Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Prije 14 godina su bili amateri. Danas igraju Bundesligu.

Heidenheim je nogometni klub iz istoimenog gradića od 50.000 stanovnika imena Heidenheim an der Brenz, u saveznoj državi Baden-Württemberg, koji će od sljedeće sezone debitirati u najvećem nogometnom rangu njemačkog nogometa – Bundesligi.

Taj uspjeh se mora pripisati Franku Schmidtu koji je glavni trener ovog kluba još od 2007. godine. Još je nevjerojatnija činjenica da mu je to i prvi klub u karijeri kojeg je vodio kao glavni trener. U ovom tekstu ćemo vas upoznati s povijesti kluba i trenera koji su ostvarili senzacionalni uspjeh, pa krenimo redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijest Heidenheimaigrali po amaterskim ligama sve do 2007. godine

14. kolovoza 1846. godine osnovan je prvi sportski klub Turngemeinde Heidenheim Hellenstein (gimnastički klub) s gimnastičkom zajednicom Heidenheim. To je ujedno i prvi klub prethodnik Heidenheimer Sportbunda, a time i današnji 1. FC Heidenheim. Većina klubova i odjela u Heidenheimu se referira na ovu godinu, a navijači također nastavljaju dugogodišnju tradiciju pozivanja na 1846. kao godinu osnutka. Nešto kasnije je Turgenmeinde Heindenheim 1872. godine promijenio ime u Turnverein 1486 Heidenheim.

Kako bi se divljim nogometnim igrama na livadama u gradu postavila neka pravila i kako bi se uspostavila nogometna struktura, 16. ožujka 1910. osnovan je Verein für Bewegungsspiele Heidenheim ili skraćeno VfB Heidenheim. Nešto malo više od godinu dana kasnije, točnije 8. srpnja 1911., osnovan je nogometni odjel unutar Turnvereina 1846 Heidenheima. Počevši od 1912., nogometni odjel igrao je svoje utakmice na novootvorenom igralištu kod pilane Ziegler – današnji Sparkassen-Sportpark klub još uvijek koristi za predsezonske pripreme.

Uz životarenje u nižim rangovima,Godine 1965. VfL Heidenheim je osvojio svoj prvi trofej – u natjecanju Württemberg Club Cup kojeg je sveukupno osvajao 6 puta (1964/65, 2007/08, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2013/14). To je natjecanje jedno je od 21 regionalnog kup natjecanja u njemačkom nogometu. Pobjednik natjecanja ostvaruje ulazak u prvo kolo Njemačkog kupa.

U jednom periodu od osnutka VfL Heidenheima istaknula su se dva nogometaša – Walter “Bize” Birkhold i Horst Blankenburg.

  • Birkhold je odigrao više od 1000 utakmica za VfL Heidenheim od 1947. do 1971. godine. Unatoč konkretnim ponudama VfB Stuttgarta, Werdera iz Bremena i FC Bayern Münchena, nije se usudio napraviti iskorak u Bundesligu s 28 godina i je uvijek ostao vjeran svom VfL-u. On je od početka do kraja svoje aktivne igračke karijere nosio dres svog matičnog kluba VfL Heidenheim. Nakon igranja na ulici, uz očev pristanak, upisuje se u omladinski pogon lokalnog VfL-a i uspješno završava školu za talente Maxa Weggenmanna. Sa 17 godina svestrani talent kojeg su karakterizirale izvanredne trkačke sposobnosti zaigrao je u prvoj momčadi. Kao 19-godišnjak bio je 1954./55. u promociji Heidenheima, koji se plasirao u 1. amatersku ligu Württemberga. Kako su ga zvali, “čovjek s dva plućna krila” neprekidno je igrao sa svojom VfL u najvišoj amaterskoj klasi u Württembergu. Godine 1965. osvojio je Württemberški kup sa svojom momčadi i stoga je igrao u Južnonjemačkom kupu 26. rujna 1965. protiv predstavnika regionalne lige SSV Reutlingen 05 od kojeg su upisali domaći poraz rezultatom 2:4. U selekciji Württemberškog saveza Birkhold je upisao 29 nastupa i s momčadi WFV-a došao do polufinala državnog kupa 1963. godine, gdje je izgubio 2-0 od kasnijeg osvajača kupa Bayerna. Na kraju, ali ne i najmanje važno, uspjesi u ovom natjecanju doveli su “Bize” Birkholda u dobi od gotovo 28 godina 1963. godine u amatersku reprezentaciju DFB-a. U svom rodnom gradu Heidenheimu izabran je za “Sportaša godine 1963”. Godine 2021. na generalnoj skupštini 1. FC Heidenheima odlučeno je da se teren West 1 iznad Voith Arene preimenuje u Walter Birkhold Youth Stadium u njegovu čast.
  • Blankenburg je u mladosti igrao za VfL Heidenheim. Njegov najveći uspjeh došao je početkom 1970-ih kada je, uz igrače poput Johana Cruyffa, tri puta zaredom osvojio Kup europskih prvaka s amsterdamskim Ajaxom, te po dva puta nacionalno prvenstvo i nizozemski kup. S HSV-om je osvojio DFB kup 1976. i Europski kup pobjednika kupova 1977. Do dan danas je Blankenburg najveći igrač kojeg je nogomet Heidenheima ikada proizveo.
Piet Keizer na ramenima suigrača s peharom nizozemskog kupa (slijeva nadesno: Wim Suurbier, Gerrie Mühren, Barry Hulshoff, Horst Blankenburg)

Heidenheimer SB (1972–2007), prethodnik 1. FC Heidenheim

Krajem 1960-ih, TSB je uvidio potrebu za proširenjem baze članstva te je uspostavio prve kontakte s VfL-om 1970. godine. Spajanje TSB-a (s tada postojećim odjelima za košarku, boks, judo, mačevanje, gimnastiku, rukomet, atletiku, stolni tenis, gimnastiku i odbojku) i VfL Heidenheim (s badmintonom, nogometom, hokejom, predloptom i stolnim tenisom) što je 27. svibnja 1972. godine rezultiralo osnivanjem Heidenheimer Sportbund 1846 e. V. Heidenheima, što je dovelo do ponovnog spajanja nogometaša i gimnastičara, razdvojenih1922. godine.

Nakon spajanja VfL-a s TSB-om, čiji su nogometaši igrali ligu niže, ekipa sada poznata kao Heidenheimer SB, ostala je u amaterskoj ligi još tri sezone prije ispadanja 1975. godine. Iste sezone nogometaši Heidenheima su prvi put zaigrali u DFB kupu (ispali u 1. kolu protiv Herthe Zehlendorf). No, nakon što su ispali, brzo su se vratili i počeli su s usponom.

Te sezone su bili viceprvaci i za dlaku im je izmakla promocija u 2. Bundesligu. U sljedećoj sezoni zahvaljujući četvrtom mjestu u Heidenheimer SB se kvalificirao i za novoosnovanu amatersku Oberligu Baden-Württemberg. U istoj sezoni, Heidenheimerimi su ponovno zaigrali u DFB kupu, ali opet je to bio kraj u prvom kolu – SB je izgubio od drugoligaša FK Pirmasens rezultatom 2:1.

Heidenheim SB je 25 godina plesao između saveznih i državnih liga prije nego što se vratio u četvrtorazrednu amatersku ligu u BadenWürttembergu sezone 2003./2004.

FC Heidenheim (od 2007. do sadašnjice) – kraj amaterizma

Tijekom 2007. nogometni odjel odlučio se odvojiti od Heidenheimer SB-a kao pravno neovisan klub, retroaktivno od 1. siječnja 2007. Čineći to, 1.FC je preuzeo postojeće sportske i druge strukture Heidenheimera. Razdvajanje je postalo nužno jer je klub kao cjelina teško mogao ispuniti zahtjeve u DFB-ovoj proceduri licenciranja za željenu regionalnu ligu. Konkretno, zahtjevi za testiranjem ekonomske uspješnosti kluba preopteretili su volonterske i amaterske strukture drugih odjela.

Predsjednik osnivača kluba bio je Klaus Mayer, kasnije predsjednik nadzornog odbora i poduzetnik koji je umro 2022. godine. Heidenheim je 2008. završio na četvrtom mjestu u Oberligi Baden-Württemberg i promoviran je u Regionalliga Süd. Osim toga, momčad je osvojila Württemberg Cup i tako ušla u prvo kolo DFB kupa. U ovom kolu momčad je poražena od budućeg njemačkog prvaka VfL Wolfsburga rezultatom 0:3 nakon produžetaka (0:0). Zatim kreću i veći uspjesi u Njemačkom kupu.

Heidenheim odigrao je svoju prvu trećeligašku utakmicu 25. srpnja 2009. godine protiv Wuppertaler SV Borussije na svojoj domaćoj GAGFAH Areni. Utakmica je završila rezultatom 2:2. Na kraju prve trećeligaške sezone Heidenheim je iznenađujuće završio na 6. mjestu na tablici s 59 bodova. Dana 11. svibnja 2011. ekipa je po treći put osvojila Württemberg Cup i tako sudjelovala ponovo u glavnoj rundi DFB kupa. Za protivnika u 1. kolu koje će se odigrati 30. srpnja 2011. izvučen je SV Werder Bremen. Iznenađujuće su ih porazili rezultatom 2:1. U 2. kolu Heidenheim se 25. listopada susreo s Borussijom Mönchengladbach. Bundesligaš je u utakmici slavio tek nakon jedanaesteraca. Bio je to najveći uspjeh Heidenheima u DFB kupu do danas. Sezona 2011./2012. završila je četvrtim mjestom na tablici, a 9. svibnja 2012. osvojili su Württemberg Cup po četvrti put protiv SG Sonnenhof Großaspach.

Dolazimo do sezone 2013./2014. kada napokon ostvaruju plasman u 2. Bundesligu osvojivši 3. Bundesligu s jednakim brojem bodova kao i RB Leipzig, no boljom gol razlikom.

3. Bundesliga sezone 2013/14 TOP 3; izvor: Wikipedia

Otkako su se plasirali u 2. Bundesligu, iz sezone u sezone su na tablici varirali između borbe za promociju i sredine tablice, što zorno možete vidjeti na grafu niže.

Izvor: Wikipedia

Prema podacima s Transfemarkta, Hedenheim je klub koji spada po vrijednosti momčadi (20,4 milijuna eura) u samu sredinu 2. Bundeslige, s najmanje stranih igrača u momčadi (3), no usprkos svemu, uspio postati prvakom 2. Bundeslige i izboriti plasman u Bundesligu. Sjajan je to podvig pod palicom dugogodišnjeg trenera Franka Schmidta.

Frank Schmidt – vojnik kluba

Schmidt je kao igrač igrao za, među ostalima, TSV Vestenbergsgreuth, Greuther Fürth i Alemanniu Aachen, a u konačnici je od 2003. do 2007. pred kraj karijere igrao za Heidenheim SB da bi na kraju postao i glavnim trenerom.

Nakon što je 17. rujna 2007. godine Dieter Märkle smijenjen s mjesta trenera Heidenheimer SB-a, tada preimenovanog u 1. FC Heidenheim, Schmidt je isprva preuzeo dužnost trenera na privremenoj osnovi i dobio je ugovor do zimske stanke. No, pod njim se uspjeh vratio, pa je tu dužnost preuzeo na dulji rok.

Na kraju sezone odveo je Heidenheim u četvrtu regionalnu ligu, a u sezoni 2008./2009. u 3. ligu kao prvak regionalne lige Süd. U ljeto 2010. je započeo jednogodišnji program formalne edukacije kako bi postao nogometni trener na Sveučilištu za sport u Kölnu.

U ožujku 2011. njegov ugovor s Hedenheimom produljen je prije roka do ljeta 2015. godine. Nastavio je sa uspjesima pa je tako 19. travnja 2014. s klubom izborio promociju u 2. ligu tri dana prije kraja sezone. Klub je potom produžio Schmidtov ugovor do lipnja 2020., ugovor koji je ponovno produljen u listopadu 2018. na tri godine do 2023., a trenutno je drugi najdugovječniji trener u svjetskom profesionalnom nogometu, nakon Sjevernog Irca Stephena Baxtera na klupi Crusadersa koji drži klupu od veljače 2005.

Na kraju sezone 2019./2020., tijesno je poražen s Heidenheimom u playoffu utakmici za promociju Bundesligu protiv SV Werdera Bremen. Nakon devet odigranih utakmica sezone 2021./2022., Schmidt je u listopadu 2021. prijevremeno produžio ugovor do ljeta 2027., a tada je već bio trener s najdužim stažem u njemačkom profesionalnom nogometu s 14 godina. U sezoni 2022/23., s klubom ulazi u Bundesligu osvojivši 2. Bundesligu, a

U čemu leži ključ njegova uspjeha? – Dobro upravljanje momčadi bilo je ključno za Schmidtov izvanredan uspjeh. Napadač Herthe Berlin Florian Niederlechner proveo je dvije i pol sezone s Heidenheimom ranije u svojoj karijeri, a Schmidta je opisao kao “nevjerojatnu osobu” koja “zna kako razgovarati sa svojim igračima”. Očigledno je da zna kako s mentalne strane pripremiti igrače i gurati ih naprijed. Tijekom nevjerojatne sezone, kako se sezona bližila kraju, a napetost je rasla, nakon remija pred svojim navijačima u 31. kolu protiv Magdeburga izjavio je sljedeće:

“Što je pritisak u nogometu? Samo mljekar treba osjećati pritisak da dobije dobru cijenu za svoje mlijeko. Mi samo igramo nogomet, pokazali smo se iznad očekivanja, imamo priliku postići nešto posebno i usredotočit ćemo se na uživanje u svom poslu i koncentriranje na to.”

Ključni igrači ove sezone su mu bili sljedeći:

  • napadač Tim Kleindienst koji je u 32 nastupa upisao 25 golova i 7 asistencija (najbolji strijelac 2. Bundeslige)
  • lijevo krilo Jan-Niklas Beste koji je imao učinak od 12 golova i 12 asistencija
  • defanzivni veznjak Lennard Maloney koji ima odlične defanzivne prosjeke po utakmici – 1,0 presijecanja, 1,8 oduzetih lopti, 2,4 otklonjenih opasnosti, 5,1 ukupnih osvojenih duela (49%)
  • vratar Kevin Müller koji je skupio 15 clean sheetova te prosječno ima 2,3 obrane po utakmici

Zasigurno ih čeka puno posla u sljedećoj sezoni, trebati će se pojačati kako se ne bi ekspresno vratili u 2. Bundesligu. Klub koji nema pretjerano velikih uspjeha te iza sebe ima burnu prošlost, koji se ipak uspio probiti u Bundesligu unatoč svemu, uz dugogodišnjeg trenera.

Kronološki od dolje prema gore uspjesi Heidenheima; Izvor: Transfermarkt

Nadajmo se kako će ovo biti još jedna njemačka lijepa priča u stvaranju, a debitantu u Bundesligi koji će imati najmanji stadion u ligi (The Voith-Aren s kapacitetom od 15,000 mjesta) možemo poželjeti samo sreću i dobrodošlicu.

1.FC Heindenheim, dobrodošao u Bundesligu!

Komentari

Povezano