Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Povijesni Leverkusen

Povijesna pobjeda. Tako će se ubuduće nazivati utakmica 21. kola Bundeslige odigrana 10.2.2024. između Bayer Leverkusena i Bayerna. Još od 2012. Bayern ne zna za sezonu u kojoj nije osvojio naslov prvaka Njemačke, a taj niz od 11 uzastopnih naslova bi napokon trebao biti zaustavljen.

Općenito je ovo stoljeće prožeto dominacijom Bayerna koji je u 23 sezone osvojio čak 17 puta naslov. Borussia Dortmund je bila posljednji klub koji je uzdrmao Bavarce osvajanjem dvije titule zaredom. Činili su to i Wolfsburg, Stuttgart te Werder Bremen. Međutim, nikad Bayer Leverkusen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dojam bi možda prevario jer ime tog kluba, a i popularni nadimak Apotekari, znači nešto svakome tko čak i tek površno prati nogomet, no Leverkusen nikada nije bio prvak. Priča o tom klubu je oduvijek bila priča okarakterizirana rječju: zamalo. Jer 2000. su naslov izgubili na gol razliku, a 2002. su zaostali samo jedan bod za prvakom. Ta riječ ih je pratila i u Europi kada su 2002. izgubili finale Lige prvaka protiv Real Madrida. Tada je Zinedine Zidane u 45. minuti zabio volej kojeg dan danas mnogi nazivaju jednim od najboljih golova u povijesti nogometa.

Leverkusen je još prošle sezone pokazivao neke karakteristike zbog kojih ih je vrijedilo pratiti. Xabi Alonso je preuzeo klub u trenutku kada su bili na 16. mjestu lige, a kroz sezonu ih je podigao do 6. mjesta što ih je odvelo u Europa ligu. Očekivao se još bolji Leverkusen ove sezone, no malo tko je očekivao ovakav uspjeh.

Nakon pobjede protiv Bayerna 3:0, Leverkusen je upisao svoju 21. utakmicu bez poraza u Bundesligi. Još impresivnije je što poraz nisu upisali niti u ostalim natjecanjima pa se tako radi o nizu od 31 utakmice. Ukoliko ostanu neporaženi protiv Heidenheima i Mainza u iduće dvije utakmice, srušit će Bayernov rekord po broju utakmica bez poraza u svim natjecanjima.

Prema svim najavama je ova utakmica trebala biti napeti spektakl, međutim stvari su na terenu bile potpuno drugačije. Bio je to jednosmjerni dvoboj u kojem je Leverkusen ponizio Bayern, a ujedno možda i najgore vođena utakmica Thomasa Tuchela.

Tuchel je utakmicu započeo s tri braniča od kojih niti jedan nije bio Matthijs de Ligt, s Boeyom i Mazraouijem kao bočnim igračima te s Goretzkom i Pavlovićem u sredini. U najvažnijoj utakmici sezone, Tuchel je odlučio promijeniti formaciju i značajno prošarati kadar čime je počinio samoubojstvo u oba smjera.

S loptom u nogama Bayern nije mogao kreirati ništa. Leverkusen je pustio Diera da slobodno vodi igru prilikom otvaranja, a njegove su glavne opcije bile odigravanja na kolege stopere, Upamecana i Kima. Čim je lopta išla prema njima je u presing kretao Tella s jedne strane, odnosno Wirtz s druge, dok je trokut Xhaka – Andrich – Adli blokirao protok lopte kroz sredinu.

Bayern nikako nije uspjevao raširiti tu liniju presinga, a kroz nakrcanu sredinu terena lopta nije mogla proći. Sami sebi su otežali posao u tim pokušajima činjenicom da nisu imali niti jednog ljevaka u otvaranju igre te držanjem Kimmicha na klupi. Postavljanje Boeya i Mazraouija na pozicije visokih bekova koji će se držati aut linije je također bio promašaj, no u napadu je možda najveći taktički zločin bio guranje Sanéa u desni half-space.

Tuchel je tek negdje nakon 60. minute odlučio promijeniti postavke te se vratio formaciji s četiri igrača u zadnjoj liniji. Izgledalo je to bolje za Bayern, ali do tada je Alonso već imao ugodnu prednost od dva razlike s kojom je postavio dupli blok u formaciji 4-4-2 i zatvorio sve prilaze. Bayern je u konačnici imao tek jedan udarac na gol, a ukupni xG im je bio 0,57. U posljednjih šest sezona su samo dva puta imali manji broj očekivanih golova na nekoj utakmici Bundeslige.

Napadački trio Musiala – Kane – Sané je bio u potpunosti anuliran fenomenalnim pokrivanjem prostora svih igrača Leverkusena. Razina organiziranosti i ažurnosti viđena kod njih je fascinantna, a to se ponajviše vidi kada i krilni napadači poput Telle povuku šprint od 30-40 metara sa svoje aut linije kako bi pokrili igrača u sredini terena. Kane je tako u ovoj utakmici imao četiri puta više dugih lopti i centaršuteva nego li je imao udaraca na gol što je indikativno samo po sebi.

Leverkusen je s loptom fenomenalno koristio sve greške u momčadi Bayerna. Osim što su gosti imali problema s iznošenjem lopte što je omogućavalo dobre prilike iz tranzicije, vidjelo se da ova obrambena linija Bayerna, koja možda više i nikada neće zaigrati od prve minute, ne zna koji prostor želi braniti.

Od Dierovih iskakanja iz linije prema naprijed, do potpunog izostanka percepcije Boeya da mu netko može proći iza leđa, obrani Bayerna je samo nedostajao soundtrack iz Benny Hilla kako bi nadopunio njihove tragikomične kretnje.

Josip Stanišić je na svojoj strani uistinu mogao raditi što god želi pa je tako osim gola poslao i 4 od 5 točnih dugih lopti, uspješno predriblao protivnika 3 od 4 puta te je osvojio 7 od 11 duela na tlu. Gol, ofenzivni učinak te vrlo dobra predstava i u obrani (4 oduzete lopte, najviše u svojoj ekipi) su značili da je bio najbolji igrač utakmice. Uz Stanišića, treba posebno istaknuti i trenutno najboljeg lijevog beka Europe, Alejandra Grimalda. Grimaldu je ovo bio osmi gol ove sezone, a uz to ima i upisanih devet asistencija.

Možda najimpresivnija stvar kod ovog Leverkusena, odnosno kod Alonsa, je što se radi o momčadi koja je spremna za široki spektar različitih taktika i pristupa. U ovoj su sezoni pokazali da znaju igrati niski dupli blok, da znaju igrati presing, da znaju dominirati posjedom i da znaju ubijati tranzicijom. Spremni su kazniti greške svakog protivnika zbog čega se čini da će uistinu i osvojiti Bundesligu ove sezone.

Do kraja su im od težih utakmica preostali samo po jedan dvoboj s Dortmundom i Stuttgartom, dok su oba s Bayernom i Leipzigom već odradili. Put je širom otvoren za jednu od najboljih nogometnih priča u novije vrijeme, a ne treba zaboraviti da su ovo posljednje poglavlje ispisali s izostankom dvojice igrača koji se sigurno nalaze u njihova top 4 najvažnija igrača ekipe, Exequiela Palaciosa i Victora Bonifacea. Kapa dolje.

Komentari

Povezano