Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

One dolaze: Hrvatske vaterpolistice i njihova povijesno dobra godina

Iza hrvatskog vaterpola je briljantna 2024. godina. “Barakude” su se sa sva tri velika natjecanja vraćale s medaljama oko vrata osvojivši zlato na Svjetskom prvenstvu te srebra na Europskom prvenstvu i Olimpijskim igrama, u finalu Eurokupa smo gledali hrvatsko finale između Juga i Primorja u kojem su Dubrovčani očekivano došli do pobjede, dok je dvostruki uzastopni prvak Hrvatske splitski Jadran bio na pragu osvajanja Regionalne lige, no u finalu je izgubio od moćnog Novog Beograda.

Ipak, te priče i ti junaci su već dobili svoje itekako zaslužene naslovnice, no u ovom tekstu glavnu ulogu imaju njihove kolegice, odnosno hrvatske vaterpolistice iza kojih je povijesno dobra godina. Ne samo u seniorskom uzrastu, već i u mlađim kategorijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seniorke nes(p)retno ostale na korak od prvog plasmana na Svjetsko prvenstvo

Hrvatska seniorska reprezentacija je u siječnju ove godine nastupila na šestom prvenstvu Europe, a ono je bilo posebno iz tog razloga što se u potpunosti promijenio format natjecanja. Umjesto klasične dvije skupine po šest reprezentacija koje su podijeljene po potovima, ovog puta je došlo do proširenja natjecanja na 16 momčadi s time da je osam najboljih bilo u skupinama A i B te su te reprezentacije imale osiguran plasman minimalno u “lažnu osminu finala” bez obzira na broj bodova i mjesto u skupini. Prve dvije iz tih skupina bi izravno išle u četvrtfinale, dok bi trećeplasirane i četvrtoplasirane momčadi igrale protiv prve dvije iz skupina C i D gdje su se nalazile slabije rangirane reprezentacije.

Hrvatska je zahvaljujući osmom mjestu s Europskog prvenstva 2022. godine izborila tu tzv. prvu diviziju gdje su gotovo sve reprezentacije sama vaterpolska krema. Tako su “Barakudice”, inače reprezentacija složena od čak osam vaterpolistica koje su tinejdžerice uključujući i Neli Janković koja je tada imala tek 14 godina, igrale protiv Nizozemske, Grčke i Mađarske te ni u jednom susretu nisu imale šanse.

Za tako mladu reprezentaciju ključna je bila utakmica spomenute lažne osmine finala u kojoj su igrale protiv Srbije. Iako su Srpkinje vodile sa 7:4 poslije 17 minuta igre, Hrvatice spektakularnim preokretom i serijom od 7-1 dolaze do velikog trijumfa od 11:8 za drugo uzastopno četvrtfinale Eura. Najefikasnija u toj pobjedi je bila tada 16-godišnja Jelena Butić s četiri gola, a o njoj će se još mnogo toga čuti i napisati.

Četvrtfinale je donijelo ogled sa Španjolskom protiv koje se nije moglo te je završilo sa 17:6. Kako bi dočarali snagu tog kolektiva, dovoljno je reći da su 2024. godinu završili s europskim srebrom, svjetskom broncom i olimpijskim zlatom što su uspjesi, još uvijek, miljama daleko od Hrvatske.

Izabranice Brune Sabionija su se nakon toga našle u utakmicama za plasman od petog do osmog mjesta s time da je svako osim osmog mjesta vodilo na Svjetsko prvenstvo u Dohu. Nažalost, naše reprezentativke su doživjele poraze i od Francuske (12:10) i od Velike Britanije (11:9) čime su ostale bez povijesnog prvog plasmana na smotru najboljih svjetskih vaterpolskih reprezentacija koji bi zaokružio fantastičnu priču o napretku. Naročito boli taj poraz od Britanki jer su pokazale da apsolutno zavrjeđuju odlazak na Svjetsko prvenstvo čime bi ispisale ogromnu stranicu povijesti hrvatskog ženskog vaterpola s obzirom na to da su imale vodstvo od 9:7 samo sedam minuta prije kraja dvoboja, no više nisu postigle niti jedan gol i ta prilika je otišla u nepovrat.

Foto: HVS

Briljantno ljeto mlađih kategorija uz najveće uspjehe ikada

Već prošle godine su one najmlađe uzrasta do 15 godina dale naslutiti kako se polako približavamo onim najboljima. Na Europskom prvenstvu u Zagrebu su tijesno poražene s 15:13 u duelu za peto mjesto protiv Nizozemske, a na tom su se turniru istaknule Lara Srhoj i Neli Janković koje su bile odgovorne za 57 od 90 pogodaka i obje će zasigurno dugi niz godina biti udarne članice seniorske reprezentacije. Upravo je Srhoj bila najbolja strijelkinja prvenstva s 34 gola.

Što se ovogodišnjih nastupa tiče, najbolji rezultat u povijesti neke hrvatske ženske vaterpolske selekcije na svjetskoj smotri su ostvarile vaterpolistice uzrasta do 16 godina. One su na Svjetskom prvenstvu u turskoj Manisi zauzele četvrto mjesto što je za tri mjesta bolji rezultat nego dvije godine ranije, a samim ulaskom u polufinale su učinile nešto što nijedna reprezentacija dosad nije uspjela.

Sve je krenulo pobjedama nad Njemačkom i Francuskom u okviru grupne faze nakon čega su u osmini finala porazile Kanadu s 11:8, a onda su pale i snažne Nizozemke s 8:6 čime su im se izabranice Hrvoja Kundida osvetile za poraz u susretu za peto mjesto Eura otprije godinu dana. Nažalost, do prve medalje ikada za ženski vaterpolo u Hrvatskoj nisu uspjele doći jer su u polufinalu izgubile od Mađarske s 18:13, dok je za broncu bolja bila Australija rezultatom 13:10. Ponovno su fenomenalne bile Srhoj i Janković koje su s 21 i 18 golova bile najefikasnije u redovima Hrvatske, a Srhoj je i uvrštena u najbolju postavu turnira.

Ljeto je zaokruženo novim velikim uspjehom i četvrtim mjestom U19 reprezentacije na Europskom prvenstvu u Zagrebu. Ta reprezentacija se zapravo sastoji od najboljih iz U16 reprezentacije, dvije-tri igračice koje imaju 17 ili 18 godina i kucaju na vrata seniorki te još sedam reprezentativki koje su nastupale na seniorskom Euru. Velika većina ovih igračica se nalazi u i oko reprezentacije još od Europskog prvenstva za vaterpolistice uzrasta do 15 godina iz 2019. godine gdje su bile šeste.

Nakon očekivanog poraza od Mađarske na otvaranju turnira (14:5) i očekivane pobjede nad Francuskom (20:7), mlade hrvatske vaterpolistice su u trećem kolu i dvoboju za izravan plasman u četvrtfinale senzacionalno svladale Grčku rezultatom 14:13 i to tako što su nadoknadile -3 pet i pol minuta prije kraja. Gotovo identična selekcija Grčke ih je samo godinu dana ranije na Euru s 13:5 svladala na Europskom prvenstvu uzrasta do 17 godina, no sada je izbornica Mia Šimunić na raspolaganju imala najbolju igračicu prošle sezone Prvenstva Hrvatske Ivu Rožić (četiri pogotka), Doru Kangler (dva pogotka) i Laticu Medvešek (šest obrana). Sve tri vaterpolistice su bile stožerne članice seniorske reprezentacije na Europskom prvenstvu s početka godine.

Nisu se zaustavile samo na tome već su otišle i korak dalje svladavši ponovno Nizozemsku s 9:7 na pogon Rie Glas i Jelene Butić koje su postigle po tri pogotka s time da je 75 sekundi prije kraja bilo i 9:5. Polufinalni dvoboj protiv snažne Španjolske koja je do polufinala stigla uz četiri pobjede i gol razliku 66:29 je ponudio vrlo vjerojatno najbolju četvrtinu bilo koje hrvatske selekcije ove godine.

Naše djevojke su od početka utakmice bile u zaostatku koji je tijekom druge i treće četvrtine dosegnuo i -4, međutim nakon gola Julije Cereijo Gassol za 11:7, uslijedio je niz Hrvatske od četiri uzastopno postignuta pogotka za izjednačenje na 11:11 samo minutu prije kraja. Nažalost, Isabel Piralkova Coello je u sljedećem napadu realizirala igrača više i tako uvela Španjolke u finale u kojem su s 10:9 porazile Mađarice za novo zlato. 19-godišnja Piralkova je samo dvadesetak dana ranije postala olimpijska pobjednica.

Možda i najbolji pokazatelj napretka vaterpola za žene u Hrvatskoj je baš taj sraz sa Španjolkama. Prije dvije godine, na Europskom prvenstvu do 19 godina, Španjolska je pobijedila Hrvatsku s 18:6, a iste te godine je na Svjetskom prvenstvu do 18 godina bilo 17:3 za Španjolke. A sada pobjeda Španjolske kroz iglene uši…

Kao da su u tom pokušaju preokreta u polufinalu dale sve od sebe, hrvatske U19 reprezentativke dan poslije nisu imale nikakve šanse protiv Grkinja koje su prethodno svladale u grupnoj fazi natjecanja. Ovog puta su teško stradale s 18:8 te nisu uspjele doći do prve medalje za hrvatski ženski vaterpolo.

Za samo 12 dana kreće nova avantura za mlade hrvatske vaterpolistice, a riječ je o Svjetskom prvenstvu uzrasta do 18 godina koje će se održati u kineskom Chengduu. Na tom će se natjecanju Hrvatska naći po drugi put nakon što je prije dvije godine u Beogradu zauzela deveto mjesto, a u prvoj fazi natjecanja ih očekuju utakmice protiv Tajlanda, Kanade i Južnoafričke Republike. S obzirom da se nalaze u drugoj jakosnoj skupini, za plasman u “lažnu osminu finala” moraju biti među prve dvije reprezentacije skupine.

Vaterpolo za žene u Hrvatskoj sustavno raste, a nova generacija budi nadu kako je moguć odlazak na Olimpijske igre u Los Angeles 2028. godine

Hrvatska vaterpolska ženska reprezentacija iz godine u godinu napreduje u svim segmentima igre i u svim kategorijama, a to nije plod slučajnosti i instantnog dizanja već je plod sustavnog, a važno je napomenuti i domaćeg rada, pa tako i ustrajnosti vaterpolskih entuzijasta. Kada znamo koliko je limitiran “bazen” vaterpolistica odakle se vuku igračice za reprezentaciju, ovi uspjesi dodatno dobivaju na snazi pošto se borimo s europskim silama poput Španjolske, Mađarske, Nizozemske i Grčke koje imaju na desetke tisuća registriranih vaterpolistica.

U novu sezonu domaćeg klupskog prvenstva kao braniteljice naslova ulaze vaterpolistice splitskog Jadrana koje su prošle sezone po prvi put u povijesti kluba podignule pehar namijenjen prvakinjama Hrvatske. One su u majstorici finala s 10:7 svladale Mladostašice čime su prekinule njihovu dominaciju od sedam uzastopnih titula i 11 od posljednjih 12, a i zaustavile seriju poraza. I one su jedan od pokazatelja sustavnog rasta. U sezoni 2021./22. su u finalu izgubile s 2-0, u sezoni 2022./23. s 2-1, dok su sezonu 2023./24. završile kao prvakinje.

Kako i sam trener Jadrana, proslavljeni hrvatski vaterpolist Aljoša Kunac, tvrdi, nedostaje im više jačih utakmica. Kada pogledamo roster seniorske reprezentacije, 12 od 13 djevojaka dolazi iz Mladosti i Jadrana, dok samo rezervna vratarka Natasha Trojan Jimenez igra u rodnoj Španjolskoj. Ipak, rosteri U16 i U19 reprezentacija imaju par igračica Juga, Bure i Viktorije stoga je upravo širenje konkurentnosti na domaćem klupskom nivou sljedeći korak za hrvatski ženski vaterpolo na putu ka potpunoj konkurentnosti na seniorskom reprezentativnom nivou.

Olimpijske igre u Parizu su iza nas, a novi olimpijski ciklus kreće. Četiri godine do Los Angelesa se sada možda čine daleko, no brzo će proći te će baš tada naša zlatna vaterpolska generacija stasati i uz iskustvo od 3-4 velika natjecanja u seniorskoj konkurenciji, nije nemoguće da će se priključiti košarkaškoj, rukometnoj i odbojkaškoj reprezentaciji na popisu hrvatskih ženskih loptačkih reprezentacija koje su nastupile na najvećoj sportskoj pozornici.

Komentari

Povezano