Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Povratak pokera asova u Umag

Ušli smo u samu završnicu odbrojavanja do početka ATP Croatia Opena u Umagu. 34. po redu turnir na terenima Plave Lagune u Umagu će se održati od 21. do 27. srpnja 2024. godine, a on će biti nikad jači, barem što se tiče plasmana tenisača koji će se ovog ljeta tamo pojaviti.

Kada pogledamo entry listu, na njoj ćemo pronaći čak 11 tenisača iz društva 50 najboljih tenisača svijeta, a njih 15 iz Top 60 kao i četvoricu bivših osvajača turnira. Iako se u ovom trenutku ne nalaze u najboljoj formi karijera, dvojica najvećih zvijezda turnira su svakako Andrey Rublev koji je šesti na ATP ljestvici i Holger Rune koji je 15., a njegov najbolji renking je četvrto mjesto iz 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom tekstu ćemo se pozabaviti četvoricom bivših osvajača koji se i ovog ljeta vraćaju zaokružiti mjesec tenisa u Umagu. Među njima se nalazi i prvi nositelj Rublev čija je priča o tituli u Umagu zaista posebna.

Andrey Rublev

Najveća zvijezda ovogodišnjeg turnira je svakako Rus Andrey Rublev. Trenutno šesti tenisač svijeta je 2017. godine osvojio naslov u Istri tako što je prošao put od kvalifikacija i poraza u njima sve do podizanja pehara.

Rublev je kao 19-godišnjak došao u Umag po drugi put nakon što je 2015. godine poražen u prvom kolu od Blaža Kavčića. Te godine je osvojio prvi povijesni juniorski Masters u kineskom Chengduu tako što je svladao Taylora Fritza u finalu, međutim u Umagu nije mogao dalje od prvog kola.

Dvije godine kasnije, ruski tenisač je morao krenuti od kvalifikacija u kojima je svladao Jordija Samper-Montanu prije nego što ga je u finalu kvalifikacija porazio Mađar Attila Balazs rezultatom 6:3, 7:5. Srećom po njega, danas prvi hrvatski reket Borna Ćorić je otkazao nastup pa je “upao” u glavni turnir kao “sretni gubitnik”. Nakon toga je krenuo strašan niz.

Rublev je na putu do finala svladao Carlosa Berlocqa, Andreja Martina, branitelja naslova Fabia Fogninija te Ivana Dodiga u njegovom posljednjem meču nekog glavnog turnira u pojedinačnoj konkurenciji da bi onda u finalu trijumfirao protiv Paola Lorenzija sa 6:4, 6:2 čime je pokazao svu raskoš talenta koju posjeduje.

Foto: ATP Umag

Bila je to druga titula jednog “sretnog gubitnika” u povijesti Umaga nakon što je isto učinio Dimitri Poliakov 1991. godine. Ukrajinac je karijeru okončao s jednim finalom na ATP razini i titulom.

Za ruskog tenisača je to bio prvi naslov u karijeri, a u ovom trenutku broji njih 16 uključujući i dva Mastersa. Jedan od njih je osvojio i ove godine kada je pokorio Madrid tako što je nanizao pobjede nad Carlosom Alcarazom, već spomenutim Fritzom i Felix Auger-Aliassimeom kojeg je porazio u finalu. Taj trijumf je došao između vrlo loših rezultata i niza poraza.

Rus je prije naslova u španjolskoj prijestolnici zaustavljen u drugom kolu Indian Wellsa te u prvim kolima Miamija, Monte Carla i Barcelone, dok je poslije titule ispao u drugom kolu Mastersa u Rimu i trećem kolu Roland Garrosa. Nije briljirao ni tijekom travnate sezone na kojoj je izgubio u prvim nastupima i u Halleu i na Wimbledonu usprkos tome što je igrao protiv dosta slabije rangiranih tenisača, Marcusa Girona i Francisca Comesane.

Možemo se nadati kako će mu Umag još jednom poslužiti kao odskočna daska za nove uspjehe i zaokret u sezoni. Ovom snažnom udaraču je samo malo potrebno kako bi se vratio na stare staze, no prije svega mu je potrebno to da se dogodi jedan mentalni klik u glavi jer se po njegovom ponašanju na terenu upravo to čini kao trenutni problem.

Alexei Popyrin

Alexei Popyrin se u Umag vraća kao aktualni prvak. Australac je prošle godine na terene u Stella Marisu stigao po prvi put te je odmah došao do titule usprkos zahtjevnom putu. Zanimljivo je da mu je to bio prvi nastup u Umagu, ali ne i u Istri jer je kao mladić dva puta nastupio na Smrikva Bowlu u Puli što je ujedno bio i njegov prvi međunarodni turnir.

Popyrin je u turnir ušao s dvije lagane pobjede protiv Benjamina Bonzija i Sebastiana Ofnera od 2-0 u setovima nakon čega je uslijedila bitka protiv Dine Prižmića. Hrvatska teniska nada je pružila sjajnu partiju, no nije uspjela doći do senzacije pa je poražena sa 7:6, 7:5.

U polufinalu smo gledali najdulji meč turnira. Popyrin se sukobio s Talijanom Matteom Arnaldijem kojeg je poslije tri sata igre svladao sa 6:7, 7:5, 6:3 za svoje drugo ATP finale u karijeri. Nakon što je 2021. godine osvojio Singapore Open trijumfom protiv Alexandera Bublika, Australac je u finalu Umaga svladao Wawrinku poslije novog preokreta rezultatom 6:7, 6:3, 6:4.

Što se tiče nastupa u 2024. godini, njegov omjer je trenutno takav da ima 14 pobjeda i 11 poraza. Najveći uspjeh je ostvario u Dohi u prvom dijelu sezone kada je izborio plasman u polufinale u kojem ga je porazio Karen Khachanov. Ipak, ove sezone na zemlji ne bilježi dobre rezultate te je slavio u samo dva od sedam mečeva, oba u Monte Carlu gdje je pobijedio Corentina Mouteta te baš Rubleva.

Foto: ATP Umag

Dušan Lajović

2019. godine je ATP turnir u Umagu proslavio 30. godišnjicu održavanja, a do titule je tada došao četvrti nositelj Dušan Lajović. On je do današnjeg dana jedini Srbin koji je osvojio turnir u Umagu.

Lajović je turnir otvorio pobjedom od 2-0 u setovima nad pobjednikom iz 2017., Andreyem Rublevom da bi onda preokretom svladao Slovenca Aljaža Bedenea. Malo tko je mogao očekivati da će ga u polufinalu dočekati talijanski kvalifikant Salvatore Caruso, no popularni “Duci” je bio spreman na taj izazov te je prvi set dobio sa 7:5 prije nego što mu je Talijan predao meč.

Nakon polufinala protiv kvalifikanta, isto ga je čekalo u finalu. Tamo mu je preko puta mreže bio Mađar Attila Balazs kojeg je svladao s dva puta po 7:5 za svoju prvu od dvije ATP titule. Lajović je čest gost u Umagu pa je tako na turnir dolazi svake godine između 2009. i 2015., dok je između titule dolazio i 2018. i 2021. kada je ispadao u četvrtfinalu.

Ono što je Dušana u karijeri kočilo u nastojanju da ostvari i veće uspjehe je bilo to što je konstantno bio – nekonstantan. 34-godišnjaku je zemlja omiljena podloga na kojoj do izražaja dolaze njegovi kick servisi što potvrđuje i to da je sva tri ATP finala igrao na toj podlozi uključujući i najveće finale, ono iz serije Masters 1000 u Monte Carlu, u kojem je izgubio od još jednog osvajača Umaga koji se tamo vraća ove godine – Fabia Fogninija.

Fabio Fognini

Don Fabio je jedan od najuspješnijih tenisača koji su nastupali u Umagu. Ovaj Talijan je i miljenik publike, a na ovom turniru je nastupao 10 godina u nizu između 2008. i 2017. godine. U tom razdoblju je finale igrao dva puta uz polovičan uspjeh, dok je u polufinalima zapinjao tri puta. U Umag se vratio 2019. i 2022. godine, no u oba navrata je gubio svoj prvi meč.

Foto: ATP Umag

Svoje prvo finale u Umagu je igrao 2013. godine. Tada je na putu do same završnice pobijeđivao Thiema De Bakkera, Martina Kližana i Gaela Monfilsa čime je došao do 13. uzastopne pobjede jer je prethodno osvajao turnire u Hamburgu i Stuttgartu. Na njegovu žalost, poslije polufinalnog maratona protiv Monfilsa kojeg je svladao u tiebreaku trećeg seta, Talijan je u finalu glatko izgubio od Tommyja Robreda sa 6:0, 6:3 u finalu s najmanje odigranih gemova u povijesti turnira. Bio je to posljednji Španjolčev naslov u karijeri.

2014. godine je igrao polufinale u kojem je izgubio od kasnijeg osvajača Pabla Cuevasa, dok je 2015. izgubio od Joao Sousa u četvrtfinalu. Zasluženi naslov pobjednika je napokon osvojio 2016. godine.

Fabio je tada u Umag došao poslije niza slabijih rezultata. Nakon polufinala u Minhenu, gubio je u prvim kolima Rima, Nice i Roland Garrosa te u drugim kolima Mastersa u Madridu i Wimbledona. Između Wimbledona i Umaga, Fognini je nastupao za Italiju u Davis Cupu u kojem su “Azzurri” izgubili s 3-1 od kasnijih osvajača, reprezentacije Argentine, a on je svladao Juana Monaca, dok je izgubio od Federica Delbonisa u četvrtom meču.

Na početku turnira je igrao protiv Argentinca Renza Oliva koji je za ulazak u turnir iskoristio “special exempt” opciju koju koriste igrači koji se ne mogu pojaviti u kvalifikacijskom ždrijebu turnira jer se još uvijek natječu u završnim rundama prethodnog turnira. Njega je svladao s 2-0 u setovima, dok je u drugom kolu izgubio prvi set od Damira Džumhura prije nego što je druga dva seta dobio sa 6:1.

Bio je to njegov jedini izgubljeni set na turniru jer je onda u polufinalu svladao Gastao Eliasa sa 6:3, 6:3, da bi onda u finalu očekivano pobijedio Slovaka Andreja Martina u njegovom prvom ATP finalu sa 6:4, 6:1.

Uz taj uspjeh u pojedinačnoj konkurenciji, Fognini je u tri navrata igrao finale i u konkurenciji parova, a do naslova je stizao 2011. i 2012. godine u paru sa sunarodnjakom Simoneom Bolellijem čija se dugotrajnost ogleda u tome da je prošle godine igrao finale s Andreom Vavassorijem, no od njih su bolji bili Nino Serdarušić koji je postao prvi Hrvat koji je osvojio titulu u parovima u Umagu i Slovenac Blaž Rola.

Fognini u 2024. godini nema većih uspjeha već je najbolji rezultat ostvario u Marrakechu gdje je izborio četvrtfinale nakon što je u glavni turnir ušao preko kvalifikacija. Tamo ga je zaustavio Rus Pavel Kotov, dok je na Wimbledonu došao do trećeg kola uz pobjedu protiv Caspera Ruuda, osmog tenisača svijeta, međutim poslije pet setova ga je zaustavio Roberto Bautista Agut.

Novi Croatia Open je tu, a sljedeće subote ćemo znati je li se netko od navedene četvorice priključio Thomasu Musteru i Carlosu Moyi na popisu višestrukih osvajača umaškog turnira.

Komentari

Povezano