učinkom. Englez nije član Big Six momčadi, već krucijalni igrač posrnulog velikana, Aston Ville. Momčad koja je sedam puta osvajala domaće prvenstvo i jednom bila prvak Europe previše je vremena provela u hibernaciji. Ipak, dolaskom Unaija Emeryja žive najljepše dane svoje moderne povijesti, a centralna je figura 28-godišnji engleski napadač.

Do uspjeha okolnim putem

Priča Ollieja Watkinsa ni po čemu nije tipična za engleskog nogometaša. On je proizvod škole Exeter Cityja, no ni u njihovu akademiju nije uspio ući iz prvog pokušaja – kada je imao devet godina nije prošao selekciju. Ni seniorski počeci u Exeteru nisu bili lagani, uglavnom je ulazio s klupe i imao ograničenu minutažu, a s 19 godina nije upao na popis od 24 igrača za pripreme. Nakon nekog vremena se dobrim igrama izborio za mjesto u prvoj postavi i postao najbolji igrač kluba četvrte engleske lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istim su godinama Raheem Sterling, Phil Foden, Marcus Rashford, Bukayo Saka, Jadon Sancho i ostali bili udarni članovi najvećih ekipa. Watkins je naspram njih potpuni autsajder – puno bliže Jamieju Vardyju nego zlatnim mladićima reprezentacije.

Njegov potencijal je bio neupitan, čemu svjedoči podatak da ga je 2017. godine Brentford (tada u Championshipu) doveo izravno iz četvrte lige za iznos koji se do kraja njegova boravka popeo na preko sedam milijuna eura i tako postao uvjerljivo najskuplji transfer u povijesti League Two.

Tri godine je Watkins proveo u Brentfordu i pružio neke sjajne partije, osobito u svojoj posljednjoj sezoni kada je bio proglašen najboljim igračem lige. Ipak, s 24 godine Watkins je još uvijek bio u drugom rangu engleskog nogometa i na kraju sezone s Brentfordom izgubio finale playoffa za Premier ligu. Povijest se ponovila – i u Exeteru je izgubio finale doigravanja za rang iznad, no Watkins je do tada već navikao na prepreke.

Najskuplji transfer u povijesti Aston Ville

Bez obzira na gorak poraz s Brentfordom, njegove igre nisu mogle proći nezapaženo. Pitanje je kako bi se stvari razvile da na klupi Aston Ville nije sjedio Dean Smith – trener koji ga je prvotno doveo u Brentford. Smith je inzistirao na njegovu dolasku, čak ako je to značilo da će oboriti klupski transfer-rekord za igrača koji s 24 godine još nije upisao niti jedan nastup u najvišem rangu. Za izdašna 34 milijuna eura Watkins je konačno prešao u Villu u ljeto 2020. godine.

Foto: Guliverimage / AP Photo / Rui Vieira

Skepsa se nadvila nad klubom koji je sezonu prije za dlaku izbjegao ispadanje iz Premier lige. Za jedan jedini bod Villa je nadmašila Bournemouthov konto od 25 bodova, a podsjećamo da je jedan od rijetkih bodova Ville te sezone došao u kontroverznom remiju protiv Sheffield Uniteda. U utakmici koja je završila 0:0 linijska tehnologija nije radila i tako čisti pogodak Sheffieldu nije bio priznat. Suluda intervencija sreće i slučajnosti spasila je Lavove, a oni su odgovorili tako što su doveli Watkinsa za 34 milijuna eura?

Srećom, njegova prva sezona u klubu razuvjerila je apokaliptična predviđanja. U 37 utakmica zabio je 14 golova i asistirao pet puta, a ako zbrojimo učinak iz njegove prve tri sezone u ligi dolazimo do sljedećih brojki: 109 nastupa, 40 pogodaka i 11 asistencija. To je respektabilna statistika, no navijači Ville su nastavili gajiti određenu dozu skepse.

Sve što je Watkins radio bilo je – dobro. No za najskuplji transfer i igrača koji nije mladić očekivali su više. Engleski je napadač pokazao fantastičnu izdržljivost i spremu – gotovo se nikad nije ozljeđivao, radio je nevjerojatno puno bez lopte i generalno bio prilično kompletan igrač. To se ispostavilo kao problem za njega – u svim je sustavima morao raditi previše toga, bio je dobar, ali nedorečen. Sve dok mu savršenu ulogu nije pronašao Unai Emery.

Unai Emery – transformator Ville i Watkinsa

Emery je Villu u jako kratkom roku podigao na nevjerojatnu razinu. Brzo je implementirao svoj sustav i doveo igrače u kontekst koji im odgovara, pokazavši tako što mogu u pravoj okolini. Ne može se dovoljno istaknuti od kakve je pomoći to bilo Ollieju Watkinsu koji je pod Emeryjem jednostavno drugi čovjek.

Podaci: Sofascore, FBref; Grafika: Marko Štrkalj

Gornja grafika pokazuje usporedbu Watkinsovih sezona 21/22 (lijevo) i 23/24 (desno). Odmah se da primijetiti da sada engleski napadač ne okupira primarno poziciju lijevog krila – sada igra u potpunosti centralno, kao napadač. Emery ga je djelomično rasteretio obaveza s loptom – sada ima manje dodira i dodavanja po utakmici i više se ne mora izvlačiti u koridore i tražiti loptu dok je ispred njega pravi napadač. Sada je taj napadač i fokalna točka – on. Značajno mu je porastao broj udaraca, pogodaka, asistencija, ključnih dodavanja i kreiranih velikih prilika. Puno veći obujam svog posla Watkins sada obavlja tamo gdje je najopasniji – ispred protivničkog gola.

Nije ta tranzicija protekla bez rizika. Watkins nije bio poznat kao pretjerano efikasan finišer, dapače, bio je blago ispodprosječan. Ove sezone i to je došlo na svoje mjesto – izgradio je veliku razinu samopouzdanja i u prilike ulazi veoma lako. Već sada u ligi ima broj očekivanih golova od 15.12, dok je pretprošle sezone u četiri utakmice više upisao 11.50. Pred golom djeluje puno mirnije, a i sam navodi kako je veliki fokus stavio na kretanje bez lopte i dolazak u opasnu situaciju.

Ključan faktor u ovoj preobrazbi bio je i kadar koji ga sada okružuje. Sjajno se nadopunjava s Moussom Diabyjem i Leonom Baileyjem, koji mu profilno punom više odgovaraju od npr. Dannyja Ingsa i Emiliana Buendíe. Brzina i okomitost novih suigrača otvaraju mu dodatan prostor, ali i mogućnost da on njih razigra. Sve se to skupa pretočilo u sezonu za pamćenje, a kako njegove brojke izgledaju u usporedbi s konkurencijom možemo vidjeti na donjem grafu.

Podaci: Sofascore; Grafika: Marko Štrkalj

Villin napadač nalazi se u samom ligaškom vrhu s odabranim društvom. Igračima s manjom minutažom brojke može dodatno napuhati per 90 metrika, ali i s tim u vidu Watkins je među najboljima. Ako ne računamo golmane, deseti je igrač po broju odigranih minuta u cijelom natjecanju, a samo su dva napadača (Dominic Solanke i Jarrod Bowen) ispred njega. Osim što je skupio impresivan broj golova i asistencija, njih čak 17 je bilo za izjednačenje ili minimalno vodstvo – kada treba, on je tu. Svoj je učinak s četiri pogotka imao i u Konferencijskoj ligi gdje se otvara prilika za osvajanje europskog trofeja, što bi bio sjajan zaključak ove sezone.

Iako su mu naizgled defenzivne brojke u padu, to ne znači da njegova uloga u obrani jenjava. Jednostavno ne ulazi u toliko izravnih duela, ali ima drugu, jako odgovornu ulogu. Watkins predvodi presing Aston Ville, a s obzirom na to koliku težinu Emery pridaje tom segmentu igre, jasno je da u Engleza ima puno povjerenja.

Ollie Watkins u pritisku na stopera

U 4-4-2 sustavu on je udarna igla koja usmjerava pritisak i postavlja intenzitet. To je idealno okružje u kojem njegove fizikalije mogu doći do izražaja, što je Emery i prepoznao. Napadač više nije onaj kojeg se ne može uklopiti, već onaj oko kojeg se sustav gradi, a svojim je dugogodišnjim trudom i predstavama to zaslužio.

Priča sa sretnim krajem

Ollie Watkins nije imao lagan put, no zato su plodovi njegova uspjeha još slađi. Krajem ove godine proslavit će 29. rođendan i u periodu kad dobar broj napadača stagnira ili pada, on izgleda nikad bolje. Aston Villa se bori za mjesto u Ligi prvaka, a dobre šanse imaju i za europski trofej već sada. Watkins je u toj priči protagonist, a u ligi drži tron s najvećim zbrojem golova i asistencija. S Europskim prvenstvom na obzoru, život Villine zvijezde izgleda nikad bolje.

Komentari

Povezano