Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Pregled ostalih europskih liga: Borbe za naslov prvaka

Nogometna sezona se približava svome kraju. U većini prvenstava preostalo je svega nekoliko kola do završetka, a u nekima od njih se odvija prava mala drama. Situaciju u Hrvatskoj znaju već i ptice na grani, a najbolje europske lige, osim engleskog prvenstva u kojem se Manchester City i Arsenal bore za naslov prvaka, uglavnom znaju svoje prvake.

Stoga vam donosimo pregled situacija u ostalim europskim ligama u kojima pitanje pobjednika nije niti blizu riješeno, a uopće nisu zastupljene u medijima, a trebale bi biti jer je svaki nogometni fanatik željan priča s ruba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego krenemo sa samim tekstom, na karti priloženoj ispod možete vidjeti kakva je situacija u svakoj pojedinoj državi. Plavo su označene države u kojima je prvak već odlučen, svijetlo zeleno one u kojima ćemo prvaka potencijalno dobiti već u sljedećem kolu, tamno zeleno one u kojima se mora odigrati još najmanje dva kola kako bi dobili novog prvaka, te sivo države u kojima se liga igra kalendarski (završava krajem godine).

Borbe za prvaka u članicama UEFA-e

Najpošteniji način kako nikoga ne bi zakinuli po važnosti jest da krenemo po abecedi. Već na slovu A, događa se jedno od najvećih iznenađenja ove sezone. Red Bull Salzburg osvojio je deset naslova prvaka u nizu, a u ovoj sezoni im je račune pošteno zamrsio Sturm Graz. Tri kola do kraja prvenstva, Sturm se nalazi na prvom mjestu ljestvice s tri boda prednosti ispred Salzburga.

Sturm igra zaista fenomenalnu sezonu, a vrlo ih malo dijeli od prvog naslova prvaka nakon 13 godina te mjesta koje ih vodi izravno u Ligu prvaka. Sturm i Salzburg su igrali neriješeno u prošlom kolu čime je Red Bull propustio priliku za priključak na vrhu, a svoje prste u odluci tko će biti novi prvak Austrije imati će i LASK Linz našega Marina Ljubičića s kojim igraju i Sturm i Salzburg. Za Red Bull Salzburg i naše nogometaše, Roka Šimića te Luku Sučića, neosvajanje trofeja bio bi vrlo težak udarac. Sturm ima povijesnu priliku za dvostruku krunu, budući da su osvojili i kup.

Foto: Guliverimage (xMarcoxCanonierox)

Kao i u prošloj sezoni, kada smo prvaka doznali u posljednjim sekundama prvenstva, u Belgiji opet vlada velika neizvjesnost. Drugu godinu zaredom smo svjedoci troboja, a ovoga puta čine ga Anderlecht, Club Brugge te Royale Union Saint-Gilloise. Anderlecht i Club Brugge nalaze se na vrhu s 42 boda, dok USG na trećem mjestu zaostaje samo jedan bod za vodećim dvojcem. Do kraja prvenstva preostalo je četiri kola, a vrlo je vjerojatno da će ga odlučiti međusobni ogledi koji će se odigravati u svakome kolu, budući da se Liga za prvaka u Belgiji sastoji od šest klubova. Velikan iz Bruxellesa, Anderlecht, na svoj 35. naslov čeka čak sedam godina te bi osvajanje prvenstva i izravan plasman u Ligu prvaka za njih predstavljao prekretnicu koja bi ih ponovno vratila u sam vrh belgijskog nogometa. Navijači Uniona svakako su najželjniji naslova, jer njega čekaju čak 89 godina. Povijesnu sezonu mogu i okruniti naslovom osvajača kupa u kojem ih očekuje Royal Antwerp, prošlogodišnji osvajač prvenstva.

Na Cipru nas za deset dana očekuje pravi spektakl. APOEL Nicosia i AEK Larnaka imaju isti broj bodova, do kraja prvenstva ostala je jedna utakmica i to upravo dvoboj ove dvije momčadi. APOEL je u komotnijoj situaciji, budući da će im i neriješen rezultat biti dovoljan za veliko slavlje na domaćem terenu, dok gostima igra samo pobjeda.

U Češkoj se borba na naslov svela na gradski okršaj između Sparte i Slavije Prag. Ostalo je svega pet kola do kraja prvenstva, a u prednosti je Sparta koja ima četiri boda prednosti ispred Slavije. U sljedećem kolu nas u Pragu očekuje pravi spektakl, budući da se ovi gradski rivali međusobno susreću. Sparta bi pobjedom stavila jednu ruku na svoj 13. naslov prvaka, dok bi Slavia pobjedom u potpunosti zakomplicirala prvenstvo. Sparta Prag u borbi je na dva fronta, budući da im predstoji i finale kupa u kojem ih očekuje Viktoria Plzeň.

U Danskoj nas, kao i u Belgiji, očekuje troboj u borbi za naslov prvaka. Na vrhu se nalazi Brøndby, koji ima četiri boda prednosti ispred Københavna i Midtjyllanda. Preostalo je samo četiri kola do kraja, no stvari su još daleko od riješenih budući da nas u svakom kolu očekuju međusobne borbe između ovih klubova. Svoju priliku iz prikrajka čeka i Nordsjælland, koji zaostaje samo šest bodova za vodećim.

Navijači Dinama sigurno neće navijati za Slaviju Prag i København jer ako neki od ova dva kluba osvoji naslov prvaka, Dinamo će propustiti priliku da se izravno plasira u doigravanje za Ligu prvaka (naravno, ukoliko Dinamo osvoji naslov u Hrvatskoj).

U grčkom prvenstvu, već standardno, svjedočimo ludoj utrci u kojoj sudjeluju sve velike momčadi. AEK, PAOK, Panathinaikos te Olympiakos nalaze se u samo pet bodova razlike, no stvari još nisu niti blizu rješenju jer svaka momčad igra međusobno jedna s drugom. U najlošijoj poziciji je Panathinaikos našeg Tina Jedvaja koji zaostaje 4 boda za vodećim AEK-om, a imaju isti broj odigranih utakmica. U AEK-u se obrani naslova nadaju Robert Ljubičić i Domagoj Vida koji igra sjajnu sezonu, u PAOK-u sjajno brani Dominik Kotarski, dok hrvatske boje u Olympiakosu brani Ivan Brnić. Panathinaikos do ima priliku do trofeja stići i preko kupa, no prvenstvo im je svakako prioritet budući da ga nisu osvojili od davne 2010. godine.

Foto: guliverimage.com (xYannisxHalasx FIL-19062-0073)

Ako ste mislili da će HNL imati najzanimljiviju završnicu prvenstva u regiji, onda sigurno niste pogledali tablicu makedonske lige. Ostalo je svega tri kola do kraja, a Shkëndija, Struga i Shkupi imaju isti broj bodova. U zadnja tri kola očekuju nas i međusobni derbiji ova tri kluba, tako da je kompletna ludnica do kraja prvenstva zagarantirana.

U Škotskoj se borba za naslov svela na dvoboj najvećih rivala, Celtica i Rangersa. Ostala su još četiri kola do kraja prvenstva, a sve oči bit će uprte u Old Firm. Pobjedom bi Celtic riješio pitanje prvaka, dok bi Rangersi svojom pobjedom potpuno zakomplicirali prvenstvo. Borna Barišić i njegovi Rangersi imaju veliku priliku za osvajanje svog 55. naslova prvaka, a ako ne uspiju, priliku za uzvrat imat će u finalu kupa gdje ih također očekuje novi Old Firm.

U Turskoj se borba za naslov, kao i u prošloj sezoni, svela na gradski obračun između Galatasaraya i Fenerbahçea. Galatasaray ima četiri boda prednosti ispred svog gradskog rivala, no njih međusobni derbi mogao bi puno toga promijeniti. Galatasaray ima i psihološku prednost, budući da je Fenerbahçe našeg Dominika Livakovića više usredotočen na borbe van terena koje vode protiv nogometnog saveza.

Uoči vrhunca nogometne sezone, koji nam donosi završnice europskih kupova te Europsko prvenstvo, završnice nacionalnih prvenstava u kojima pitanje pobjednika neće biti riješeno do posljednjeg trenutka, također će nam pružiti uzbuđenje koje samo nogomet može ponuditi.

Za Ofenzivu piše: Kristijan Kuveždić

Komentari

Povezano