Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Pikado osvaja svijet

U tijeku je PDC Svjetsko prvenstvo u pikadu koje se održava u Alexandra Palaceu (popularno Ally Pallyu), a prekjučer je nažalost najbolji hrvatski igrač Boris Krčmar ispao, unatoč fantastično odigranom meču, od dvostrukog svjetskog prvaka Garyja Andersona koji je također bio na izvanrednoj razini te se zaista moglo uživati u njihovom dvoboju.

Itekako vrijedan spomena jest Krčmarov nastup na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu jer je postao prvim Hrvatom koji je došao do trećeg kola u povijesti ovog zabavnog sporta. Pikado se pokazao zaista zaraznim za praćenje i gledanje, naročito kada se igra na visokoj razini gdje se svaki promašeni izlaz, svaka lošija strelica kažnjava. Zbog navedenog, ovaj je sport zaslužio da se nešto i napiše o njemu, što možda i dodatno privuče ljude kako bi dali šansu ovom naizgled jednostavnom, a zapravo teškom sportu. No, hajdemo malo o povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pikado osim što je profesionalni sport, također je i tradicionalna “pub” disciplina kojom se ljudi masovno rekreativno bave po kafićima u partijama koje znaju trajati do dugo u noć. Moderni pikado izumio je stolar iz Lancashirea po imenu Brian Gamlin 1896. godine. Ipak, njegova povijest seže mnogo dalje. Pikado je započeo kao vojna zabava koja potječe iz Engleske tijekom srednjeg vijeka u prvih nekoliko desetljeća četrnaestog stoljeća. Igra pikada stara je oko 700 godina i u različitim oblicima postoji već jako dugo.

Postoje različite verzije priče, ali većina povjesničara slaže se oko nekoliko činjenica. One najbitnije su da je razvoj pikada kao igre nastao u Engleskoj tijekom Srednjeg vijeka oko 1300. godine, te da je započeo kao vojna zabava.

Ključne godine u razvoju popularnosti pikada kakvog danas znamo bile su rane 90-e godine 20. stoljeća. Naime, 1992. godine igrači vrhunske klase, uključujući sve prethodne pobjednike BDO (Britanska pikado organizacija) Svjetskog prvenstva u pikadu koji su još bili aktivni u igri, osnovali su WDC (sada PDC), a 1994. održali su svoje prvo Svjetsko prvenstvo. Dennis Priestley pobijedio je na inauguralnom natjecanju. PDC je organizacija koja je s vremenom dobivala na vrijednosti, a paralelno su rasle nagrade za natjecatelje i popularnost među publikom.

PDC (Profesionalna pikado korporacija) i WDF (Svjetska pikado federacija) su odvojene te je PDC ove godine obavijestio WDF da igračima koji su se kvalificirali za Svjetsko prvenstvo u pikadu u Alexandra Palaceu neće biti dopušteno natjecanje na WDF Svjetskom prvenstvu u Lakesideu. Za igrače bez PDC Tour Carda, moguće je kvalificirati se za oba Svjetska prvenstva na različite načine. Pitanje je samo hoće li se ikako uspjeti naći zajednički jezik, no to je druga priča, vratimo se na ono bitno.

Naizgled lak, ali težak za postati majstor u njemu

Pikado je prije svega zabavan sport kojeg je lako naučiti, no teško savladati. Nije jednostavno igrati pikado na vrhunskom nivou jer je za to potrebno puno treninga i mentalne snage. Zamislite da vam prosjek tri strelice iznosi preko 100 bodova, a vi pritom niste osvojili nijedan set. To može biti frustrirajuće i treba biti mentalno čvrst kako biste preokrenuli meč u svoju korist. Baš je prije dva dana Krčmar igrao sjajan pikado, no Anderson je s druge strane bio neumoljiv te je s razlogom bio jedan od glavnih favorita za osvajanje Svjetskog prvenstva ove godine.

Specifičnost ovog sporta je činjenica da se apsolutno svatko može baviti njime, što rekreativno, što profesionalno. Nisu bitne godine ni spol. Od opreme jedino morate imati nešto manji prostor, pikado ploču, strelice i dobru volju. Većina profesionalnih igrača osim što se natječe u pikadu radi i “obične” poslove. Simpatični Cameron Menzies je na Twitteru objavio sliku uz opis kako je u 11 ujutro radio s cijevima, a navečer u 20 sati nastupao na Svjetskom prvenstvu te mu je objava postala viralna.

S prvim pikado igrama se većina najčešće susrela kroz srednju školu, odlazeći na pića s ekipom u kafiće koji bi imali pikado aparate. Uostalom, pikado je jedan od sjajnih razloga za zvati nekoga na druženje, a rijetko tko takav poziv može odbiti jer zna da će na zabavan način provesti vrijeme.

Igrač ovisi isključivo sam o sebi i koliko može podnijeti pritisak protivnika, a ponekad i bučne publike oko sebe. Možemo reći da je pikado praktički “party” sport. Publika gleda, pije, pjeva i navija. To se može prakticirati bilo gdje gledajući pikado, bilo to na Svjetskom prvenstvu u Ally Pallyu ili običnim kafićima uz društvo. Mora se priznati da sport ima i dobru himnu.

Nakon toga treba nadodati kako u ovom sportu nema utjecaja sudaca ili ostalih čimbenika. Doduše može uletjeti pokoja osa i poremetiti protivnika, no to je maksimum.

Jedan od najvećih trenutaka pikada, a i općenito sporta se dogodio u prošlogodišnjem izdanju PDC Svjetskog prvenstva pikada u finalu kada je dvoje igrača bilo u prilici izaći s minimalnim brojem strelica ili popularno “nine darter”.

Fantastični komentatori, napetost iščekivanja te sjajna publika su upotpunili delirij kada je Michael Smith pogodio nine darter i nešto kasnije se okrunio titulom svjetskog prvaka svladavši legendarnog Michaela van Gerwena. To finale je doseglo dva milijuna gledatelja što je najgledanije finale u povijesti PDC-a.

Bio je to trenutak koji je već postao bezvremenski i koji će se iz godine u godinu vrtjeti na društvenim mrežama u ovo doba kada se igra Svjetsko prvenstvo kako bi se za sport zakačio koji gledatelj više.

Izvršni direktor PDC-a za medije Josh Gorton vjeruje da je ogroman porast popularnosti ovog sporta rezultat čitavog niza čimbenika, ali ne mogu se zanemariti pojedinačna rivalstva i sami karakteri igrača bilo da se radi o aktivnom dvostrukom svjetskom prvaku Peteru Wrightu koji je rekao da je brand sam po sebi ili o umirovljenom, ali najvećem igraču u povijesti pikada Philu Tayloru koji se čak 16 puta okrunio titulom svjetskog prvaka.

U posljednje vrijeme popularnost pikada raste. Rasprodane dvorane, masovno gledanje na televiziji koje je sada postalo globalno i nova generacija još darovitijih igrača pikada željnih međusobnog obračuna i slave njihove ekscentričnosti. Čini se kako najbolje od ovog sporta tek dolazi.

Trenutno na Svjetskom prvenstvu imamo dominantnog van Gerwena, dok je aktualni svjetski prvak Smith je ispao od Chrisa Dobeya. U osmini finala smo imali sudar generacija – aktualni juniorski svjetski prvak 16-godišnji Luke Littler je odmjerio snage s 56-godišnjim peterostrukim svjetskim prvakom Raymondom van Barneveldom i slavio uvjerljivo rezultatom 4:1 u setovima. Najveće iznenađenje prvenstva je zasigurno Brendan Dolan koji je izbacio glavne favorite za osvajanje prvenstva. Najprije je pobijedio protiv Gerwyna Pricea, a zatim Garya Andersona.

Dajte šansu ovom sportu

Krčmar nas je opet približio pikadu ovog božićnog perioda, a usput je ostvario i najbolji rezultat te pružio sjajne izvedbe. Ukoliko netko od cijenjenih pratitelja i čitatelja Ofenzive još nije pogledao nijedan meč, evo sjajne prilike. Sama je završnica Svjetskog prvenstva, a natječu se velika imena, a na vama je da date šansu pikadu i pogledate ga. Pogotovo mladog Littlera.

Velike su šanse da ćete se zaraziti napetošću ovog sporta, a usput i zabaviti. Ako niste upoznati s pravilima sporta, brzo ćete ih naučiti samo gledajući jer je princip jednostavan. Pikado je sport koji definitivno zaslužuje još veću popularnost i gledanost, a iz godine u godinu raste. Tko zna, možda se zarazite ovim sportom i odlučite pokušati se profesionalno baviti njime što vas skoro pa ništa ne košta.

Komentari

Povezano