Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Posljednji čavao u lijesu Manchester Uniteda

Igrala se 71. minuta susreta između Manchester Uniteda i Bayerna kada je Harry Kane proigrao Kingsleyja Comana koji je neometano ušao u kazneni prostor domaće ekipe iza njihovih stopera te zabio za vodstvo Bayerna 1:0. Rezultat je to kojim je utakmica završila i kojim je Manchester United ispao iz europskih natjecanja zauzevši posljednje mjesto u svojoj grupi.

Gore napisani paragraf je dovoljan za sažeti čitavu utakmicu jer se u njoj nije dogodilo ništa važno spomena. Nije bilo velikih prilika pored te, nije bilo fantastičnih poteza, nije bilo nekih taktičkih solucija koje su upale u oko, jer je jednostavno Manchester United igrao nogomet bez ikakvog angažmana i želje za rezultatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je utakmica završila, neki od igrača Uniteda su se hvatali za glave, neki su pali na travnjak, no u svim minutama koje su prethodile posljednjem zvižduku nismo imali dojam kao da im je stalo. Da ste bili gledatelj koji ne zna kojoj je ekipi potrebna pobjeda za prolazak dalje, odnosno u kakvoj su situaciji ova dva kluba koja gledate, pomislili biste da Unitedu igra i poraz manji od dva ili tri razlike.

Pobjeda ih u konačnici ne bi poslala u nokaut fazu Lige prvaka jer je Kopenhagen s 1:0 svladao Galatasaray i osvojio tako 8 bodova što je matematički za United bilo nedostižno, no to ne opravdava činjenicu da je jedini udarac u okvir gola bio onaj Lukea Shawa u 24. minuti kada je s dvadesetak metara pucao točno u Manuela Neuera.

O problemima Uniteda se pisalo naširoko posvuda pa tako i na ovom portalu. Pored tekstova posvetili smo im i dva podcasta. Neki sažeti i generalni zaključak svega rečenog jest da je struktura kluba i način na koji se klubom upravlja uvjerljivo najveći problem i da je jedino rješenje za spas prodaja kluba i korjenita promjena osoblja.

Spominjalo se dakako i Erika ten Haga, čovjeka koji je istovremeno i krivac za neke od problema, ali i žrtva sistema u kojem radi. Prije samo nekoliko dana je osvojio nagradu za najboljeg trenera mjeseca te je United u jednom trenutku bio na samo tri boda udaljen od Cityja.

Čak i sada stanje na tablici nije toliko grozno koliko loše stvari izgledaju u klubu, te ih splet okolnosti može u jednom trenutku pogurati u top 4. Međutim, splet okolnosti je to što je Unitedu držalo glavu iznad vode, a to nije status koji može dugoročno trajati. Uostalom, nikada u povijesti kluba United nije izgubio 7 od prvih 16 ligaških utakmica u sezoni, što dovoljno govori o tome kakvu sezonu gledamo i koliko griješi i konkurencija.

Koliko god da Ten Hag nije kriv za određene dijelove sportske politike, jučerašnji način na koji je United odigrao utakmicu protiv Bayerna pokazuje da su mu kao treneru na dno pale i osnovne funkcije, od taktičkih do motivacijskih i da bi njegovom mandatu trebao doći kraj.

Rasmus Højlund je dotaknuo loptu samo 18 puta na cijelom susretu, od čega niti jednom to nije napravio u kaznenom prostoru. Scott McTominay je gurnut u poziciju da prima loptu između linija umjesto da napada kazneni prostor kao što je to sjajno radio do sada. Bruno Fernandes je neobjašnjivo u jednom dijelu utakmice sam igrao pivota. Aaron Wan-Bissaka je kao defenzivniji bek dao više korisnih lopti u napadu nego li Diogo Dalot kojem je narav ofenzivnija. Sve su to mali elementi cjelokupne jalove igre u kojoj nitko niti od igrača niti s klupe nije poviknuo da moraju angažiranije napasti Bayern.

Nitko ne kaže da se United morao potpuno otvoriti jer igrati tako da dopuštaš Bayernu tranziciju je samoubilačko, no određeni rizik se morao preuzeti, makar u zadnjih 15 do 20 minuta kada znaš da te remi ili poraz postavljaju na istu poziciju. United je defenzivno odigrao čak i solidno, unatoč primljenom golu, no nitko nije tražio da se takva igra nastavi i nakon primljenog gola.

Pomalo bizarno, ali u svim utakmicama Lige prvaka koje su odigrali ove sezone, češće su napadali protivnika nego li u ovoj u kojoj su to stvarno morali. To ih je čak dovelo i do napete utakmice s Bayernom u gostima kada su im zabili tri gola. Ovoga su puta jedva prebacili brojku od tri udarca. Bilo kakva.

Tim porazom je uspostavljen i niz od nekoliko slomljenih negativnih rekorda ove sezone. United nikada u povijesti nije završio grupnu fazu Lige prvaka sa samo pet bodova. United je jedini engleski klub u povijesti koji je primio barem 15 golova u grupnoj fazi Lige prvaka. United nikada u povijesti nije izgubio četiri utakmice grupne faze Lige prvaka. Unitedu se nikada nije dogodilo da je primio gol u pet od šest utakmica u grupi Lige prvaka. To je samo dio vezan uz europske susrete, a kada bi proširili listu na generalnu formu, pročitali biste još tri ovakva paragrafa.

Rekordi doduše nisu jedino što treba brinuti navijače kluba, već i izostanak novca koji se mogao osvojiti pobjedama u Ligi prvaka i plasmanom dalje. 9,6 milijuna eura dobio je svaki klub koji se plasirao u osminu finala, dok potencijalno četvrtfinale donosi još 10,6 milijuna eura. Svaka pobjeda u grupnoj fazi daje 2,8 milijuna eura, a svaki remi 930 tisuća eura što znači da je United zaradio 3,73 milijuna eura uz osnovicu od 15,6 milijuna koju dobije ulaskom u grupnu fazu. UEFA isplaćuje i određeni iznos ovisno o koeficijentu kluba u zadnjih 10 godina čime je United utržio još 12,5 milijuna eura.

I dok su unatoč neuspjehu u grupi ipak zaradili neki novac, on nije dostatan za klub apetita kao što bi trebao biti United, te je ovim ispadanjem izgubljeno nekoliko desetaka milijuna eura i to ne samo zbog novčanih nagrada već i zbog TV prava.

Novac je pak jedan od razloga zašto Ten Hag i nakon ovog poraza vjerojatno neće dobiti otkaz. Ugovor mu traje još 18 mjeseci, a ima plaću od 9 milijuna eura godišnje što znači da bi raskid ugovora United koštao 13,5 milijuna eura te bi klub morao onda trošiti novac i na novog trenera. Ali novac nije jedini faktor, već postoji i onaj hijerarhijski.

Uopće ne znamo tko u ovome procesu odlučuje o odabiru trenera dok INEOS grupacija kupuje određeni udio kluba. Dosadašnji CEO Richard Arnold je zamijenjen privremenim, Patrickom Stewartom, te zvuči nemoguće da bi privremeni CEO donio tako važnu odluku. Sportski direktor John Murtough pak priprema tranziciju svog odjeljenja k ljudima iz INEOS-a, a uostalom on je taj koji je i doveo Ten Haga.

Vakuum sportske politike, vakuum taktičkih rješenja, vakuum motivacije i vakuum moći izvršnog odbora. To je trenutna krvna slika Uniteda, kluba koji bi trebao promijeniti sve na svim razinama, a to ne radi, niti izgleda kao da će to ubrzo napraviti.

Komentari

Povezano