Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Prvenstvo je daleko od gotovog, ali Hajduk i Karoglan moraju bolje

Od dolaska Marka Livaje u redove Hajduka, Varaždin je u osam susreta sa Splićanima osvojio ukupno 0 bodova. Taj crni niz prekinut je jučerašnjim remijem 1:1 pred rasprodanim tribinama na sjeveru Hrvatske.

Hajduk je imao imperativ pobjede, posebno zbog činjenice da Dinamo i Rijeka igraju međusobno u ovom kolu te bi slavljem stavio dodatni pritisak na obje momčadi. Uz to, barem bi privremeno zasjeo na prvo mjesto prvenstvene ljestvice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diallo najgori pojedinac na travnjaku

U sastav ‘Bijelih’ nakon Afričkog kupa nacija vratio se prvi lijevi bek, Ismael Diallo. Posljednju utakmicu Diallo je odigrao prije više od dva mjeseca u derbiju protiv Dinama na Maksimiru. Sve prijetnje domaćina dolazile su preko Hajdukove lijeve strane, a Domagoj Drožđek radio je velike probleme igraču iz Obale Bjelokosti. U 13. minuti Marko Dabro pogodio je za 1:0 na asistenciju Drožđeka koji ga je pronašao povratnom loptom s desne strane Varaždinaca. Ipak, Dabro se nalazio u zaleđu te je gol poništen. Šimun Hrgović odigrao je jako dobru utakmicu protiv Rudeša te bi možda bilo bolje da se pričekalo s Diallom i njegovim povratkom u sastav, s obzirom na period bez natjecateljskog podražaja. Kup susret s Varaždinom činio se kao idealna prilika za to, no Mislav Karoglan odmah je gurnuo Bjelokošćanina u vatru.

Komična reakcija obrane kod primljenog gola

Kao što je već apostrofirano, domaćin je prijetio sa svoje desne strane, odnosno Hajdukove lijeve, a na taj način je i stigao do vodstva. Najopasniji igrač u redovima domaćih Drožđek nabacuje, a Leon Belcar ostaje potpuno usamljen te glavom postiže pogodak za vodstvo. Belcaru je to drugi pogodak u sezoni i drugi Hajduku. Reakcija Hajdukove obrane, počevši od Dialla preko stoperskog para Šarlija-Uremović pa sve do vratara Ivana Lučića bila je u najmanju ruku komična. Dogodio se tzv. ‘lanac’ u kojem je svaki od navedenih preuzimao tuđeg igrača, a na kraju nisu nikoga čuvali pa je Belcar neometan zabio. Lučić je zasigurno mogao bolje reagirati, ali i on je ostao ukopan i praktički završio s loptom u golu.

Suđenje

Minutu prije gola događa se sekvenca koja najbolje opisuje suđenje u hrvatskom nogometu. Zvonimir Šarlija hvata rukama jedan ubačaj koji bježi u gol-aut i zasigurno sam očekuje žuti karton za glupost koju je napravio. Međutim, glavni arbitar Fran Jović ne dodjeljuje karton Šarliji, već Belcaru žuti zbog prigovora. Igra se dalje, lopta dolazi do Livaje koji je pod očiglednim prekršajem, no Jović ništa ne sudi te u nastavku akcije pada pogodak. Iz potpuno mirne utakmice dolazi do bespotrebne nervoze i tenzija, a jedini razlog je (ne)kvaliteta hrvatskih sudaca. U nastavku susreta bilo je još spomena vrijednih situacija, ali bolje ne pričati dodatno o hrvatskom suđenju. O njemu dovoljno govori broj onih koji sude u europskim natjecanjima.

Zamjene na poluvremenu i odlični Sigur

Trener Karoglan odlučio se za dvije promjene na poluvremenu. Umjesto Filipa Krovinovića i Emira Sahitija, u igru su ušli Leon Dajaku i Dino Mikanović. Dogodile su se rošade u momčadi pa je tako Niko Sigur s pozicije desnog beka prebačen na zadnjeg veznog. Sigur koji je bio solidan u prvom dijelu, u nastavku susreta bio je apsolutno najbolji igrač na terenu. Pokrivao je cijeli teren, preuzimao odgovornost, nametao tempo, a svoju partiju okrunio je prekrasnim pogotkom za izjednačenje u 66. minuti susreta. Njegovu nadmoć u igri prikazuju i brojke. Osvojio je ukupno 7 duela, imao je 90% točnih dodavanja, 2 oduzete lopte te 2 uspješna driblinga.

Igrač više, bakljada i poništeni pogodak

Na samom startu drugog dijela, dogodio se trenutak koji je u potpunosti mogao okrenuti utakmicu. Dabro je nakon prekršaja na Šarliji zaradio drugi žuti karton pa je morao ranije na tuširanje. Hajduk je preuzeo inicijativu te ubrzo izjednačio. Nakon poravnanja u 66. preko Sigura, Hajduk je u naletu te sve više pritišće domaćina i traži potpuni preokret. Događa se trenutak u kojem dolazi do bakljade iz gostujućeg sektora i susret se prekida na dvije minute u jeku najvećeg pritiska. Prepoznali su to i sami igrači, Filip Uremović i Josip Brekalo ljutito su odmahivali rukama aludirajući da baš nije idealan trenutak za pirotehnička sredstva. Zasigurno bakljada nije kriva za kiks Hajduka, ali ponekad bi trebalo pripaziti u kojem trenutku svjesno zaustavljaš susret. Unatoč prekidu momentuma Hajduk dolazi do vodstva u 78. minuti. Nakon glavometa Uremovića i Šarlije u šesnaestercu Varaždina, lopta dolazi do Livaje koji je zakucava za, činilo se preokret i tri boda ‘Bijelih’. Na kraju ništa nije bilo od toga, s obzirom da je Uremović bio u zaleđu.

Završnica susreta

Nakon toga Karoglan radi još jednu izmjenu. Umjesto Šarlije ulazi Aleksandar Trajkovski i ide se u totalnu ofenzivu. Možda se izmjena čini čudnom, no Karoglan se odlučio ići na sve ili ništa te mu se nema što zamjeriti zbog vađenja stopera pri neriješenom rezultatu u Varaždinu. Hajduk je pokušavao uglavnom dugim loptama i napucavanjem na Uremovića koji se podignuo u vrh napada, no domaćin se uspio obraniti te stići do velikog boda.

Što dalje?

Hajduk cijelu sezonu igra toplo-hladno. Bilo je tu odličnih utakmica poput slavlja u Osijeku ili Slaven Belupa kod kuće, a bilo je i poraza u Velikoj Gorici ili kod kuće od Istre. Ovaj Hajduk je navikao svoje navijače na mučenje protiv apsolutno svakog protivnika, ali znači li to da je Hajduk nužno uvijek loš? Moj odgovor je ne. Mora li bolje od trenutnog? Mora.

Od ljepote se ne živi, a to najbolje znaju igrači Dinama koji ne igraju baš najbolje ove sezone, ali su i dalje u borbi za naslov.

S druge strane, Rijeka zasigurno igra najatraktivniji nogomet u ligi u ovom trenutku, ali na kraju sezone ne dijeli se pehar za najljepši nogomet u ligi, nego za onaj koji je donio najviše bodova.

Ova sezona HNL-a odlučit će se na samom kraju i najbitnije je da budeš najbolji u samom finišu. Kao što Hajduk nije bio prvak nakon 5 uzastopnih pobjeda na početku sezone ili na kraju jeseni kada su bili prvi. Tako neće biti ni Dinamo, niti Rijeka nakon odigranog derbija danas, zato što do kraja sezone ima još 12 kola. U prijevodu: u igri je još 36 bodova.

Na papiru Hajduk ima najlakši raspored u odnosu na konkurente. Dolaze mu Dinamo i Osijek, a ide u goste Rijeci. Izvjesno je da će sve tri momčadi koje pretendiraju za naslov do kraja sezone prosipati bodove, no Hajduk taj broj mora svesti na minimum zbog nenadanog posrtaja u Varaždinu.

Na Karoglanu je da pronađe dobitnu formulu, s kojom će pobjeđivati u nizovima, počevši već s iduća dva susreta. Prvo kup, a onda i prvenstvo.

Komentari

Povezano