Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Prije 10 godina su iz doigravanja izbacili Brentford, a sad su ispali u šestu ligu

Prije 10 godina u League One, trećem razredu engleskog nogometa, kao prvaci su završili Doncaster Roversi, a drugoplasirani s jednim bodom manje od njih bio je Bournemouth. Oba su kluba zahvaljujući tome izborila plasman u Championship.

Uz njih, u playoff od 3. do 6. mjesta su ušli Brentford, Yeovil Town, Sheffield United i Swindon Town. Brentford je nakon dvomeča i jedanaesteraca izbacio Swindon Town (ukupnih 4:4, nakon jedanaesteraca 5:4), a Yeovil Town je s ukupnih 2:1 izbacio Sheffield United i plasirao se u finale na Wembleyu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tog 19.5.2013. pred 41.955 gledatelja Yeovil Town je pobijedio Brentford s 2:1 i po prvi i jedini puta u povijesti plasirao se u Championship, drugi najjači rang engleskog nogometa.

Za maleni klub iz Somerseta, pokrajine u jugoistočnoj Engleskoj poznatije po cheddar siru i jabučnom cideru nego li po nogometu, to je bio povijesni uspjeh. Stadion za 9.565 gledatelja bio je dupkom pun gotovo svakim petim žiteljem ovog gradića od 50.000 stanovnika. Inače, Huish Park kao stadion Yeovil Towna ime je dobio po stadionu istog naziva koji se drugoj lokaciji unutar grada, uz jednu zanimljivost – teren je imao pad od čak 2,4 metra od jedne do druge aut linije. Nadimak kluba je “The Glovers“, što je referenca na proizvodnju rukavica čiji je centar dugi niz godina bio baš u Yeovilu.

Yeovil Town je većinu svoje povijesti proveo u nižim rangovima engleskog nogometa tj. sedmim i osmim regionalnim ligama prije nego li se u sezoni 1987./1988. dokopao Conference League, koju su u sezoni 2002./2003. i osvojili. Tokom sljedećih 10 sezona su bili jedna od najboljih “malih” ekipa engleskog nogometa i dokopali se prije navedene promocije u Championship, no baš je taj eksponencijalni uspon označio i početak kraja.

Zanimljivo je vratiti se na tablicu iz trećeligaške sezone i vidjeti gdje se danas nalaze klubovi koji su te sezone bili u vrhu. Doncaster i Swindon su u sredini League Two, Bournemouth i Brentford su premierligaši, Sheffield United će postati premierligaš od iduće sezone, a tema ovog članka Yeovil Town je nakon katastrofalne sezone u kojoj je skupio 40 bodova u 44 utakmice ispao iz petog ranga engleskog nogometa, National League. To znači da će od sljedeće sezone biti u National League South, šestom rangu, gdje nisu bili još od 1987. godine.

Navijači Gloversa pribojavaju se da bi ovo, nakon “početka kraja” 2013. godine, mogao biti i “kraj kraja” s obzirom da trenutni vlasnici ne planiraju dodatna ulaganja, a novih potencijalnih ulagača nema na vidiku. Yeovil je u 10 godina od Championshipa, za kojeg nije bio logistički spreman, u samo 2 godine došao do League Two u kojoj se zadržao 4 sezone prije nego li je ispao u National League, a sad će svoju sreću morati tražiti u gostovanjima po jugu Engleske, daleko od gostovanja kod Millwalla, Birminghama, Burnleya, Derby Countya, Leicestera, Brightona, Nottingham Foresta, Leedsa, Watforda i ostalih s kojima su plesali u ljesto sezone 2013./2014.

Ostat će im jedino uspomena na toplu svibanjsku večer i Wembley na kojem su pobijedili današnjeg stabilnog premierligaša, uz nadu da će klub nastaviti postojati i nekim mlađim generacijama pružiti novu nadu.

Komentari

Povezano