Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Prvi Europljanin s dva najveća klupska trofeja je Hrvat

Jedanaest košarkaša kroz povijest je osvojilo naslove prvaka u NBA ligi te Euroligi, odnosno Kupu prvaka. Od legendarnog Billa Bradleya kojem je to prvome pošlo za rukom prije više od 50 godina, Jima Brewera kao prvim igračem koji je do obaju titula došao u uzastopnim sezonama (NBA titula 1982. s Lakersima i Kup prvaka 1983. s Cantuom) pa do posljednjeg od tih 11, Elijahom Bryantom, koji je ujedno i jedini igrač uz Brewera koji je naslove osvajao u uzastopnim sezonama – 2021. s Bucksima i 2022. s Anadolu Efesom.

No znate li da je prvi Europljanin kojem je pošlo za rukom osvojiti oba naslova Hrvat? Naravno, riječ je o legendarnom Žanu Tabaku, koji je te uspjehe ostvario s Jugoplastikom i Houston Rocketsima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popularni Jozo rodio se u Splitu 1970. godine te je u rodnome gradu započeo košarkašku karijeru. S matičnom se Jugoplastikom prvi puta na krov Europe popeo 1989. godine te je isti uspjeh ponovio i sljedeće dvije sezone, posljednju pod klupskim nazivom Pop 84. Sa svojih 213 centimetara visine pokrivao je centarsku poziciju, a pored Zorana Savića i Josipa Sobina nije se puno naigrao u splitskim pohodima na prva dva europska naslova, dok je Sobinovim odlaskom u trećem pohodu na titulu sudjelovao s mrvu većom minutažom. Privukao je tako Tabak pažnju skauta Houston Rocketsa, koji ga te 1991. godine biraju 51. pickom na NBA Draftu. Ipak, Tabak ostaje još jednu sezonu u Splitu, koji tada u prvom prvenstvu Hrvatske nosi ime Slobodna Dalmacija te osvaja prvi kup Hrvatske, a sa Žutima je još osvojio četiri prvenstva te dva kupa Jugoslavije. Uslijedile su dvije sezone u Italiji – jedna u Livornu i jedna u Milanu, nakon čega je napokon uslijedio odlazak preko bare.

I odmah u prvoj sezoni – prsten! Iako pored jednog od najvećih centara svih vremena Hakeema Olajuwona i vrlo dobrog mu back-upa Carla Herrere nije dobivao previše minuta, ostaje upisan zlatnim slovima u povijesne knjige Rocketsa, te je kao i ostali članovi trofejne momčadi, barem na kratko dobio ulicu u Houstonu – Tabak Trail. Kroz kompletnu sezonu 1994./1995. odigrao je 45 susreta, te u nešto manje od pet minuta koliko je u prosjeku provodio na parketu, upisivao je 1.8 poena i 1.3 skokova.

Toga ljeta liga se širi na Kanadu, a nove franšize Toronto Raptors i Vancouver Grizzlies na ekspanzijskom draftu imaju pravo birati po jednog nezaštićenog igrača iz svake preostale momčadi u ligi. Raptorsi su tako 15. pickom izabrali Tabaka, te se stasiti Splićanin u glavnom gradu Ontarija zadržao dvije i pol sezone, prije nego li je razmijenjen u Boston Celticse, s kojima je okončao sezonu 1997./1998.

Uslijedio je povratak u Europu, odnosno u turski Fenerbahce, odakle se nakon vrlo dobre individualne sezone vratio u NBA, potpisavši prije početka sezone 1999./2000. za Indiana Pacerse. U gradu košarke Tabak se zadržao dvije sezone, u obje okusivši slast igranja playoffa, a svoj posljednji NBA susret odigrao je 24. travnja 2001. godine u porazu od Philadelphia 76ersa u prvom krugu doigravanja. Ukupno je u najjačoj košarkaškoj ligi Tabak nastupio u 267 susreta, te pritom upisivao solidnih 4.7 poena i 3.4 skokova u prosjeku.

Novo odredište potom je bila Španjolska, u kojoj je nakon četiri sezone igranja za madridski Real, Joventut te Unicaju Tabak završio svoju igračku karijeru, i to osvajanjem španjolskog Kupa kralja 2005. godine. Osim trofejima bogate klupske, Tabak je i u reprezentativnoj karijeri osvojio prve dvije medalje u povijesti reprezentacije Hrvatske – srebro na Olimpijskim Igrama u Barceloni 1992. godine te broncu na Europskom prvenstvu u Njemačkoj godinu dana kasnije.

Tabak se nakon igračke odlučio na trenersku karijeru, a lista klubova koje je vodio vrlo je impozantna. Počeo je kao pomoćnik u Realu, nastavio na istoj poziciji u Sevilli, da bi prvi samostalan posao dobio 2011. godine kada je preuzeo Gironu. Uslijedio je poljski Trefl, pa Euroligaš Baskonia, Fuenlabrada, slavni izraelski Maccabi iz Tel Aviva, Sevilla, poljski Zastal, španjolski Burgos te od 2022. godine ponovno poljski Trefl, s kojim je prošle sezone osvojio Kup.

Iako je široj javnosti bio poznat kao netko tko se slučajno dokopao NBA prstena, Žan Tabak zasigurno nije bio taj. Svojim radom, trudom i zalaganjem kao košarkaš je izgradio karijeru na kojoj bi mu velika većina kolega mogla samo pozavidjeti, a i kao trener nastavlja pokazivati da ima taj košarkaški gen usađen u sebi.

Komentari

Povezano