Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Priča o Norveškoj kroz nogomet u polarnim uvjetima

Više nego jeftina povratna avionska karta na Ryanairu potaknula me da zadnje dane prije početka ljetnog semestra provedem u zimskim krajevima, odnosno Norveškoj. Nesvakidašnja destinacija, ali jeftina karta je jeftina karta.

Već po slijetanju sam uvidio što je to norveška zima. Aerodrom u Torpu bio je prekriven ledom i snijegom, a vjetar se osjetio u svakoj kosti. 90-minutna vožnja autobusom do Osla samo je potvrdila o kakvoj je zimi riječ. Prolazeći između snijegom okovanih sela i zaleđenih jezera, nije teško zaključiti kakvi su vremenski uvjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oslo kao grad je prerastao sva prvotna očekivanja, koja ruku na srce nisu bila ogromna. Od znamenitosti, preko javnog prijevoza do šoping centara, sve je prilagođeno kvaliteti života i tome da se olakša svakodnevni život. Nekome tko živi u Zagrebu, to je bilo pravo osvježenje.

Oslo u predvečerje

S obzirom na to da je Ofenziva ipak sportski portal, bilo bi sasvim normalno da prijeđemo i na sportsku stranu priče. Putem aplikacije Futbology (na žalost nije plaćena reklama), možete vidjeti sve utakmice koje se igraju u krugu od 50 kilometara od vas.

Nogometni fanatik kakav jesam, nisam mogao dopustiti da mi putovanje prođe bez odlaska na utakmicu. Futbology nam je otkrio da je prijateljska utakmica između dva drugoligaša Lyna 1896 i Notoddena samo sedam kilometara udaljena od apartmana. Nagovaranje za otići nije bilo potrebno.

Lyn je osnovan 1896. i jedan je od najstarijih klubova u Norveškoj. 1902. su sudjelovali u osnivanju Norveške lige koju su osvojili 1964. i 1968., dok su Kup osvajali u osam navrata. Bili su inicijator izgradnje stadiona Ullevaal koji je norveški nacionalni stadion, a njihov stadion je bio sve do 2010. Lyn je kroz povijest bio klub koji predstavlja višu klasu, dok je Vålerenga bila klub radnika i srednje klase.

Najveće uspjehe Lyn je imao kasnih 60-ih 1967. su osvojili kup, dok su godinu kasnije osvojili dvostruku krunu uz povijesni uspjeh u Europi. Naime, postali su prvi norveški klub koji je dogurao do četvrtfinala Kupa pobjednika kupova.

Tamo ih je čekao dvomeč s Barcelonom. Zbog snježnih uvjeta u Norveškoj, obje utakmice su odigrane u Španjolskoj. U prvoj utakmici Barcelona je slavila 3:2, a u uzvratu je Lyn vodio 2:0 sve do zadnjih 15 minuta. No, tada primaju dva gola i Barcelona kasnije odlazi sve do finala gdje ih je porazio Slovan iz Bratislave.

Nakon toga slijedilo je teško razdoblje koje traje sve do danas. Klub je stalno ispadao i vraćao se u prvu ligu u kojoj nisu mogli spojiti više od tri sezone. Loše razdoblje kluba kulminiralo je 2010. kada je klub proglasio bankrot.

Navijači nisu odustali od svog kluba te su krenuli na utakmice rezervi koje su se natjecale u sedmoj ligi. Krajem 2010. su navijači otplatili dugove te su dobili licencu da se klub pomakne u četvrtu ligu.

Od tada traje misija povratka Lyna u prvu ligu koja je sve samo ne lagana. Naime, klub je većinu svoje nove povijesti proveo u trećoj ligi iz koje su pobjegli 2022. Idući cilj je povratak u najviši rang norveškog nogometa u kojem nisu bili od 2009.

S druge strane čekao je klub ni približno bogate povijesti – Notodden. Osnovan je 1999. kada su se spojila dva kluba SK Snøgg i Heddal IL. Većinu svoje povijesti proveli su u trećoj ligi u kojoj se natječu i danas.

Posljednji puta su drugu ligu igrali 2019. kada su završili na 14. poziciji čime su ispali u treći rang. U kupu također nisu imali neke uspjehe te im je najveći domet treće kolo. Sve u svemu, totalna suprotnost od Lyna koji je jedan od norveških klubova s najbogatijom povijesti.

Nakon 20-minutne vožnje metroom, za kojeg dnevna karta košta 11,28€, stigli smo do sportskog centra imena “Kringsjå kunstgress” što u slobodnom prijevodu znači teren s umjetnom travom. Centar je prije primarno služio za rekreaciju, no Lyn ga je nakon bankrota prvotno iznajmio, a kasnije i otkupio za održavanje treninga i prijateljskih utakmica.

Odmah po dolasku nije bilo teško zaključiti da će to biti nogometna utakmicu kakvu do sada nisam gledao. Stadion se sastojao od jedne tribine, dok je apsolutno sve osim terena i tribine bilo prekriveno slojevima snijega. Pravi nogometni uvjeti.

Ulaz na stadion i izgled van stadiona

Na jednom štandu nalazili su se šalovi i kape s grbom od Lyna, ali se moglo platiti jedino putem aplikacije Vipps koju mogu koristiti samo Norvežani. Iz istog razloga sam ostao uskraćen, ne samo za šal, nego i za čaj i hot-dog. Balkanskim šarmom smo pokušali ispregovarati da kad već nemamo načina za platiti, sve to dobijemo besplatno. No, hladni Skandinavci se nisu dali zavarati i samo su slegli ramenima. Ako ništa, ulazak na utakmicu je bio besplatan.

Famozni štand sa šalovima (kojih tada još nije bilo) i pogled na teren

Sami nogomet nije bio pretjerano kvalitetan, ali teško je bilo za očekivati puno više od prijateljskog susreta drugoligaša i trećeligaša. U 90 minuta se moglo vidjeti mali milijun broj ubačaja, a uostalom tako su i pala sva tri gola na utakmici. Tipični skandinavski nogomet. Na kraju je Lyn pobijedio 2:1 nakon što su gol za pobjedu postigli u 90. minuti nakon kornera.

Početak utakmice – Igrači Lyna su u crvenim dresovima, a Notoddena u bijelim

S obzirom na vrstu utakmice iznenadio me broj navijača na tribinama. Podijelili su se u dvije skupine – na desnom dijelu tribine su sjedili “obični” navijači, dok je lijevi dio zauzelo 20-ak fanatika koji su neumorno navijali svih 90 minuta. Čak su u jednom trenutku grudama gađali protivničkog igrača kako bi ga dekoncentrirali prilikom, prema slobodnoj procjeni legalnog, dugog auta. Zanimljivo, prije same utakmice su priredili mali vatromet kojim su pozdravili svoje igrače. Nadam se da neće biti kazni od UEFA-e zbog pirotehnike.

Po završetku utakmice Lynovi ultrasi su pozdravili svoje igrače i produljili na “after” u obližnji kafić, dok se ostatak, uključujući mene uputio nazad prema metrou. Sve u svemu, drugačije nogometno iskustvo koje ću teško ponovno doživjeti. Osim ako Dinamo ne bude igrao finale Lige prvaka na nekom od skandinavskih stadiona.

Pozdrav igrača i navijača nakon utakmice

Odlaskom na ovu utakmicu sam htio nešto novo i to sam apsolutno dobio. Istina, nogomet nije bio pretjerano kvalitetan i smrznuo sam se kao rijetko kada u životu, ali i to je nogomet. Za 200-tinjak ljudi koji su bili na tribini da vide kako momčad izgleda na početku priprema, taj klub je od jednake važnosti kao meni Dinamo, ili Chelsea nekom Johnu iz Londona.

Upravo iz tog razloga sam sretan što sam otišao na ovo putovanje i na ovu naizgled u potpunosti “nebitnu” utakmicu. Bila je ona dobar podsjetnik da nogomet nije samo Liga prvaka i najjače svjetske lige. Nogomet je i prijateljska utakmica Lyn 1896 – Notodden po snježnim uvjetima. Upravo to ga čini najljepšim sportom na svijetu.

Komentari

Povezano