Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Osijekov suparnik koji je devet puta u 14 godina gubio u doigravanju

Adana je grad smješten na samome jugu Turske, nedaleko od granice sa Sirijom i od Sredozemnog mora, u veoma plodnom nizinskom području. Grad poznat po kebabu je Foreign Direct Investment Magazine 2007. godine proglasio jednim od 25 gradova budućnosti.

Kao i većina gradova u Turskoj, u Adani je nogomet najbitnija “sporedna” stvar na svijetu. Njihov klub Adana Demirspor veći dio svoje povijesti proveo je po nižim ligama. No unatoč tome, Adana je tijekom boravka u drugoj i trećoj ligi bila u deset najgledanijih klubova Turske. Sada su njihovi vjerni navijači dočekali nove uspjehe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča o povratku Adane na prvoligašku scenu kreće 2009. Tada je lokalni poduzetnik Bekir Çinar postao predsjednik i pokušao vratiti voljeni klub u prvu ligu. Ipak, nakupio je ogroman dug od skoro pet milijuna lira te je na kraju počinio samoubojstvo 16. kolovoza 2010.

U oproštajnom pismu se ispričao navijačima što nije uspio vratiti klub gdje pripada. Također je rekao kako je uvidio da je Adanu nemoguće spasiti jer je ona ostavljena u mraku bez ikakve nade da tu ponovno dođe svjetlo.

Njegove zadnje riječi i dalje žive među navijačima. Poznata po svojoj lijevoj idelogoiji i borbi za radnička prava, njihova navijačka skupina Mavi Şimşekler (Plava munja) gaji prijateljske odnose sa navijačkim skupinama sličnih svjetonazora poput Livorna i St. Paulija.

Povijest ukratko

Adana Demirspor je osnovan 1940. od strane TCDD-a, odnosno turskih željeznica. To je samo jedan od 37 takvih klubova u Turskoj, ali Adana Demirspor je daleko najuspješniji. Njihovi ljuti rivali Adanaspor odvojili su se 1954. zbog političkih razlika unutar kluba.

1960. Adana Demirspor prvi puta u povijesti ulazi u prvu ligu. Tada je postala prvi klub van tri najveća grada Ankare, Istanbula i İzmira koja igra prvu ligu. Boravak je trajao jednu sezonu što je bio dobar pokazatelj onoga što ih čeka kroz čitavu povijest.

Na ponovni ulazak u prvu ligu čekali su do 1973. Pet godina kasnije igrali su svoje jedino finale Kupa gdje su izgubili 3:0 od Trabzonspora. Najbolji plasman im je iz sezone 1981./1982. kada su završili šesti. Dvije sezone kasnije su ispali i stvari više nikada nisu bile iste.

Ukratko: 1987. su ponovno ušli u prvu ligu, da bi tri sezone kasnije ispali u sezoni gdje su izgubili 10:0 od Bešiktaša. 1991. su ušli u prvu ligu, 1992. ispali, 1994. ušli, 1995. ispali. Shvatili ste poantu. Tijekom posljednjeg ispadanja 1995. zadnju pobjedu upisali su u rujnu. Nakon toga nisu igrali prvu ligu sve do sezone 2021./2022., ali do toga tek trebamo doći.

Pod vlasti gradonačelnika Adane Aytaça Duraka grad je doživio veliki gospodarski rast u ranim ’90-ima 20. stoljeća. No, njegov rad u Demirsporu nije bio tako uspješan. Pod njegovim vodstvom klub je ispao u treću ligu što im je bio i najteži period u povijesti. Paradoksalno, trening kamp je do nedavno nosio njegovo ime.

Jedinstevni učinak u doigravanju

Odlaskom Duraka počinje lov Demirspora na prvu ligu. Tu počinje nevjerojatna priča o čak devet poraza u doigravanju u 14 godina. 2006. u finalu doigravanja za ulazak u drugu ligu gube 5:1 od Giresunspora. U sezoni 2007./2008. u istoj fazi natjecanja porazio ih je Belediyespor kasnim pogotkom Hakan Arslana.

U sezonama 09./10. i 10./11. nakon Çinarove smrti, Demirspor je ponovno igrao finale doigravanja, no epilog je bio isti. Tek iz petog pokušaja 2012. ulaze u drugu ligu nakon što su s 2:1 porazili Fethiyespor.

U prvoj sezoni nazad u drugoj ligi su odigrali odlično i upali u doigravanje za prvu ligu. Tamo su poraženi s 3:1 od Manisaspora u polufinalu. Iduće sezone su za samo pet bodova izbjegli ponovno ispadanje u treću ligu. No, brzo su se vratili starim navikama.

U sezoni 2014./2015. Demirspor je bio drugi veći dio sezone i činilo se kako se napokon vraćaju u prvu ligu. Uslijedio je niz gdje su uzeli dva boda od mogućih 18 pa ih je ponovno zapalo doigravanje. Tamo su s 3:2 poraženi od Antalyaspora. Do sada ste vjerojatno shvatili kako ostatak ovog dijela teksta ide.

Iduće sezone su zapravo stigli do finala doigravanja. U polufinalu je nakon dvije utakmice svladan Elazığspor. Ipak, u finalu ih je u povratku u prvu ligu nakon 21 godine spriječio Alanyaspor. Nakon ruleta jedanaesteraca Alanyaspor je bio bolji s 4:2.

Uslijedile su dvije sezone borbe za ostanak pod palicom predsjednika Mehmeta Gökoğlua. Ponovno se nakupilo skoro 30 milijuna lira duga i nije izgledalo dobro. No, situacija je krenula na bolje 2018. pod predsjednikom Muratom Sancakom.

U sezoni koja je uslijedila ponovno su došli u njihovo omiljeno doigravanje. Tamo je u polufinalu čekao Hatayspor s kojim su u prvoj utakmici odigrali 0:0. U uzvratu u Adani bilo je 1:1 i Hatayspor je prošao dalje zbog tada i dalje važećeg pravila gola u gostima.

Nisu puno bolje prošli ni iduće sezone. Odličnim krajem sezone završili su treći te ih je čekalo novo doigravanje. Svladali su Bursaspor s 4:1 i ušli u finale doigravanja. Tamo su kao favoriti dočekali sraz s Fatih Karagümrükom. U stvarnosti je rezultat već bio odlučen.

Nakon 120 minuta igre bilo je 1:1 što je značilo da Adana Demirspor mora preko jedanaesteraca razbiti kletvu doigravanja. To im nije pošlo za rukom te je Fatih Karagümrük izborio svoju prvu promociju u prvu ligu u povijesti.

Konačan ulazak u prvu ligu i uspon

Sezona 2020./2021. konačno je označila ulazak Adane u prvu ligu. Uoči zadnjeg kola su oni, Giresunspor i Samsunspor imali 67 bodova, ali je Adana Demirspor bio prvi zbog najbolje gol razlike. Ovoga puta nisu prosuli sve u zadnjem kolu te su uvjerljivom 4:1 pobjedom nad Menemenom potvrdili ulazak u prvu ligu.

Prva sezona u najvišem turskom rangu nakon 26 godina bila je točno onakva kakvu su priželjkivali. Mirno su krstarili sredinom tablice te su na kraju završili deveti. Izbjegnuta je borba za ostanak i stvoren je temelj za iduću sezonu.

Taj temelj su sjajno iskoristli jer su došli do svog najboljeg plasmana u povijesti kluba, četvrtog mjesta. Predvođeni Marokancem Younesom Belhandom koji je imao 12 golova i sedam asistencija te sjajnom podrškom navijača, uspjeli su izboriti prvi nastup u Europi u povijesti kluba.

Iz Demirspora nisu htjeli biti samo prolaznici u europskim natjecanjima pa su se dodatno pojačali. U klub su za ukupno šest milijuna eura došli Henry Onyekuru iz Olympiacosa i Andreaw Gravillon iz francuskog Reimsa.

Također, u klub je iz Australije doveden i jedan od najboljih portugalskih igrača u povijesti Nani. U Demirsporu se krije i jedno poznato HNL ime. Riječ je o bivšem igraču Gorice Cherifu Ndiayeu koji je ovoga ljeta došao u Demirspor i zabio Cluju za prolazak u treće pretkolo.

Zato Osijek večeras u Adani na Yeni Adana Stadyumu čeka jako težak posao. Preko 33 tisuće vjernih navijača Demirspora će od prve minute gurati Demirspor prema drugoj europskoj pobjedi u povijesti.

Osijek treba preživiti početni nalet Turaka koji će sigurno krenuti svom snagom. Ako uspiju u tome, idućih 150 minuta ovog dvomeča će biti utoliko lakše za hrvatskog predstavnika. No, ako kola rano krenu nizbrdo, bit će ih iznimno teško vratiti na pravi put.

Komentari

Povezano