Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Portugalska liga najgrublja u Europi, HNL zlatna sredina

Međunarodni centar za sportske studije (CIES Football Observatory) objavio je podatke o prosječnom broju žutih i crvenih kartona po ligaškoj utakmici u razdoblju od 2020. do 2023. godine. Istraživanje je obavljeno na uzroku od 76 liga (različitih rangova) koje CIES redovito prati. U nastavku slijedi pregled situacije uz naglasak na europske lige najvišeg ranga.

Pozorniji pratitelji nogometa sigurno neće biti šokirani spoznajom da se u Top 10 prvih liga svijeta po prosječnom broju žutih i crvenih kartona nalazi čak 6 južnoameričkih liga. Dapače, na prvih 5 mjesta su samo lige s tog kontinenta, a na diobi petog mjesta se nalazi još jedna latinoamerička država, Kostarika. Uvjerljivo prvo mjesto drži Bolivija (Primera División) kao jedina liga na svijetu čiji je prosjek iznad 7 kartona po utakmici (7,01). Od toga 6,46 otpada na žute kartone, a frapantnih 0,55 po utakmici otpada na crvene kartone. To znači da crveni karton u najvišem rangu bolivijskog nogometa vidimo češće nego svaku drugu utakmicu! Uz latinoameričke države, u Top 10 ulaze i 3 europske države (Portugal, Ukrajina i Rusija).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
CIES – najviše kartona po utakmici u prvim ligama svijeta

Na suprotnom kraju spektra, među 10 liga koje imaju najmanje žutih i crvenih kartona po utakmici nalazi se 5 europskih liga, 3 azijske i 2 afričke lige. Uvjerljivo najmanje kartona vidimo na utakmicama u Japanu (J1 Liga). Ne samo da je to jedina prva liga u kojoj je prosjek ispod 3 kartona na utakmici već su duboko ispod te brojke sa prosjekom od samo 2,19. Očito da se japanska kultura koja veliki naglasak stavlja na poštovanje prema svojim sugrađanima, mirnoću i staloženost jako dobro prelila i na profesionalni nogomet. Kada bi uključili i drugi rang natjecanja, prve dvije lige svijeta po najmanjem broju kartona su upravo japanska druga (1,99 po utakmici) i japanska prva. Kolika je razlika između najboljih i najgorih na ovoj ljestivici možda najbolje govori da je u Japanu prosjek crvenih kartona po utakmici 0,05 što znači da crveni karton u Boliviji vidimo čak 11 puta češće nego u J1 Ligi (svaku dvadesetu utakmicu vidimo crveni karton dok u Boliviji više nego svaku drugu). Koliko je Japan uvjerljiv dovoljno govori da im je najbliža liga na ovoj ljestvici Nizozemska s 3,09 kartona po utakmici.

CIES – najmanje kartona po utakmici u prvim ligama svijeta

Nama je najzanimljvije vidjeti kakva je situacija u Europi tj. u ligama koje su članice UEFA-e. Kao druga liga svijeta po najmanjem broju kartona, Nizozemska (Eredivisie), dakako, predvodi Europu u toj kategoriji s 3,09 kartona po utakmici. Slično kao s Japanom, ako uzmemo u obzir i drugi rang nogometa, onda su Eredivisie i nizozemska druga liga (Eerste Divisie) na dnu poretka svih liga s najmanjim brojem kartona. Prilično je zanimljivo primjetiti da je liga “blaga”, a reprezentacija je sudjelovala u valjda najpoznatijim utakmicama s ogromnim brojem kartona – protiv Argentine u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Katru gdje je dodijeljeno 18 (!) žutih kartona na utakmici te legendarna “Bitka za Nürnberg” protiv Portugala na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u kojoj je dodijeljeno 16 žutih i 4 crvena kartona. S druge strane, nimalo ne iznenađuje da je upravo Portugal (Primeira Liga) s 5,90 kartona po utakmici na vrhu poretka liga u Europi, a kada bi uključili i drugi rang iznad njih bi se nalazila samo portugalska druga liga (6,04). S obzirom da se u Top 5 nalazi i Španjolska (La Liga), ostaje pitanje za dublju analizu jesu li Portugalci i Spanjolci utjecali na Južnoamerikance od pojave nogometa ili suprotno, s obzirom da dijele mnoge zajedničke točke uključujući dakako i jezik, te veliki broj igrača iz Južne Amerike koji se u Europi probija upravo kroz Portugal i Španjolsku.

CIES – prosječan broj kartona po utakmici u UEFA ligama

Naš najdraži HNL smjestio se na 12. mjesto od 33 uključene europske prve lige s prosjekom od 4,99 kartona po utakmici od čega 4,77 otpada na žute kartone, a 0,22 na crvene kartone. Treba svakako istaknuti da broj kartona u HNL-u pada u posljednjih par sezona što je unutar sudačke organizacije postavljeno kao jedan od ciljeva. Npr. prošle sezone smo bili na 4,49 žutih kartona po utakmici, a ove sezone smo na 4,45. S obzirom da je prosjek od 2020. godine do početka ove bio 4,77 žutih po utakmici, jasno je u kojem smjeru idemo. Kada bi naši suci postali biti još malo hrabriji i puštali kontakt igru bez stalnih sviranja prekršaja, vjerojatno bi nam se i ritam nogometa podignuo prema razini na kojoj želimo biti. Davor Hajak je na Twitteru nedavno izvukao sjajan podatak o tome koliko našim pojedinim sucima treba suđenih prekršaja po kartonu, a možemo se samo nadati da će HNS nagraditi suce koji pokazuju razumijevanje nogometa i ritma igre.

Za kraj, zanimljivo je primjetiti gdje su geografski smještene države u Europi s obzirom na poziciju po prosječnom broju kartona. Grubi prosjek za sve 33 lige UEFA članica je 4,68 žutih i crvenih kartona po utakmici. Ako na karti Europe označimo jednom bojom sve lige koje su iznad prosjeka od 4,68 i drugom bojom sve koje su ispod tog prosjeka, dobijemo jedan jako interesantan rezultat. Praktično sve države koje su iznad prosjeka spadaju u južnu (mediteransku) ili istočnu Europu, a sve ispod prosjeka spadaju u centralnu, zapadnu i sjevernu Europu. Ovako jasna granica ne može nikako biti slučajna i savršeno se uklapa u floskulu (?) o hladnim sjevernjacima te vatrenim južnjacima. Koji su razlozi ovakve podjele će svakako biti predmet nekog našeg budućeg istraživanja.

Komentari

Povezano