Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Pongračić zaslužuje veću šansu u reprezentaciji

Europsko prvenstvo u nogometu doslovno nam kuca na vrata. Natjecanje najboljih europskih reprezentacija u Njemačkoj starta za mjesec i pol dana, a jedan hrvatski igrač svojom ovosezonskom formom ne bi trebao biti ignoriran od strane izbornika Zlatka Dalića. Riječ je o Marinu Pongračiću, koji za kruh ove sezone zarađuje u Italiji, a on sam i njegov Lecce u sjajnom su nizu u posljednjih nekoliko tjedana.

S tri pobjede i ukupno 11 osvojenih bodova u posljednjih šest prvenstvenih susreta, Lecce je momčad koja je jedno od ugodnijih iznenađenja talijanske Serie A ove sezone. Te tri pobjede su doduše došle protiv davljenika Salernitane, Empolija i Sassuola, ali upravo je Lecce prije dva mjeseca bio među tom družinom. Jedini poraz doživjeli su kod Milana, a remije su izvukli protiv Rome te u subotu protiv Monze, od koje su pogodak primili u 96. minuti. S trenutnim 13. mjestom ljestvice te 36 osvojenih bodova nakon 34 odigrana kola u potpunosti su nadmašili sva očekivanja, budući da su s proračunom za plaće nešto većim od 17 milijuna Eura daleko na dnu cijele lige, te da im sljedeći iznad njih Frosinone bježi za čak 6 milijuna Eura, odnosno više od trećine platnog budgeta Leccea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pongračić je u nastupio u svih gore navedenih šest posljednjih susreta, a u njima je prema aplikaciji Sofascore bilježio prosječnu ocjenu 7,12. Pritom je osvojio 12 od 17 duela na tlu te 9/19 u zraku, 25 puta očistio opasnost, osam puta presjekao loptu te pet puta blokirao udarac protivnika. Gotovo svaka izgradnja napada Leccea kreće od ovog 26-godišnjaka rođenog u njemačkom gradiću Landshutu, pa je tako u posljednjih šest susreta uputio 285 dodavanja prema svojim suigračima, od čega je 85,26% njih pronašlo svoju metu, a čak 52,38% dugih lopti bilo je precizno na solidnom uzorku od sedam pokušaja po utakmici.

Lecce kroz sezonu prima 1,44 pogodaka po utakmici i po tome su 14. momčad lige, a s Pongračićem na terenu primaju 1,38. Marin je, doduše, propustio tek dva susreta i to protiv Atalante nakon akumuliranih pet žutih kartona te protiv Intera nakon što je utakmicu prije toga zaradio isključenje, a u ta dva susreta Lecce je primio pet pogodaka. Kad smo već kod kartona, Pongračić je ove sezone skupio osam žutih, a to isključenje u susretu protiv Torina došlo je nakon što je skupio dva žuta.

U nekoliko statističkih kategorija Pongračić se kroz cijelu sezonu ističe među svim stoperima u ligi, pa je tako 5. u Serie A u presijecanjima, tek šest puta je predriblan tijekom sezone pa je u tome 9. u ligi, 10. je po preciznošću u dugim loptama, 11. u čišćenjima opasnosti, 16. u osvojenim zračnim duelima i 17. u tackleovima. Nije loše u konkurenciji 53 igrača na njegovoj poziciji koji imaju 60% ili više nastupa ove sezone.

Nekome tko je ove sezone pogledao 10-ak utakmica Leccea, dojam koji je Pongračić ostavio je veoma pozitivan. Osim što statistika pokazuje njegovu vrlo dobru igru u obrani, jednako tako dobro dirigira obranom, veoma je vokalan te posebice aktivan u raspoređivanju suigrača pri branjenju prekida. Očito je od trenera Luce Gattija, čijim je dolaskom sredinom ožujka i pokrenut pozitivan niz momčadi s juga Italije, dobio potpuno povjerenje, te mu Marin, kao i prijašnjem treneru Robertu D’Aversi vraća na terenu u istoj mjeri.

Foto: Screenshot (Twitter)

Pongračić je za reprezentaciju Hrvatske debitirao 11. studenog 2020. godine u prijateljskom dvoboju protiv Turske, a nakon toga je skupio još tri nastupa u prijateljskim susretima te dva u Ligi nacija. U Kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru dobio je tek jedan poziv za okupljanje, ali bez nastupa, jednako kao i u kvalifikacijskom ciklusu za predstojeći EURO.

Je li vrijeme da mu izbornik Dalić da malo veće povjerenje?

Još nismo sigurni hoće li Joško Gvardiol okupirati poziciju stopera ili lijevog beka, ove sezone malo lošiju formu ima Martin Erlić (čiji Sassuolo vjerojatno ispada iz lige) i s obzirom na gotovo nikad lošiji Ajax u kojem nastupa Josip Šutalo, Dalić ima razloga razmišljati o promjenama na stoperu. Kako Domagoj Vida vjerojatno ide na EURO više zbog stvaranja dobre atmosfere u svlačionici nego zbog igranja te na toplo-hladne nastupe Duje Ćalete-Cara i njegova Lyona, Pongračić bi se svakako trebao naći u malo većem fokusu našeg stručnog stožera.

Uz sve navedeno, ne trebamo zaboraviti ni činjenicu iskustva koje je Pongračić stekao ove sezone, boreći se s vrhunskim napadačima kao što su Lautaro Martínez, Marcus Thuram, Romelu Lukaku, Victor Osimhen ili Dušan Vlahović te iskusnim liscima poput Oliviera Girouda, Cire Immobilea i Duvána Zapate. Dodatan plus je i poznavanje gotovo svih reprezentativaca Italije te osmorice Albanaca koji su dio reprezentacije, a za kruh zarađuju na Apeninima.

Hoće li izborniku Daliću to biti dovoljno da na slučaju naše posljednje linije prijeđe preko svoga pravila da novi igrači jako teško upadaju u početnu jedanaestoricu, ostaje nam za vidjeti, a nestašluci iz prošlosti, koji su sad daleko iza Pongračića, ne bi smjeli biti prepreka tome da igrači u najboljoj formi dobiju ulogu na važnom natjecanju kao što je Europsko prvenstvo.

Komentari

Povezano