Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

EURO 2024 najave: Portugal

Portugal na neko veliko natjecanje po prvi put dolazi u ulozi velikog favorita. Većina kladionica ih je smjestila u top pet favorita natjecanja, a negdje se čak mogu naći i na trećem mjestu. Neke napredne analitike pak predviđaju da upravo Portugal ima veće šanse za osvojiti ovo Europsko prvenstvo nego li ijedna druga reprezentacija. Sjajnu formu i optimizam su ipak malo pokvarili porazi od Slovenije prije tri mjeseca te onaj od Hrvatske, no pobjeda nad Irskom uz dva gola Cristiana Ronalda ih je vratila na početnu točku. Onu optimizma da mogu otići do samog kraja.

Povijest na velikim natjecanjima

Iako je dojam takav da je Portugal povijesna velesila, njihovi uspjesi su minorni naspram nekih drugih država. Na Svjetskim prvenstvima bilježe najbolji rezultat 1966. kada su se prvi put kvalificirali na to natjecanje. Tada su osvojili treće mjesto, a najbolji igrač prvenstva i prvi strijelac s devet pogodaka je bio legendarni Eusebio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga su Portugalci uglavnom doživljavali jedan debakl za drugim. Od idućih osam svjetskih smotri su bili prisutni samo na jednoj, 1986. kada su ispali u grupi. Od 2002. pa nadalje su postali redoviti, a najbolji rezultati su im 2006. kada su osvojili četvrto mjesto te 2022. kada su došli do četvrtfinala.

Na Europskim prvenstvima su rezultati bili nešto bolji, no uspjeh im je uvijek izmicao za dlaku. Na svakom Euru na kojem su nastupali su ušli u nokaut fazu od čega su tri puta igrali polufinale, dva puta četvrtfinale te jednom finale koje su izgubili od Grčke, sve do 2016. kada su pod izbornikom Santosom igrali najgori oblik nogometa, s tri remija u grupnoj fazi prošli dalje te se provukli do finala kojeg su osvojili golom Edera. Na prethodnom Euru su ispali u osmini finala kada ih je s 1:0 svladala Belgija golom Thorgana Hazarda.

Izuzev toga, Portugal je bio pobjednik prve sezone Lige nacija. U skupini su bez poraza završili prvi ispred Italije i Poljske, a u polufinalu ih je čekala Švicarska koju je Cristiano Ronaldo riješio s tri pogotka. Finale protiv Nizozemske je pak odlučio Goncalo Guedes.

Put do Njemačke

Portugal je u kvalifikacijama bio smješten u skupinu J s poprilično lakim protivnicima. To su bili Slovačka, Bosna i Hercegovina, Island, Luksemburg i Lihtenštajn.

Portugal je redom uništavao svaku od ovih reprezentacija pa su tako u tih deset utakmica zabili čak 36 golova, dok su primili samo dva. Ta dva gola su primili u jednoj utakmici, onoj protiv Slovačke, što znači da su mrežu sačuvali netaknutom u čak devet navrata.

Nakon odigranih kvalifikacija uslijedile su prijateljske utakmice. Nakon pobjede nad Švedskom od 5:2, Portugal je u 3. mjesecu ove godine izgubio od Slovenije s 2:0 što je bio popriličan šok. Ovog mjeseca su si Portugalci za razliku od ostalih zakazali čak tri pripremna susreta. Nakon pobjede nad Finskom od 4:2, dogodio se poraz od Hrvatske 2:1, a na kraju su upisali pobjedu nad Ircima 3:0.

Tijekom kvalifikacija je najbolji strijelac bio Ronaldo s deset golova, dok je po broju golova i asistencija kombinirano najbolji igrač bio Bruno Fernandes sa šest golova i sedam asistencija. Ronaldo inače do susreta s Irskom nije zabio niti jedan od deset golova Portugala koliko su ih zabili u ovom zadnjem ciklusu prijateljskih utakmica, a onda se ukazao sjajnim golovima u zadnjem pripremnom susretu.

Tablice omogućuje Sofascore

Izabranici Roberta Martineza

Roberto Martinez je na klupi Portugala od siječnja 2023. godine i njegov odabir igrača kroz ovih godinu i pol dana nikada nije bio sporan. U svakom trenutku je portugalska javnost točno znala tko će mu igrati pa ništa drugačije nije bilo ni sada kada je objavio ekipu.

Martinez je bio jedan od izbornika koji je još krajem svibnja objavio svih 26 imena te je od tada jedina promjena bila ona Matheusa Nunesa za Otavia koji je otpao zbog ozljede.

Očekivana postava i stil igre

Iako je Fernando Santos legenda u Portugalu zbog osvojenog Europskog prvenstva 2016., volumen napadačkih opcija koji se pojavio u redovima Portugala je nagnao javnost da traži od ekipe ofenzivni nogomet. Portugal iz 2016. nema nikakvih dodirnih točaka s ovim danas, a kada pogledamo tu ekipu i ovu, možemo naći samo četiri ista imena. To su Rui Patricio, Danilo Pereira, Pepe i Cristiano Ronaldo.

Što se tiče prve jedanaestorke, možemo reći da Portugal može izvesti dvije. Prvi golman će biti Diogo Costa, no i Rui Patricio i Jose Sa su fantastične opcije pa tako Portugal na poziciji trećeg golmana ima čovjeka koji bi vrlo lako bio prvi u gotovo pola ekipa na ovom turniru.

Martinez je dosta eksperimentirao s formacijom u 14 utakmica koliko je na klupi te je započeo svoju izborničku kampanju s tri igrača u zadnjoj liniji. Vremenom se to promijenilo pa je tako sada sigurno da ćemo gledati četvoricu iza.

Ruben Dias je siguran na poziciji jednog stopera, no pitanje drugog je i dalje otvoreno. Kroz kvalifikacije smo vidjeli i Pepea i Antonia Silvu i Goncala Inacia, a upravo se Inacio nameće kao to rješenje s obzirom na sjajnu sezonu u Sportingu. Na bekovima također možemo vidjeti bilo koga od četvorice ponuđenih, no Nuno Mendes i Diogo Dalot imaju blagu prednost ispred Joaa Cancela i Nelsona Semeda ponajviše zbog svojih ipak nešto viših defenzivnih sposobnosti.

Sredina Portugala je možda i najimpresivniji dio te ekipe unatoč zvijezdama u napadu do kojih ćemo doći. Na poziciji zadnjeg veznog se nalazi Palhinha koji zaslužuje puno bolji klub od Fulhama. Radi se o čovjeku koji loptu oduzima u prosjeku 4,6 puta po utakmici što je najviše u Ligama petice ove godine. Nema sumnje da se radi o elitnom razbijaču protivničkih napada.

Vitinha je pak jedan od najkompletnijih veznjaka Europe. Izabran u idealnu jedanaestorku Lige prvaka, radi se o jednoon od najboljih kontrolora tempa u Europi. Gotovo pa nema oblika dodavanja kojeg ne može izvesti, izuzetno je opasan kada dolazi na rub kaznenog prostora, a uz to je i jako dobar u čitanju protivničke igre.

Uz njih dvojicu je tu naravno i Bruno Fernandes. Voljeli ga ili ne zbog njegovog ponašanja, Bruno je i dalje vrhunski playmaker. U top pet liga Europe je drugi po broju kreiranih prilika za suigrače te je pri vrhu ako gledamo i one kreirane iz otvorene igre, ali i iz prekida.

Igrač koji se posebno ističe, a koji vjerojatno neće startati u prvih jedanaest, je devetnaestogodišnji Joao Neves. Mladi igrač Benfice u sredini terena radi gotovo sve te podsjeća pomalo na Rodrija, ali s tendencijom da češće pokušava izvesti neki lucidni potez. Benfica će ga vjerojatno uskoro prodati za kakvih 80 do 100 milijuna eura negdje, a prema viđenom do sada, radi se o nevjerojatnom talentu.

Potencijalna postava Portugala

Portugal ima jako puno opcija u napadu, no od tri pozicije se dvije čine sigurne. To je pozicija desnog krilnog napadača koju će zauzeti Bernardo Silva te pozicija napadača gdje očekujemo Cristiana Ronalda. Protiv Hrvatske smo u napadu vidjeli od prve minute Goncala Ramosa, no teško je vjerovati da će Martinez Ronalda s ovakvog natjecanja izvaditi iz početne jedanaestorke, pogotovo nakon predstave protiv Irske. Također smo u utakmici protiv Hrvatske vidjeli Joaa Felixa, no zbog svoje jedan na jedan igre bi se tu ipak trebao naći Rafael Leao. Krilni napadač Milana je u izolaciji jedan od najboljih igrača na svijetu, tranzicijski je izuzetan i pruža u napadu više nego li to radi Felix.

Uvjerljivo najveća snaga Portugala je širina kadra. Njima je praktički nebitno ako se netko ozlijedi jer imaju spremnu zamjenu za sve do jednu poziciju u momčadi. U ovoj skupini te uz dobar ždrijeb koji im se potencijalno otvara, čak bi i druga ekipa Portugala mogla doći do barem četvrtfinala.

Što se same igre tiče, zbog stoperskog para Dias – Inacio, ali i Vitinhe i Palhinhe, Portugal može graditi igru od zadnje linije bez ikakvih problema. Radi se redom o dobrim dodavačima koji se mogu nositi s presingom svake momčadi. U izgradnji napada smo često viđali i jako široku 3-2 formaciju prvih linija kako bi proširili protivničke blokove i instantno pronašli primjerice Bernarda Silvu u unutarnjem desnom prostoru.

Kada presele na protivničku polovicu viđamo danas za top klubove tipičnih 3-2-5 pri čemu se krila i bekovi mogu rotirati po potrebi koji će od njih davati širinu, a koji će tražiti unutarnji prostor. Jedan od dva igrača u sredini bude istureniji, a to je najčešće Bruno Fernandes, dok u napadu čeka Cristiano Ronaldo. Martinez u Portugalu pokušava emulirati taktike top klubova Europe s naglaskom na formiranje trokuta u fazi napada te mu je to uglavnom polazilo za rukom.

I dok na papiru sve zvuči sjajno, Portugal nije bez ikakvih problema. Jedan je što Portugal od dolaska Martineza nije odigrao ozbiljnu kompetitivnu utakmicu i što im je najteži protivnik ustvari bila Hrvatska. Ekipa živi već neko vrijeme od razbijanja Lihtenštajna i sličnih te se do naše utakmice nije susrela s ozbiljnom ekipom.

Drugi problem je što u formaciji sa slike ne postoji dovoljno igrača koji će raditi kvalitetni presing. Ronaldo ga neće raditi, Leao ga neće raditi, a iako ga u klubu Bernardo Silva i Bruno Fernandes znaju raditi, u reprezentaciji to nije uvijek slučaj. Zbog toga im momčadi poput Hrvatske možda neće nužno odgovarati jer će im dopuštati da uspostave igru dok stoje u svom 4-4-2 bloku, umjesto da pokušaju na neki način omesti izgradnju napada u startu.

Postavlja se dakako i pitanje Cristiana Ronalda. Jednog od najboljih sportaša u povijesti je suludo izostaviti, čak i u ovim godinama, pogotovo ako je zdrav i fizički spreman. Motiva mu također ne nedostaje, pogotovo nakon zadnjeg Svjetskog prvenstva, ali i činjenice da mnogi ne doživljavaju ligu u kojoj on igra ozbiljnom. Međutim, sasvim je legitimno da će se tijekom ovog prvenstva dogoditi utakmica u kojoj Ronaldo neće taktički odgovarati okolnostima na terenu. U takvima će možda biti zgodnije imati napadača koji će se izvući iz kaznenog prostora, sa sobom povući nekog od stopera i prilikom primanja dodavanja proigrati u taj prostor nekog od krilnih igrača. Ronalda to pretjerano ne zanima, ali u ovakvoj skupini i ždrijebu koji im se otvara, brige oko taktičkih preinaka možda neće ni biti. Ako i bude, pitanje je hoće li se Martinez usuditi ga zamijeniti.

Što može Portugal?

Sasvim je legitimno očekivati Portugal na samom tronu u Berlinu 14.7. Unazad nekoliko velikih nogometnih smotri nismo viđali ovakvu širinu kadra kod neke ekipe te bi samo na račun toga Portugal mogao daleko. Kada još nadodamo da su u sklopu te širine redom igrači ključni u top klubovima diljem svijeta, na klupi s izbornikom koji traži ozbiljnu validaciju koja mu ipak nije pripisana nakon osvojenog trećeg mjesta s Belgijom 2018., onda su predviđanja kladionica u potpunosti opravdana. Nisu bez mana, uostalom vidjeli smo to iz prve ruke, ali previše faktora ide u njihovu korist. Uključujući i gladnog najboljeg reprezentativnog strijelca svih vremena.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano