Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Rezao je nokte igračima i vodio sastanke gol. Neil Warnock je rekao zbogom nogometu

Neil Warnock je ponovno otišao u mirovinu. Nakon nešto više od devet mjeseci na čelu Huddersfield Towna, izgleda da je jedna od najvećih legendi engleskog nogometa rekla i svoje posljednje zbogom.

Nije mu ovo bio prvi put da govori zbogom, jer pet mjeseci nakon što će sporazumno s Middlesbroughom raskinuti ugovor je Warnock, u travnju prošle godine, izjavio kako nakon 42 godine trenerskog posla odlazi u mirovinu. Međutim, u veljači je ove godine preuzeo Huddersfield, klub u kojem je zadnji put bio trener prije 30 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa sedam bodova zaostatka za mjestom koje ih ostavlja u ligi, Huddersfield je posegnuo za majkom svih vatrogasnih rješenja, jer niti jedan trener nikada s engleskim niželigašima nije bio uspješan kao Warnock. Bilo da se radi o klubu koji želi promociju u ligu više ili spas od ispadanja, Warnock je taj posao odrađivao. Isto se dogodilo i u Huddersfieldu. Spasio ih je, a sada je nakon sedam odigranih kola ostavio Huddersfield na 16. mjestu (u međuvremenu pali na 17.) ipak rekao da je priči kraj.

A Warnockova priča je definitivno ona koja se mora ispričati. Na otoku njegovo ime izaziva osmjehe, no na dobar način, a kako bi znali zašto treba se vratiti na početak.

Warnock je bio aktivan profesionalni nogometaš do svoje tridesete godine. U periodu od tamo 1967. do 1982. je igrao za devet različitih niželigaških klubova te je sakupio 327 nastupa kao krilni igrač. Nikada nije imao istaknutu karijeru, no u Hartlepoolu je 1972. bio proglašen najboljim igračem kluba te sezone. Nakon što je završio igračku karijeru, odlučio se okrenuti trenerskom pozivu.

Warnockov trenerski put započeo je u niželigaškog klubu Gainsborough Trinity 1980. godine. Vodio je nakon toga i niželigaše Burton Albion i Scarborough kojeg je odveo u ligu više, no njegova prava trenerska priča je počela dobivati obrise kada je preuzeo ulogu trenera u Notts Countyju 1989. godine.

Rezanje noktiju u Notts Countyju

Warnock je brzo postao poznat po svojoj sposobnosti da podigne klubove iz nižih liga u više razine natjecanja. Kada je to napravio sa Scarboroughom, nitko nije pretjerano to doživio, no u Notts Countyju je priča bila drugačija. Klub koji se tada natjecao u nižim engleskim ligama, doživio je pravu transformaciju pod njegovim vodstvom.

Warnock je uspio odvesti klub, sa svojim osobljem iz Scarborougha, iz treće u drugu ligu, a odmah nakon toga iz druge u prvu ligu. Ta sezona u prvoj ligi je bila posljednja prije nego li će liga postati Premiership, no tada Notts County ispada iz lige, a Warnock dobiva otkaz. Klub se nakon toga više nikada neće vratiti u prvu ligu.

No, ono što izdvaja Warnocka od ostalih trenera nije bio samo rezultat u nižim ligama, već i njegove neobične i ponekad bizarno kreativne metode. Jedan od takvih trenutaka bio je kada je odlučio rezati nokte igračima Notts Countyja kako bi ih “pripremio” za važnu utakmicu. Ova gesta ostala je upamćena kao jedan od najčudnijih trenerskih poteza u povijesti nogometa.

Intervencije po Engleskoj

Nakon uspješnog razdoblja u Notts Countyu, Warnock je brzo dobio status mesije za male klubove, a potvrda toga je stigla u ožujku 1993. kada je došao u Torquay United kao savjetnik. Klub je trebao ispasti iz četvrte u petu ligu, no Warnock je u dva mjeseca spasio klub i otišao brzo i tajanstveno kako je i došao.

Preselio je nakon toga u Huddersfield gdje se zadržao dvije sezone. Nakon prve u kojoj je bio 11., u drugoj je odveo klub do petog mjesta i uspješnog doigravanja za Championship. Neki bi ostali u klubu nakon toga, ali ne i Warnock koji daje otkaz.

Novi klub mu je bio Plymouth Argyle kojeg preuzima 1995. u 4. ligi i već ih iste sezone odvodi u ligu više. Warnock je u drugoj utakmici polufinala doigravanja dobio crveni i na to reagirao preskakanjem ograda kako bi sjeo među navijače kluba i odgledao susret do kraja.

Nakon iznenađujućeg otkaza iduće godine, uslijedile su i dvije neuspješne sezone, one u kojima je ispadao iz lige s Oldhamom i Buryjem.

Warnock je u svim navedenim klubovima bio poznat po svom nesvakidašnjem pristupu treniranju. Primjerice, znao bi na dan treninga reći igračima da imaju sastanak u obližnjoj teretani, restoranu brze hrane ili na gradskom parkingu, kako bi ih iznenadio i motivirao. Njegova filozofija je bila da nogometnog igrača treba izložiti različitim iskustvima izvan terena kako bi postao bolji na terenu.

Era u Sheffield Unitedu

Jedan od najvećih trenerskih uspjeha u Warnockovoj karijeri bio je onaj sa Sheffield Unitedom. U vodstvu ovog kluba od 1999. do 2007. godine, ističu se dvije sezone. Ona 02/03 kada je igrao polufinale i FA kupa i Liga kupa iz kojih su ga izbacili Arsenal i Liverpool, te 05/06 kada ih je uveo u Premier ligu nakon više od 10 godina. Ovaj povratak je ostvaren te sezone uzbudljivom igrom i strašću koju je Warnock prenosio na svoje igrače.

No, i tijekom ovog uspješnog razdoblja s Sheffield Unitedom, Neil Warnock je bio poznat po svojim nekonvencionalnim trenerskim praksama. U Sheffieldu je birao početnu postavu na temelju svojih snova ili preferencija svoje supruge, a nakon poraza bi se skinuo gol u svlačionici i vrištao bi na svoje igrače. Warnock je tvrdio da mu snovi daju unutarnji uvid u to koji će igrači biti najbolji za određenu utakmicu. Iako su mediji smatrali to potezima koji se ne bi trebali raditi u ozbiljnom svijetu profesionalnog nogometa, on se nije obazirao na kritike i nastavio je primjenjivati svoj jedinstveni pristup.

U sezoni 04/05 je dopustio i kamerama Sky Sportsa da budu u svlačionici tijekom utakmica pa su scene uglavnom izgledale ovako:

U Sheffieldu je Warnock bio i jako glasan tijekom utakmica, a istaknula se situacija na utakmici protiv Stokea kada je prekršaj napravio Ade Akinbiyi. Zanimljivo, Warnock će kasnije potpisati igrača kojeg je napao na toj utakmici. Očito je bio impresioniran njegovim startom i reakcijom.

Njegov kraj u Sheffieldu je bio poprilično turbulentan. U zadnjem kolu je Sheffieldu bio potreban bod protiv Wigana, dok West Ham nije smio pobijediti Manchester United. Na papiru je to bio recept za opstanak, no Carlos Tevez je zabio gol za pobjedu West Hama, dok je Wiganu u sudačkoj nadoknadi prvo poluvremena dosuđen jedanesterac iz kojeg su zabili za 2:1 što je ostao i konačan rezultat.

Warnock se dakako u rukavicama požalio i na sudačke odluke u toj utakmici, ali i na sporni ugovor Carlosa Teveza u koji je bila umješana i treća strana koja je imala na njega prava.

Daljnje avanture

Warnock je uzeo malu pauzu od nogometa, a u 10. mjesecu 2007. je preuzeo Crystal Palace. Palace je pretvorio iz kluba koji se bori za opstanak u Championshipu u klub koji se bori za promociju u Premiership. Taj korak ipak nije napravio jer ih je u finalu doigravanja izbacio Hull. Palace je upao u ozbiljne financijske probleme pa ih iduće godine Warnock nije uspio odvesti dalje od 15. mjesta. Iduće je sezone Palace ušao u stečaj te im je oduzeto 10 bodova, no unatoč tome je Palace opstao u ligi. Warnock je nakon toga otišao rekavši stečajnom upravitelju da on nema želudac za ovo stanje.

Iako je rekao nakon Palacea da se više neće baviti nogometom, u ožujku 2010. je preuzeo QPR. Već je iduće sezone QPR pretvorio u šampiona Championshipa gradivši igru oko kultne ikone, Adela Taarabta.

QPR je preuzeo novi vlasnik, Tony Fernandes, a kada je QPR pao na 17. mjesto Premiershipa, odlučio je dati otkaz Warnocku. Ovaj se zahvalio na suradnji te je rekao kako će mu vrijeme u QPR-u ostati zauvijek u sjećanju. Retrospektivno, možda je to bila pogrešna odluka Fernandesa, jer s novim trenerom Markom Hughesom su ostali na 17. mjestu, a iduće sezone su bili zadnji u ligi dok su ih vodili on i nakon njega u istoj sezoni Harry Redknapp.

Uslijedio je nakon toga nešto lošiji period za Warnocka. U Leedsu je bio godinu dana, no tamo nije napravio ništa posebno, kao ni u Crystal Palaceu u koji se vratio u kolovozu 2014. samo da bi dobio otkaz u prosincu iste godine.

Nakon godinu dana bez angažmana, Warnock je privremeno uskočio u ulogu trenera QPR-a krajem 2015. gdje ih je vodio u samo četiri utakmice, a onda u veljači 2016. odlazi u Rotherham kojeg je trebao spasiti od ispadanja. Uspješno je upisao 11 utakmica bez poraza i održao ih u Championshipu. Kasnije je izjavio da je to bi njegov najveći pothvat u čitavoj trenerskoj karijeri.

Dani u Cardiffu i završetak karijere

U rujnu 2016. je Warnock preuzeo Cardiff u kojem je Warnock postao rekorder. U prvoj sezoni je s njima završio na 12. mjestu Championshipa, no iduće sezone ih je uveo u Premiership i tako postao prvi trener u povijesti koji će upisati osam promaknuća u ligu više u svojoj karijeri. Tijekom perioda u Cardiffu je izveo i jedan od svojih najlegendarnijih poteza koji će postati dio opće kulture engleskog nogometa.

Warnock je htio odustati od nogometa u siječnju 2019. kada je poginuo Emiliano Sala kojeg je klub platio 15 milijuna funti Nantesu, no ipak je izdržao do kraja sezone u kojoj ipak nije uspio spasiti Cardiff od ispadanja iz Premiershipa.

U lipnju 2020. je preuzeo Middlesbrough kojeg je odvukao od 21. do 17. mjesta Championshipa, a nakon dva mjeseca u idućoj sezoni je sporazumno raskinuo ugovor s klubom. U Middlesbroughu je postao i trener s najviše vođenih utakmica u povijesti engleskog klupskog nogometa.

U travnju prošle godine je objavio odlazak u mirovinu, no njegov posljednji rodeo smo ipak gledali nedavno u Huddersfieldu o čemu smo pričali na početku teksta.

Neil Warnock je, bez obzira na svoje nekonvencionalne metode i show koji bi radio, ostavio neizbrisiv trag u svijetu nogometa. Njegova predanost, strast i sposobnost motivacije igrača je uvijek bila na najvišem mogućem nivou, a engleski nogomet nikada neće zaboraviti njegove uspjehe. Ostao je prisutan u nogometnom svijetu kao komentator i analitičar, a to omogućuje ljubiteljima nogometa da i dalje uživaju u njegovom šarmu i osebujnoj osobnosti.

Njegova karijera je imala uspone i padove, no u konačnici, radi se o treneru s najviše vođenih utakmica u povijesti engleskog nogometa, s najviše promocija u višu ligu, a iako se to ne može konkretno mjeriti, vjerojatno i s najviše spašavanja klubova iz zona ispadanja. Rekordi su tu da se ruše, no u današnjem nogometu djeluje gotovo pa nemoguće da će itko ikada ponoviti njegove uspjehe.

Za sebe je rekao da kada umre ne želi da mu ljudi plaču na sprovodu ili da se održi minuta šutnje, već da mu pjevaju: “Neil Warnock je drkadžija”. Iako mu to nije bio sprovod, Warnock je na utakmici Huddersfielda i Stokea, koja je bila njegova posljednja utakmica u karijeri, doživio upravo to. Stadion se udružio u pjesmi i po posljednji put pozdravio apsolutnu legendu engleskog nogometa, upravo onako kako je on to i najviše želio.

Komentari

Povezano