Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

PSG napokon igra kao momčad

Jučer je započela Liga prvaka te smo vidjeli otvaranje skupine smrti u kojoj se natječu Newcastle, Milan, PSG i Borussia Dortmund. Nakon što su na San Siru Milan i Newcastle odigrali bez golova, PSG i Dortmund su od 21 sat imali priliku pobjedom zauzeti vrh skupine.

Obje momčadi su ovo ljeto izgubile svoje najveće zvijezde. Borussia je ostala bez Juda Bellinghama koji je otišao u Real Madrid što je veliki gubitak za ovu momčad. S druge strane, PSG su napustili Leo Messi i Neymar koji su počeli igrati nogomet van Europe. Koliko god to apsurdno zvuči, Parižani su uvelike profitirali odlaskom ova dva superstara te su odličnim akvizicijama na tržištu napokon složili kohezivnu momčad koja je jučer pokazala što se od nje može očekivati ove sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Edin Terzić je dobro postavio svoju momčad, ali protivnik je bio presnažan

Nakon što je prošle sezone izgubio Bundesligašku titulu u posljednjem kolu, Dortmund je ove sezone klimavo ušao u sezonu. U prva četiri kola su imali dva neočekivana remija protiv Bochuma i novopridošlice u ligi Heidenheima. Dortmund je u posljednje vrijeme igrao u 4-3-3 formaciji, ali Terzić je jučer napravio prilagodbu koja je u potpunosti imala smisla.

Trener Dortmunda je na Parku Prinčeva postavio svoju momčad u 5-3-2 formaciji. Na Stoperima su igrali Nico Schlotterbeck, Mats Hummels i Niklas Sule. Na bokovima su bili Marius Wolf i Julian Ryerson dok su u sredini bila tri veznjaka Emre Can, Julian Brandt i Marcel Sabitzer. Sebastien Haller je počeo sve četiri utakmice u ligi ove sezone, ali jučer nije bio u početnoj postavi. Na klupi je također ostao Niclas Füllkrug te se Terzić odlučio da u momčadi neće imati klasičnu devetku. Strateg na klupi gostiju se odlučio da će u napadu postaviti dva mobilna napadača u obliku Karima Adeyemija i Donyella Malena u nadi da će preko njih Borussija izlaziti u tranzicije i tako kazniti visoko postavljenu obranu PSG-a.

Dok je ideja u napadu bila brzom tranzicijom iskoristiti prostor iza visoko postavljene obrane domaćina, plan u obrani je također bio jednostavan, ali racionalan. Momčad se branila u kompaktnom 5-3-2 bloku u kojem su htjeli zatvoriti prilaze svome golu. Protiv ekipa koje vode treneri s idejom igre da njihove momčadi dominiraju posjedom i pozicijskom igrom lome protivnika (npr. Pep Guardiola i Luis Enrique), 5-3-2 postavke su najčešće najbolje rješenje jer otežavaju protivniku kreirati prilike u završnoj trećini. Terzićev plan je u prvom poluvremenu bio uspješan, ali bilo je pitanje vremena kada će PSG probiti njihov blok te se to dogodilo na početku drugog poluvremena.

Enriqueov potpis je već vidljiv u igri PSG-a

Luis Enrique je ovo ljeto postao novi trener PSG-a. Španjolski strateg je ostao bez već spomenutih Messija i Neymara, ali klub je odlično kupovao na tržištu. U napadu su dovedeni Ousmane Dembele i Randal Kolo Muani koji su jučer počeli od prve minute. U sredini terena je novi igrač bio zadnji vezni Manuel Ugarte koji je odličnim partijama u Sportingu osigurao transfer u Pariz. U obrani su od novih igrača bili Milan Škriniar i Lucas Hernandez te je pola prve postave bilo sastavljeno od igrača koji tek došli ovo ljeto u klub.

Iako je tek početak sezone, Enriqueov potpis je već vidljiv u igri Parižana. Momčad igra pozicijski nogomet u 4-3-3 formaciji koji se bazira na visokom posjedu. Struktura u napadu je uvijek ista, ali znaju se dešavati određene rotacije. Achraf Hakimi na desnome beku odlazi visoko te nekada mijenja pozicije s Dembeleom dok na suprotnoj strani Hernandez ostaje niže postavljen kako bi pomogao u distribuciji lopte na protivničku polovicu. Kako bi se popunilo njegovo mjesto na lijevom beku, lijeva osmica Vitinha se postavlja široko na lijevoj strani. Što se tiče napadačke trojke, Kylian Mbappé i Kolo Muani znaju zamijeniti svoje pozicije gdje bi Mbappé ulazio u sredinu a Muani bi se tada izvlačio na lijevu stranu.

Dortmundov blok te PSG-ova struktura u napadu, žutom bojom označeni Dembele i Hakimi koji su zamijenili pozicije

PSG je u potpunosti kontrolirao prvim poluvremenom gdje su imali čak 78% posjeda lopte, ali u završnoj trećini je falilo mirnoće i dodatne uigranosti. Na poziciji desne osmice je igrao mladi 17-godišnji Warren Zaire-Emery koji je unatoč potencijalu, trenutno najslabija karika u prvoj postavi. Francuz je jučer imao 0 udaraca, 0 ključnih dodavanja i 0 kreiranih velikih prilika pa se postavlja pitanje hoće li prodaja Marca Verrattija te ne dovođenje njegove zamjene utjecati na rezultate momčadi u kasnijim fazama natjecanja.

Unatoč tome što PSG u prvome poluvremenu nije uspio slomiti Dortmund, kada imate toliki posjed i toliko puta uđete u protivničkih 20 metara, kad-tad ćete dobiti izgledniju priliku. Kada na to dodate kvalitetu koju Parižani imaju u napadu, nije ni čudno da im se u prvih 15 minuta „otvorilo“ te su s dva pogotka riješili pitanje pobjednika.

PSG napokon izgleda kao momčad

Nakon dva primljena gola, Terzić je na teren uveo Marca Reusa i Füllkruga te je Dortmund preuzeo više rizika u igri. U posljednjih pola sata se moglo vidjeti da PSG više nije momčad koja ima odličan napad i neorganiziranu obranu. Iako su imali manji posjed nego u prvom dijelu, Parižani su i dalje kontrolirali utakmicu te su demonstrirali da sada znaju igrati i smislenu obranu. Lajtmotiv prijašnjih sezona PSG-a je bio taj da su uvijek dva ili tri igrača u potpunosti bila isključena u obrani te su pokušaji branjenja momčadi iz Pariza izgledali prilično neozbiljno za razinu nogometa kakva se očekuje u Ligi prvaka. Međutim, jučer su pokazali solidnu igru u obrani zbog koje je Gianluigi Donnarumma upisao samo jednu obranu u cijelom susretu. Unatoč tome što je Borussia počela uzimati više rizika u igri, osim udarca Jamiea Bynoe-Gittensa u 79. minuti koji je završio na vratnici, gosti nisu kreirali značajniju priliku.

PSG je do kraja susreta na teren uveo Gonçala Ramosa koji je u sudačkoj nadoknadi postigao pogodak, ali njegovo slavlje je bilo kratkog vijeka jer je gol poništen zbog zaleđa. Riječ je o fantastičnom napadaču iz Portugala koji je ovo ljeto došao u klub zajedno uz Marca Asensija, Bradleya Barcolu i Kang-in Leea. S ovakvim igračima van početnih 11 je PSG riješio problem nedostatka opcija s klupe te sada napokon imaju i kompletan roster kvalitetnih igrača.

PSG – “Dark horse” Lige prvaka?

Kada se spominju favoriti za osvajanje Lige prvaka, većinom su u tom razgovoru Manchester City, Real Madrid i Bayern. Za sve tri navedene momčadi se mogu naći valjani argumenti zašto će oni biti prvaci Europe na kraju sezone. Međutim, PSG također ima svoje argumente; od nakupine zvijezda koje ne igraju strukturiran nogomet, postali su kompletna momčad koja ima smislen plan igre te nemaju problema sa širinom rostera. U jučerašnjoj utakmici protiv Dortmunda su pokazali svoju moć te će s vremenom Enriqueova momčad postajati sve uigranija i samim time još bolja.

Možda nisu favoriti za osvajanje Lige prvaka, ali Parižani sigurno imaju svoje šanse.

Komentari

Povezano