Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

“Posljednji ples” Nikole Kalinića

„Vratit ću se opet Dalmacijo tebi“. Na taj način Nikola Kalinić je bio predstavljen u veljači prošle godine na Hajdukovim društvenim mrežama. Dugo iščekivani povratak solinskog napadača konačno je dobio svoju potvrdu. Rečenica: “Igrao sam protiv Juventusa, ali sam bio fokusiran na Slaven Belupo” dovoljno govori o Nikoli Kaliniću i njegovoj ljubavi prema Hajduku. Danas, u prosincu 2023. godine, skoro dvije godine od povratka – Nikola Kalinić ponovno će postati Hajdukov igrač.

Pa, krenimo kronološki. Bio je to 111. rođendan splitskih “Bilih“, 13. veljače 2022. Hajduk je na Poljudu svladao Slaven Belupo rezultatom 3:1, a Nikola Kalinić odigrao je 75 minuta u povratničkom susretu. Pod vodstvom Valdasa Dambrauskasa, “Kale“ je te sezone odigrao 12 utakmica, u kojima je četiri puta tresao protivničku mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasigurno se najviše pamti onaj protiv Dinama u derbiju na Poljudu, 20. travnja 2022. Tim pogotkom Kalinić je donio svojoj momčadi minimalnu pobjedu (1:0), a navijačima nadu u naslov prvaka.

Na kraju sezone, Dinamo je ponovno bio prvak, a Kalinić je s Bijelima krenuo u novu sezonu tražeći taj naslov. Kalinić se od samog početka mučio s ozljedama. U prvoj utakmici sezone, Superkupu na Maksimiru, pukao mu je nožni prst.

Vratio se za europski dvoboj s Villarrealom, ali odmah pri ulasku u igru dobio je udarac laktom te je krvavog lica napustio teren. Nakon toga je u rujnu protiv Istre 1961 na Poljudu ozlijedio bedreni mišić te je polusezona za njega bila završena.

Nova polusezona označila je dolazak Ivana Leke u klub. Odmah se u startu vidjelo da Kalinić i Leko nisu “kliknuli“, a u prilog tome ide činjenica da se Kalinić u početnih 11 našao samo jednom pod Lekinom paskom. Bio je to susret protiv Rijeke na Rujevici u travnju ove godine. Nikola Kalinić zamijenjen je u 62. minuti susreta.

Posljednji susret u Hajdukovom dresu upisao je u derbiju protiv Dinama na Poljudu (0:0), bilo je to 30. travnja, a Kalinić je u igru ušao ušao u 72. minuti susreta. Kalinić je ostao bez minutaže u finalu Kupa gdje je Hajduk svladao Šibenik na Rujevici. Tu je svima bilo jasno da Kalinić nema mjesta u Hajduku dok je Leko trener. Odlazak Ivana Leke, označio je početak priča oko Kalinićevog povratka u Hajduk.

Foto: HNK Hajduk Split

Mislav Karoglan na prvoj je presici kazao kako će razgovarati s Nikolom te da mu igrač takvog kalibra zasigurno treba. Mjesec dana nakon svog dolaska, Karoglan je potvrdio kako će se Nikola Kalinić pojaviti na početku zimskih priprema. „Nikola je već počeo trenirati s klupskim kondicijskim trenerom, kako bi u što boljem stanju dočekao početak priprema“ – izjavio je.

Stoga se nameće pitanje: „Što Nikola Kalinić može donijeti Hajduku?“. Igrač koji u CV-ju ima klubove kao što su Milan, Atlético Madrid, Roma i Fiorentina, zasigurno posjeduje vrhunsku klasu bez obzira na to koliko godina ima.

Glavni zadatak Karoglana bit će kako uklopiti tu klasu u današnji Hajduk, koju ulogu mu namijeniti, kako ga dozirati, a opet kako ga učiniti važnim za momčad. Kalinić mora biti svjestan kako on više nije onaj napadač koji je zabijao Španjolskoj na EURO-u i koji je zabio 15 golova u Serie A.

On će na početku zimskih priprema napuniti 36 ljeta, a činjenica da je posljednji nastup upisao prije pola godine zasigurno mu ne ide u prilog. Međutim, ponovnim povratkom u Hajduk, Kalinić je dokazao koliko želi pomoći klubu u donošenju toliko čekanog naslova. Zasigurno mu je Karoglan prezentirao svoju ideju, a sam povratak označava da su trener i igrač ovog puta pronašli zajednički jezik, za razliku od situacije s Lekom.

Otkad je preuzeo kormilo Hajduka, Mislav Karoglan svaki potez radi smisleno, što i njegovi dosadašnji rezultati pokazuju. On je sâm kazao kako detaljno poznaje ligu, igrači ga cijene, a zasigurno ima i plan što će s Kalinićem.

Hajduk u ovom trenutku ne može nigdje pronaći boljeg igrača za igru kad treba loviti rezultat. Kalinić je igrač koji je uvijek opasan, bez obzira koliko je on fizički spreman u tom trenutku. Za taj primjer možemo uzeti dvije utakmice iz prošle sezone.

Prva je utakmica s Rijekom u veljači ove godine, u kojoj je Rijeka slavila na Poljudu rezultatom 1:2. Nikola Kalinić ušao je u igru u 73. minuti kod rezultata 0:2 te izborio kazneni udarac u 90. minuti. Unio je totalni nemir u gostujuću obranu te praktički vratio Hajduk iz mrtvih.

Drugi susret kojeg valja istaknuti, odigrao se samo šest dana kasnije. Hajduk je bio u velikoj krizi, s obzirom na to da je otišao na gostovanje u Varaždin s dva uzastopna poraza. Kod rezultata 1:1, Leko uvodi Kalinića koji okupira protivničke stopere te u potpunosti oslobađa Marka Livaju koji zabija za 1:2. U konačnici je taj susret završio 1:4 za Hajduk.

Nikola Kalinić i Marko Livaja mogu igrati zajedno, ali u određenim uvjetima. Hajduk u tim utakmicama mora imati visok postotak posjeda lopte jer je teško nadomjestiti dva igrača manje u obrambenom dijelu igre.

Isto tako, Hajduk neće uvijek pobjeđivati glatko, kao što je bilo u nedavnim susretima s Varaždinom i Goricom. Bit će tu i utakmica kao što je ona s Istrom na Poljudu, gdje lopta neće jednostavno u gol, a Kalinić pravi je čovjek kojeg treba zvati upomoć kada treba realizirati i najmanju moguću prigodu.

Ako postoji lista igrača koji su zaslužili naslov s Hajdukom, Nikola Kalinić zasigurno je na vrhu te liste. Hoće li on imati ulogu „džokera s klupe“ ili će biti u startnih 11, manje je bitno. U ovom trenutku Kaliniću, momčadi, upravi i navijačima važno je samo jedno, a to je naslov prvaka. Zato se i Nikola vratio u Hajduk da pomogne koliko može u svom “posljednjem plesu“.

Komentari

Povezano