Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Rajon Rondo: The Playmaker

Playmaker ili razigravač je košarkaš koji zna kako najbolje iskoristiti situaciju na terenu, odnosno igrač koji čita obranu i stvara bolje opcije za postizanje poena svojim suigračima. Playmaker je bio Rajon Rondo.

Iako je zadnju košarkašku utakmicu odigrao još 15. travnja 2022. godine, Rondo se u utorak i službeno oprostio od košarke, riječima kako više uživa provoditi vrijeme s djecom nego na košarkaškom terenu, te kako ne žali za velikom žrtvom koju je podnio da bi ostvario karijeru kakvu je ostvario. A ona je bila velika. Dvostruki NBA prvak – s Boston Celticsima 2008. te Los Angeles Lakersima 2020. godine, četverostruki All-Star igrač, trostruki najbolji asistent lige, dva odabira u najbolju te dva u drugu najbolju obrambenu petorku lige, član All-NBA Third Teama 2013. godine te 15. mjesto na ljestvici najvećih asistenata svih vremena sa 7.584 dodavanja za poene u regularnim sezonama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvijezda sveučilišta Kentucky, za čije je Wildcatse nastupao dvije sezone, izabran je 21. izborom NBA Drafta od strane Phoenix Sunsa 2006. godine, kao 20-godišnjak kojeg je, kao i solidan broj NBA igrača, obilježilo teško odrastanje, budući da je Rajona kao 7-godišnjeg dječaka napustio otac, pa je majka sama morala brinuti o četvero djece, radeći pritom i noćnu smjenu u tvornici cigareta Phillip Morris. Netom po završetku drafta Rondo je u tradeu koji je uključio tri ekipe razmijenjen u Boston Celticse. U zelenom dresu započeo je karijeru kao rezervni razigravač iza Sebastiana Telfaira, ali do kraja svoje Rookie sezone izborio se za mjesto startera, a dobre igre donijele su mu i izbor u drugu najbolju rookie petorku sezone.

U ljeto 2007. godine Celticsi dodavanjem Raya Allena i Kevina Garnetta do tada prvoj zvijezdi momčadi Paulu Pierceu grade takozvanu Veliku trojku, koja već u prvoj sezoni vraća naslov prvaka u Boston nakon duge 22 godine čekanja. Rondo se prometnuo u glavnog razigravača na parketu, dijelivši 5.1 asistenciju po susretu u regularnom dijelu prvenstva, dok je u doigravanju brojku podigao na 6.6 po susretu. U iduće četiri sezone Rondo se integrirao u sada Veliku četvorku, ubilježivši dvije sezone za redom double-double prosjeke u poenima i assistima. Odlaskom Allena 2012. godine knjiga je ponovno pala na tri imena, a Rondo je ponovio dvostruko-dvostruki učinak kroz sezonu.

Rondova karijera u zelenom dresu završila je nakon 22 odigrane utakmice u sezoni 2014./2015. razmjenom u Dallas Maverickse, a od tada mu karijera lagano kreće u silaznu putanju. Sacramento Kings, Chicago Bulls i New Orleans Pelicans njegove su destinacije u iduće tri sezone, a u ljeto 2018. godine potpisuje za Los Angeles Lakerse koje predvodi LeBron James. Sljedeće ljeto Rondo potpisuje novi ugovor s Lakersima, a momčadi se pridružuje Anthony Davis. Ta sezona, prekinuta uslijed pandemije Covid-19 završila je u takozvanom balonu na Floridi, odakle su Lakersi izašli kao osvajači naslova, njihovog 18., a Rondovog drugog. Sada već 34-godišnjak sezonu je odradio kao back-up razigravač, bilježivši 7.1 poena i 5.0 asistencije po susretu, a u playoffu je brojke podignuo na 8.9 poena i 6.6 asistencija.

Iz Lakersa Rondo odlazi u Istočnu Konferenciju, odnosno Atlanta Hawkse, samo da bi se usred sezone vratio u Grad anđela, ali ovaj puta u Clipperse, iz kojih se u ljeto 2021. ponovno vraća među Lakerse, koji ga pak trećeg dana 2022. godine razmjenjuju u Cleveland Cavalierse, za koje je tako odigrao posljednjih 18 susreta svoje karijere.

Na stranu statistike, ugovori, tradeovi, petorke i ostalo, Rondo će ostati upamćen kao jedan od najatraktivnijih igrača 21. stoljeća. Njegova dodavanja ostavljala su bez daha, pronalazio je suigrače u situacijama u kojima ih gotovo nitko drugi ne bi pronašao. Dodavanja iza leđa, kroz svoje i noge protivnika, alley-up, bounce passovi u kontri samo su dio njegovog bogatog repertoara. Uz to, bio je i vrstan ball-handler, koji je raznolikim potezima s loptom u rukama često zbunjivao protivnike, a ponekad i vlastite suigrače. Uz to, na vrhuncu snage posjedovao je i nevjerojatnu brzinu i skočnost, te je nerijetko znao i zakucati, unatoč visini od 185 centimetara.

Ono što ga je također krasilo kroz karijeru je i loš šut s vanjskih pozicija, a kao dio opravdanja sigurno se može uzeti u obzir činjenica da ima ogroman raspon šake, koji mu je onemogućavao da kvalitetnije drži loptu pri izbačaju za šut. Za tri poena je kroz karijeru šutirao sa svega 32% uspješnosti, a 1.4 upućena šuta za tricu po susretu je mizerna brojka kada uzmemo u obzir da su ga protivničke obrane uglavnom ostavljale same na šutu. Također, zaustaviti ga faulom na prodoru bilo je adekvatno rješenje, budući da je s linije penala šutirao sa svega 61% preciznosti, dok je šut na obruču završavao sa 65%.

Na obrambenoj strani terena krasila ga je agresivnost na lopti, posebice u ranoj fazi karijere. U 957 utakmica regularnog dijela sezona koliko je odigrao za svoje karijere, bilježio je u prosjeku 1.59 ukradenih lopti u prosjeku, 2.69% svih protivničkih napada dok je Rondo na parketu završavalo je tako da im on ukrade loptu, uz solidni obrambeni rejting 105.3 primljenih poena na 100 posjeda.

S druge će ga pak strane mnogi pamtiti i po problematičnom ponašanju, kako na terenu tako i izvan njega, gdje je primjerice u prosincu 2020. godine na parkingu trgovačkog centra u društvu svoje djevojke zakačio s jednom ženskom osobom, a u posljednje je dvije godine imao i nekoliko neugodnih situacija upravo s curom s kojom živi. Na terenu se našao u nekoliko incidentnim situacija, a najpoznatija je ona iz 2018. godine kada je šakom u glavu udario Chrisa Paula. Također, nekoliko trenera koji su ga vodili navodili su da je svojeglav i da je ponekad teško s njime raditi, a svakako su najpoznatiji njegovi sukobi s Rickom Carlisleom koji ga je vodio u Mavericksima.

Njegova arogancija, tanki živci, ali i kompetitivnost nešto je što mnogim današnjim igračima u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu nedostaje, ali ono što će svim pravim ljubiteljima košarkaške igre nedostajati je Rondova atraktivnost i visok košarkaški IQ te svi lijepi potezi koje nam je podario, ponajviše u dresu Celticsa. Rajon Rondo je bio igrač za kojeg je vrijedilo platiti kartu za utakmicu, jer ste uvijek bili sigurni da će isporučiti nešto iz svoje bogate knjige o magiji playmakinga.

Komentari

Povezano