Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Ovakvom je Liverpoolu Alisson prijeko potreban

Utakmica Manchester Cityja i Tottenhama je prošle nedjelje bila glavni mamac ako ste morali odabrati samo jednu utakmicu Premier lige koju želite pogledati. I ne bi to bila pogrešna odluka jer nam je taj susret pružio sve što većina voli vidjeti u jednoj nogometnoj utakmici.

Međutim, nekoliko sati prije je odigrana slična utakmica, barem kada pričamo o rezultatskoj neizvjesnosti i preokretima, a radi se o onoj Liverpoola i Fulhama koja je završila rezultatom 4:3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to poprilično neočekivani rezultat jer je Liverpool do tada na Anfieldu bio bezgrešan. U šest utakmica su upisali isto toliko pobjeda te su primili samo dva gola, a zabili njih 17. Fulham je pak kao gost do tada odigrao sedam utakmica pri čemu su slavili samo jednom, a pri tome zabili tek šest pogodaka.

Sve je ukazivalo k tome da ćemo gledati utakmicu kao što su bile one nedavne na Anfieldu kada je Liverpool s 3:0 tukao Nottingham Forest ili Brentford, no situacija je bila kudikamo drugačija od tih. Fulham je u jednom trenutku vodio s 3:2 te je tvrđava zvana Anfield drhtala. Sjajnim golovima Watarua Enda te Trenta Alexandera-Arnolda je Liverpool ipak održao svoj niz domaćih pobjeda, no ako je nešto bilo jasno u ovoj utakmici, to je koliko ovakvom Liverpoolu nedostaje Alisson Becker.

Liverpoolove utakmice često znaju otići u sferu apsolutnog kaosa. Do toga dolazi uglavnom zbog nedostatka veznog igrača koji zna braniti tranzicije ili izostanka veće defenzivne kvalitete u zadnjoj liniji pored one Virgila van Dijka. Upravo u takvom kaosu se kao konstantna iskazao Alisson.

Brazilac se isprofilirao u vjerojatno najkompletnijeg golmana na svijetu. Gotovo pa da nema golmana koji je istovremeno pri vrhu nekoliko lista, bilo da pričamo o samoj kvaliteti branjenja ili o danas kod golmana sve bitnijoj igri nogom.

Prema postotku obranjenih udaraca, nema boljeg golmana u ligi ove sezone od njega. Na prvom je mjestu sa 79,3% te je ispod sebe ostavio Onanu, Popea, Vicarija i Lena. Kada pak gledamo broj spriječenih golova, metrika koja zbraja koliko je golova neki golman spriječio sudeći prema kvaliteti šanse koju je imao protivnički igrač, i tu je Alisson visoko s brojkom od 3,4. Ispred njega su Neto (3,5), Onana (3,7) i Kaminski (6,3).

Alisson je u top 5 i po broju defenzivnih akcija izvan 16 metara, ali i po prosječnoj udaljenosti od gol-linije prilikom izvođenja takve akcije. Kada zbirno uzmemo sve ove podatke, možemo vidjeti kako je Alisson jedini golman koji se nalazi u top 5 u svemu od navedenog, a ima tu i još nekoliko kategorija koje možemo ubaciti kako bi mu dodatno ojačali sliku.

U utakmici protiv Cityja je Alisson osjetio bol, a ubrzo se saznalo da se radi o ozljedi koja će ga držati van terena nekoliko tjedana. Jedna je procjena da se vraća za utakmicu protiv Manchester Uniteda 17.12., no druga je da ga neće biti do kraja kalendarske godine što bi značilo da će ukupno propustiti devet utakmica, od čega su prošle već dvije, ona u Europa ligi s LASK-om te ova s Fulhamom.

U periodu koji je za svaki premierligaški klub uvjerljivo najluđi s obzirom na broj utakmica koje moraju odigrati u kratkom roku, Liverpool će se morati osloniti na irskog golmana Caoimhina Kellehera. Kelleher je ove sezone već upisao više nastupa nego li čitave prošle sezone, ponajviše zbog Europa lige u kojoj igra kao prvi golman.

Iako je Liverpool upisao pobjedu u svakoj utakmici u kojoj je Kelleher igrao, osim u onoj protiv Toulousea, problem je što je i u tim pobjedničkim utakmicama uglavnom primao gol. Kao što je primio sada tri protiv Fulhama, zabijali su mu i Leicester i Bournemouth u FA kupu, kao i LASK i Toulouse u Europa ligi.

Jürgen Klopp je jasno dao do znanja da ne želi izgubiti Kellehera te da smatra kako malo koji klub u ligi, čak i u Europi, ima tako dobru rezervnu opciju za svog prvog golmana kao što to ima Liverpool. Sam Kelleher je pak izjavio da bi volio biti prvi golman negdje, ali i da bi se volio iskazati u Liverpoolu kada za to dobije priliku.

I dok se irski golman uistinu čini kao solidna rezervna opcija, sasvim je jasno kako je Alisson potpuno drugi svijet. Kelleher može djelovati samopouzdano, no realnost je da smo u zadnje dvije sezone vidjeli možda jednu do dvije utakmice u kojoj je izgledao stabilno. Niti ova zadnja utakmica protiv Fulhama nije djelovala kao da je Liverpool s njim siguran.

Problem je što trenutni stil igre ima svojih mana, koliko god da on trenutno činio Liverpool konkurentom za naslov, a da je takve mane možda i najbolji golman svijeta do sada vješto sakrivao. Utakmica protiv Brentforda je komotno mogla završiti s pokojim golom u mreži Liverpoola da nije bilo Alissona. Kao što je i Newcastle mogao ipak izvući bod u onoj ludoj utakmici koju je s igračem manje odlučio Darwin Núñez, da nije udarac Miguela Almiróna izvukao brazilski golman.

Kada Alissona nema na golu te komotne pobjede bez primljenog gola ili pak s jednim primljenim golom se pretvaraju u kaos kakav smo vidjeli protiv Fulhama. Liverpool će i dalje biti favorit, i dalje će pobjeda u jednoj takvoj utakmici vjerojatno biti upisana, no napadački učinak će morati biti još efikasniji da izravna potencijalni manjak tih herojskih obrana. Ili će Kelleher u idućih mjesec dana morati kanalizirati svog momčadskog kolegu što se, prema dosada viđenom, ne čini kao izgledno, pogotovo ne toliko konstantno.

Komentari

Povezano