Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Prvi gradski derbi izvan Zagreba i HNL ikone u crvenom dresu

Sezona 1995./1996. prva je koja je u okviru HNL-a doživjela nešto veću reformu. Najjači rang natjecanja nazvan je 1. A HNL, a nakon što je sezonu ranije iz prvoligaškog natjecanja ispalo četiri momčadi te nitko iz drugoligaškog društva nije ušao, u njenom je prvom dijelu natjecanja nastupilo 12 klubova. Drugi rang natjecanja zvao se 1. B HNL te je u njenom prvom dijelu nastupilo 10 momčadi, nakon čega se prvoplasirani Hrvatski Dragovoljac priključio prvih pet momčadi 1. A HNL u Ligi za prvaka, dok se preostalih sedam momčadi koje su tvorile Ligu za ostanak priključila drugoplasirana Mladost 127.

Preostalih osam momčadi 1. B HNL-a odigrali su novi dvokružni ligaški ciklus, nakon kojih su prvoplasirani Zadar i drugoplasirani Orijent izborili plasman u najjače ligaško društvo za sezonu 1996./1997. i ponovno proširenu ligu na 16 klubova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo su nogometaši Orijenta junaci naše nove priče o klubovima koji su se u prvoligaškom društvu zadržali samo jednu sezonu. Kada danas pogledamo imena igrača koji su u toj šestoj po redu HNL sezoni nastupali za klub s Krimeje, zapitamo se kakva je tek kvaliteta ostalih momčadi bila. Vratari Dean Mladenić i Dragan Talajić, potom Damir Biškup, Aleksandar Bubnić, Vlatko Đolonga i Željko Škopljanac u obrani, veznjaci Mislav BradvićDavor Lasić, Marin Prpić i Andrej Živković, te u napadu Davor Dželalija, Alen Jurić i strijelac prvog hattricka u povijesti HNL-a, Dean Ljubančić.

Legendarna Krimeja, koja je tada mogla primiti više od 6.000 gledatelja s tribinama na sve četiri strane terena, bila je dobro popunjena u većini utakmica te dupkom puna u susretima s Hajdukom i Dinamo te naravno – Rijekom. Nakon prvog kola i poraza 2:0 na Poljudu od Hajduka, drugo kolo donijelo nam je prvi gradski derbi van Zagreba u povijesti HNL-a. Krcata Krimeja svjedočila je fantastičnoj utakmici, a nakon vodstva Rijeke 2:0 prvi povijesni pogodak za Orijent u prvoligaškom društvu zabija Slađan Filipović u 68. minuti, da bi pet minuta potom Škopljanac postavio konačnih 2:2.

Prvu pobjedu Orijent je ubilježio u 4. kolu kada su s 2:1 svladali Cibaliju, a u sljedećih sedam utakmica ubilježili su šest remija uz poraz od Istre. Na zimsku pauzu otišlo se domaćim porazom od Dinama 3:1 te ukupno 13 osvojenih bodova u 15 odigranih kola. Proljeće je otvoreno porazom na Krimeji od Hajduka 2:0 te novim gradskim derbijem, ovaj puta na Kantridi uz poraz od 4:0. Ipak, ostaje za zabilježiti da je gotovo 2000 navijača Orijenta okupiralo istočno stajanje Kantride, te su uz Armadu na suprotnoj strani stvorili fantastičan dekor pravog gradskog derbija. Bodovi su se dalje skromno skupljali – tek sedam u idućih sedam susreta, te dvije pobjede u posljednjih šest kola za ukupnih 26 bodova i 14. mjesto na ljestvici lige koja se sljedeće sezone ponovno smanjivala na 12 momčadi.

Uslijedile su teške godine za momčad s istočne strane Rječine, srozavanja u niže rangove, gašenje kluba, ponovno osnivanje te kretanje od najnižeg ranga do danas veoma stabilnog člana Prve Lige s ambicijom da kroz koju sezonu ne budu više na popisu klubova koji samo jednu sezonu izdržali u najjačem hrvatskom nogometnom natjecanju.

Komentari

Povezano