Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

PSG je ponovno ušao u crnu rupu

Sinoćnji poraz Parižana od Lyona drugu uzastopnu domaću utakmicu razotkrio je sve slabosti ekipe Christophea Galtiera, nakon što su cijele sezone na Parku prinčeva imali 11 pobjeda i 2 remija. Posljednji domaći poraz prije ova dva uzastopna bio je još 3.4.2021. godine od Lillea, kad je PSG ušao u crnu nisku od tri uzastopna domaća poraza, zahvaljujući kojima je na kraju i prokockao titulu prvaka Francuske u sezoni 2020./2021. To je jedna od tek 2 sezone od posljednjih 10 u kojima PSG nije uzeo naslov prvaka Francuske, a prema onome što viđamo na terenu, neće biti nemoguće ako i u ovoj sezoni vidimo sličan scenarij.

Utjeha vlasnicima kluba i treneru Galtieru i njegovom skupocjenom timu može biti da je i ostatak prvoligaške karavane kiksao u međusobnim ogledima pa i dalje imaju prednost od 6 bodova u odnosu na Lens i Marseille, no način na koji PSG igra u drugom dijelu sezone neodoljivo podsjeća na scenarij u kojem se nalazi zagrebački Dinamo u HNL-u. Mirna pozicija u ligi zbog enormne pojedinačne kvalitete koja će u većini slučajeva rezultirati visokim pobjedama bez obzira na prikazanu igru, fokus na europska natjecanja tj. Ligu prvaka u slučaju Parižana i nedostatak motivacije i plana u slučaju ranog ispadanja iz iste. Upravo se to dogodilo PSG-u ove sezone, a nakon što su protiv Bayerna pali bez ispaljenog metka, čini se kako neki od igrača jedva čekaju da prvenstvo završi. PSG bira utakmice u kojima će igrati, iako, kad ih izabere pokaže svu svoju raskoš i bogatstvo. Tome najbolje mogu posvjedočiti Marseille i Igor Tudor koje su na neprijateljskom Velodromeu razbili s 3:0, a rezultat je mogao biti i veći da su iskoristili još poneku od 7 kreiranih velikih prilika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dojam o biranju utakmica i nedostatku motivacije ne dijele samo navijači i neutralci, već i bivši treneri i nogometna struka. Laurent Blanc je izjavio kako je siguran uzorak da PSG, u siječnju ili veljači ili kad procijene da je prvenstvo za njih gotovo, jednostavno prestaju funkcionirati i počnu razmišljati o sljedećoj sezoni, a igrače i klub je gotovo nemoguće mobilizirati.

Uzorak kojeg smo već imali prilike viđati u prijašnjim sezonama je očit. Nakon ispadanja iz Lige prvaka, slijedi šok i/ili opuštanje u posljednjim kolima. Prošle sezone se crna rupa PSG-u dogodila nakon ispadanja od Real Madrida u 1/8 finala Lige prvaka, a u 30 dana veljače i ožujka su upisali i 3 poraza od Nantesa, Nice i Monaca, nakon čega su konsolidirali redove i iskalili se na Lorientu i Clermontu te zadržali prednost u ligi. U sezoni 2020./2021. je PSG dogurao do 1/2 Lige prvaka protiv Manchester Citya pa je cijela ekipa bila fokusirana na Europu, a zbog 3 poraza od Monaca, Nantesa i Lillea u veljači i ožujku su u konačnici ostali bez naslova. Sezona 2019./2020. bila je obilježena prekidom zbog COVID-19 pa je nećemo uzimati u obzir, dok su u sezoni 2018./2019. nesmiljeno jurišali kroz prvenstvo gotovo do samog kraja i tek kad su osigurali prvenstvo, zaredali s lošijim rezultatima. Opet su, zanimljivo, poraze nanijeli Lille i Nantes, a nadodali su se još tu i Montpellier i Reims.

Što se tiče 2023. godine, ona odstupa čak i od ovog do sad viđenog uzorka. PSG je u ovoj godini upisao čak 8 poraza, od čega 5 ligaških, što je najveći broj poraza u polusezoni još od davne 2001.! Tad su za PSG koji je tavorio u sredini ljestvice i završavao između 8. i 13. mjesta ljestvice igrali vratar Létizi, braniči Sylvain Distin, Mauricio Pocchettino, veznjaci Mikel Arteta, Stéphane Dalmat, Jay-Jay Okocha te napadači Nicolas Anelka pod vodstvom španjolskog trenera Luisa Fernandeza.

Bez obzira na sve, PSG bi trebao imati dovoljno kvalitete za ne izgubiti prvenstvo, no dok se raspravlja o tome hoće li katarski vlasnici već sada reagirati i zahvaliti se treneru Galtieru i aktivirati neko od rješenja iz kategorije Nagelsmann/Zidane/Pocchettino/Luis Enrique/Conte, čini se da to igrače i ne zabrinjava previše, pa se tako Messi po završetku utakmice nije uputio u tunel kao nakon poraza od Rennesa, već ostao na ugodnom razgovoru s Tagliaficom, kao što možete vidjeti niže…


Komentari

Povezano